11 Март, 2021 18:55 2 602 10

НДК отбелязва 40-годишнината си с ексклузивна прожекция на „Ханът и империята“

  • ндк-
  • ханът и империята-
  • годишнина-
  • 31 март-
  • 40 години-
  • филмови прожекции-
  • национален дворец на културата

Един от най- мащабните филми в историята на българското кино ще бъде показан на 31 март 2021 г. от 19.30 ч.

Една от най-обичаните български мега продукции „Хан Аспарух” заживява нов живот под заглавие „Ханът и империята”. Със създаването ѝ през 1981 година е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава, а на 31 март 2021 г. с ексклузивна прожекция НДК ще отбележи датата, на която се навършват 40 години от официалното откриване на Двореца. Премиерата на трилогията „Хан Аспарух” е била именно в легендарната зала 1, а днес с премиерната за софийската публика прожекция на „Ханът и империята” НДК отдава почит към традициите в българската култура, които са в основата на съвременните ѝ измерения.

Във филма зрителите ще видят актьори-легенди като Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и др.

Гласовете са автентични, a звукът и музиката са съвършено нови. „Дигиталните технологии са използвани изключително деликатно, като средство за осъвременяване на филма, без това да се отразява върху автентичността и мащаба на творбата”, казва основателят и собственик на „Доли Медия Студио” Добромир Чочов.

Този нов филм на Людмил Стайков разказва за трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой Хан Аспарух и народа на българите по пътя към заветната им цел – създаването на българската държава - 681г. Историята е пресъздадена чрез спомените на византийски заложник, неволно свързал съдбата си с българите и станал жив свидетел на величави събития, променили завинаги картата на Европа. Ханът и империята изгражда ярък образ на една далечна историческа епоха на фона на великото преселение на народите и сблъсъка на две различни цивилизации. Филмът порaзява с впечатляващи актьорски превъплащения, епичните битки и грандиозни масови сцени, необичайни за българското кино.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със уникалните кадри, вълнуващите епизоди и очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие“, споделя Людмил Стайков.

С избора на събитие, с което отбелязва своята 40-годишнина, НДК отправя послание за необходимостта от съхранение на нашата културна идентичност, уважение към традициите и модерен подход към изкуството, което да продължава да вдъхновява младите поколения.

“Дигитализацията и реставрацията на българското кино, заснето на 35 мм. в аналоговата ера е изключително необходимо за съхраняване на произведенията на филмовото изкуство, които са безценна част от националната ни и културна памет. Вярваме, че знаковият показ на “Ханът и империята” на 40-годишнината на НДК превръща НДК в място, на чиято територия се срещат талантливите поколения в българската култура. Надяваме се филмът да се гледа от повече млади хора, защото той е жалонен за съвременната българска кинематография и култура.”, споделя председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    25 5 Отговор
    По онова време нямаше гладни и безработни хора в България.И банани нямаше ще кажат някои.И безплатно здравеопазване имаше,че и образование.
    Снимаха се филми,които още се гледат.Абе,прожектирайте”Време разделно” да видят младите как са ни клали като овци Турския башибозук и Кърджалиите

    Коментиран от #10

  • 2 Славянин с руса брада

    5 19 Отговор
    Довлече се от Татарстан,дадох му подслон,храна,език и писменост - а той се оказа хан Ганьо..

    Коментиран от #5

  • 3 Браво

    2 7 Отговор
    Новото във филма е ,че е озвучен наново и вкарани сцени отрязани тогава.Говори се за трансджендъри и има оргия с хана и болярите.Вместо конска опашка се вее знамето на дъгата.Още тогава сме си били американци !
  • 4 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    4 10 Отговор
    КАН НЕ ХАН И НЕ АСПАРУХ 861ва А КУБРАТ 835та Е СЪЗДАЛ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА В ДОЛНОТО ТЕЧЕНИЕ НА ДУНАВ

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха..

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Абе овен,Хасан дойде след Шишман,чети рожбо,чети..
  • 7 Доцент Байчев

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ":

    И не 861, а 681 година!
  • 8 кимери българи

    2 0 Отговор
    Много преди това, Българи са населявали тези места,
    Овидий който е заточен в Скития,
    по онова време, от Цезар добре описва картината в Мизия,
    през 8 г. сл. хр.!
    "Вътре в крепоста ,никой не беше сигурен, че ще оцелее ,ако
    варварите атакуват крепостта" ,
    тогава град Томис столицата на мизи - гетите сега Констанца!
    Която по това време е гранична Римска крепост.
    Стрелите на траките скити , гети и даки са били намазани с отрова на върховете им.
    Римляните са били доста уплашени от народа около тях?
    Живота на границата е бил кошмар , за един писател Римлянин,
    като Овидий, който след време умира ,
    и е погребан там на Тракийска земя в Томис!
    Набезите на Скити и Гети живеещи отвъд Дунава,
    са били по скоро ежедневие от колкото изключение!
    Овидий също разказва ,за тези селяни ,траки ,които орат земята с плуг !,
    -"В едната ръка беше , копието му, а с другата държеше плуга!"
  • 9 Достойна присъда

    8 0 Отговор
    Един мащабен патриотичен филм пресъздаващ по интересен за зрителите начин създаването на българската държава,защо сега няма такива филми за славното ни минало а се правят такива които да неглижират нашата история като Възвишението, Хъшове и тн,но от хора които не са сложили трикольор пред дома си и забраняват честванията на Шипка какво да очакваме!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.