14 Май, 2021 16:55 1 504 2

Фотоизложба в МВнР представя традициите и обичаите на страните от Югоизточна Европа

  • мвнр-
  • фотогалерия-
  • юнеско-
  • югоизточна европа-
  • годишнина

Мероприятието е по повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО

Фотоизложба в МВнР представя традициите и обичаите на страните от Югоизточна Европа - 1

Документална изложба под наслов „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа“ представя характерните за региона народни обичаи, чествания и традиции, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Тя беше открита днес в в Министерството на външните работи по повод и в навечерието на 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО, което отбелязваме на 17 май 2021г.
„Всяка годишнина е повод за равносметка. От присъединяването си към ЮНЕСКО през 1956 г. България споделя и работи активно за изпълнение на основните цели и програми на организацията. Участието ни в дейността на ЮНЕСКО от своя страна ни дава възможността да присъстваме достойно в световната съкровищница на материалното, нематериалното и документално-културното наследство“, заяви генералният директор на дирекция „Глобални въпроси“ Уляна Богданска.
Тя отбеляза още, че ЮНЕСКО играе важна роля в мобилизирането на културната, образователната и научната общност.

По време на официалното откриване на изложбата Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО, каза: „Точно след 3 дни, на 17 май, отбелязваме 65 години от присъединяването на България към ЮНЕСКО. Зад това членство стоят усилията и устрема на хиляди хора, посветили себе си на работата по съхраняване на наследството на страната ни за поколенията, било то природно, културно или нематериално. Богатствата на България са ключови за формирането на нейната национална идентичност, за това тя да бъде достоен член на ЮНЕСКО и ярко и категорично да допринася за световното културно разнообразие.”

Експозицията документира в над 100 фотографии ярки елементи от живото културно наследство на региона и цели да запознае с ценностите, заложени в конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството.
На паната са изобразени разнообразни предмети, артефакти и социални практики, характерни знания и умения, свързани с бита на държавите от региона.
Изложбата е по инициатива на Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство и се организира от Националната комисия за България за ЮНЕСКО и Държавният културен институт към Министерството на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЮНЕСКО

    0 0 Отговор
    окраде традициите на българите и ги даде на съседите ни сиренето киселото мляко мартеницата и какво ли още не
  • 2 док

    0 0 Отговор
    Яка кОлтура,нема що!