12 Юни, 2021 05:00 4 025 10

Представиха мемориала „Стената на българските праведници“

  • стена на българските праведници-
  • мемориал-
  • праведници на света-
  • българо-еврейски културен институт

Досега в никоя държава не е поставян подобен мемориал

Представиха мемориала „Стената на българските праведници“ - 1

На 10. 06. 2021 г. в двора на 134 ДУ „Димчо Дебелянов“ на ул. „Пиротска“ 78 беше открит мемориалът „СТЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВЕДНИЦИ“. Мемориалът е посветен на двадесетимата българи, удостоени със званието „Праведници на света“ от израелския институт Яд Вашем в знак на признателност.

На откриването присъстваха Илияна Йотова, вицепрезидент на България, проф. Велислав Минеков, министър на културата, Мария Гайдарска, зам. министър на образованието и науката, Дончо Барбалов, зам. кмет на Столична община, представители на чуждестранните дипломатически мисии в България, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, учени, културни дейци, общественици и граждани.

Мемориалът „Стената на българските праведници на света“ е изработен по идея и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои и основател на Българо-еврейския културен институт. Досега в никоя държава не е поставян подобен мемориал.

България, за разлика от другите европейски страни през Втората световна война, успява да спаси своите граждани евреи от депортиране в концлагерите. Спасението става истинска национална кауза на българите благодарение на волята и усилията на много хора – политици, духовници, творци, общественици и граждани.

„Днес отдаваме почит на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя собствен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на чуждия живот. Това са праведниците на нашето отечество.“ – казва госпожа Весела Палдъмова, директор на 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

„Нашата цел не е просто да издигнем паметник на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че НИЕ ПОМНИМ – казва Роман Стоянов – Желанието ни е да обединяваме хората, които обичат България и същевременно уважават и ценят приноса на евреите и еврейската общност за развитието ѝ. Всички, които присъстват на събитието, доказват и своята готовност да се противопоставят на проявите на антисемитизъм и ксенофобия. Искам специално да благодаря за неоценимата помощ на моя съмишленик Карен Алексанян, основател на „Дворът на кирилицата“.

Поздравителни адреси за събитието изпратиха Негово Светейшество Неофит, Патриарх на БПЦ, министър Бойко Рашков, д-р Андрей Ковачев заместник председател на групата на ЕНП в Европарламента, Янка Такева, председател на СБУ, Виктор Меламед, директор на офиса на Американския еврейски комитет за България и Северна Македония, Давид Коен, бивш посланик на Израел в България, Алберта Алкалай, ръководител на Центъра за българо-еврейско сътрудничество Алеф, Карен Алексанян, основател на „Дворът на кирилицата“, Николай Малинов, председател на движение „Русофили“, Варгануш Топакбашян, гл. редактор на в „Ереван“.

Пред мемориала бяха положени венци и цветя от името на вицепрезидента г-жа Йотова, на вицепремиера г-н Атанас Пеканов, на Министерството на образованието и науката, на Българо-еврейския културен институт и на Двора на кирилицата. Цветя поднесоха Велислав Минеков, министър на културата, Мария Гайдарска, зам. министър на образованието и науката, посолствата на Израел, Германия и Косово, Савина Савова, кмет на район Възраждане, Ваня Кастрева, началник РУО София град, Виктор Меламед, директор на офиса на Американския еврейски комитет за България и Северна Македония, 134. СУ “Димчо Дебелянов”, младежка организация „Ашумера Цеир“, Общоарменския благотворителен съюз и сдружение „Славянски звън“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    8 1 Отговор
    Няколко души заслужават паметник. На първо място цар Борис, той е в основата на спасението на българските евреи. Втория е Димитър пешев, който от евреите в “народния съд” беше осъден на смърт. Наследниците на тези евреи днес петнят България, заради кървавите ръце на бящите си.
  • 2 Шал Ом

    3 4 Отговор
    В Северна Македония и Гърция трябва да направят мемориал на депортираните евреи които можеха да бъдат спасени качени на лодки в бяло море с които лодки да дистигнатразлични острови на Гърция подобно на това което направиха в Дания където качиха евреите на лодки и те стигнаха до неутрална Швеция спасени

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сандо

    1 2 Отговор
    Праведници в едно,престъпници в друго - съвършени хора няма.Но всяко добро дело трябва да се помни и да служи като пример за подражание.
  • 5 Времето показа

    3 1 Отговор
    ТОЙ БЕШЕ ПРАВ
  • 6 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шал Ом":

    Ама в хартиени лодки,нали ?

    Коментиран от #9

  • 7 Пепи

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шал Ом":

    Всички на САПУН
  • 8 Сам Салам

    0 11 Отговор
    Праведни са само хората умряли в името на исляма и пророка Мохамед алаху акбар
  • 9 Етец

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Известно ли ти е името на Чиуне Сугихара - консул на Японската империя в Литва през ВСВ. Той е истински цадик (праведник) , наричан е още “Източният Шиндлер” . Та именно този човек , въпреки несъгласието на Токйо през 1940г. издава транзитни визи на близо 6000 полски и литвански Евреи , като ги спасява от концлагерите . Пресичайки Сибир с влакове бежанците стигат до Владивосток .От там с кораби до Япония и Шанхай , като част от тях остават , а други се отправят към САЩ.

    Коментиран от #10

  • 10 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Етец":

    От Ерец