Last news in Fakti

5 Януари, 2021 09:30 1 768 1

Музеи и галерии вече работят

  • музеи-
  • галерии

Те ще допускат до 30 на сто от възможния брой посетители

Музеи и галерии вече работят - 1
Снимка: БГНЕС

Музеите и галериите вече работят. След като бяха затворени повече от месец, днес (04.01 б.р.) те отвориха врати, но ще допускат до 30 на сто от възможния брой посетители. Въпреки дъждовния ден, в Боянската църква, която действа като музей, вече има посетители, съобщи бТВ.

Иза и Майкъл са от Полша. От медиите разбират, че днес е първият работен ден за културните институции.

„Наистина бяхме изненадани вчера, когато опитахме са посетим музей и установихме, че е затворен. На сайта нямаше информация. И в Полша мерките са такива, но поне има информация на сайтовете на различните музеи, че са затворени или не“, каза Иза.

От Националния исторически музей отчитат сериозен спад на посетителите. Броят им е намалял с над 80 процента миналата година.

При чужденците сривът е с над 90 на сто, при българите малко под 80 процента.

Музеят не успява да открие уникални изложби, като тази с находките от Археологическо лято 2020.

Експонатите вече са подготвени и след дни ще могат да бъдат разгледани. Обмисля се въвеждане и на семейни посещения.

„Посещения, при които цялото семейство, което така или иначе битува вкъщи заедно и знае на какъв етап от заразата се намира, да може да посещава и с един интервал между семействата да разгледат“, обясни доц. Бони Петрунова директор на НИМ.

На входа на всяка зала е описано по колко хора могат да влизат, а уредниците чакат посетителите да се завърнат.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тортиля

    0 0 Отговор
    Физ-Култ-Ура!