Last news in Fakti

19 Май, 2021 13:07 1 301 0

ЮНЕСКО обявява международен младежки конкурс

  • юнеско-
  • конкурс-
  • младежи-
  • българия

Наградата е 3-дневно посещение на Централата на ЮНЕСКО в Париж

ЮНЕСКО обявява международен младежки конкурс - 1

Регионален Център София – ЮНЕСКО обявява международен младежки конкурс „Нематериално културно наследство: следващото поколение”. Наградата е 3-дневно посещение в Париж. Журито ще определи трима победители, които ще могат да разгледат Централата на ЮНЕСКО и други културни обекти във френската столица. Конкурсът е насочен към хора от 18 до 35-годишна възраст, граждани на страните членки на Регионалния Център. Надпреварата ще продължи до 15 септември 2021 г.

„Конкурсът цели да провокира интереса и съпричастността на младите хора към опазването и предаването на нематериалното културно наследство. Винаги съм казвала, че активното участие на новите поколения е единствен път към това да съхраним тези ценности. Но младата публика изисква и модерни подходи. Затова и в този конкурс търсим атрактивни истории, търсим езика на младите, техният прочит, търсим новото, свежото, модерното. Вярвам, че има много неразказани истории, които ще представят културното наследство в нова, но много интересна светлина”, казва Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Надпреварата е под надслов #ShareYouthHeritage и е част от инициативите по случай 75 години от създаването на ЮНЕСКО (16 ноември 1945 г.) и 65 години от присъединяването на България към организацията. Съорганизатори на конкурса са Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО и Френски институт в България.

Участниците могат да представят занаяти, танцово, музикално изкуство и сценично изкуство, кулинария, ритуали и обреди или други вариации на нематериално културно наследство от своя регион. Не е задължително условие елементът да е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Материалите, които отговарят на условията на конкурса, ще бъдат оценявани от 5-членно експертно жури, съставено от представители на организаторите и двама експерти по нематериално културно наследство. Участие могат да вземат граждани на страните членки на Центъра: Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Румъния, Република Северна Македония, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Република Хърватия, Черна гора и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА