Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 10:43 5 947

Бустрофедон - древно кодиране или съвременна енигматика за напреднали

  • бустрофедон-
  • енигматика-
  • кодиране-
  • езици

Можем безкрайно да играем с най- старите "гръцки" имена

Бустрофедон - древно кодиране или съвременна енигматика за напреднали - 1
Снимка: Уикипедия

След като моята статия, посветена на Олимп, бе публикувана в сайта ФАКТИ.БГ, се яви опонент, който отхвърли даденото от мен тълкуване на името Олимп, позовавайки се на древното писане на гърците, наречено бустрофедон, при което всеки ред се изписва в обратна на предидущия посока. Освен това бустрофедон понякога включва и обратно изписване на самите думи, което особено би затруднило днешния изследовател да открие истинските оригинални древни названия и да вникне в тяхната етимология.

Според моя опонент, който за разлика от другите коментиращи, явно не е необразован човек, словото Олимп, за което и той е съгласен, че е нужно да се приеме като Олиб - без носовката МП - трябва да се чете отзад напред - като Било. Било, т.е. връх, най- висока точка на планина или хълм, това според моя опонент, е значението на Олимп. Опонентът обяснява това огледално изписване от страна на гърците като опит да се прикрие тракийския произход на думата. Звучи правдоподобно, но дали е така? Ще отговоря на този въпрос в края на настоящата статия.

Под смешен псевдоним, какъвто използва и той, се обърнах към него в коментар под публикацията - и го запитах, как тогава звучат, според него, оригиналните имена на Омир и Ахил - например? Той ми отговори грамотно - само за Ахил - но без докрай да вниква в необятното ширине, което се разкрива при обратен прочит на това изключително важно име.

Нека почти като игра, знаейки че бустрофедонът е използван в най-енигматичната си, огледална форма само за най-древните имена, да направим едно упражнение, прочитайки някои от тях отзад напред. Факт е, че ако прочетем отзад напред съвременни имена, ще се получи неблагозвучна безсмислица. Но дали е така с прастарите имена, достигнали до нас - имена, разкриването на чийто смисъл, би отворило очите ни за множество загадки на забравеното минало.

Да почнем с ОМИР, ОМЕР - обратно прочетено, името се оказва РЕМО - идентично с името на брата на Ромул, Рем и твърде сходно с това на героя Рама от индийския епос " Рамаяна".

АХИЛ - ЛИХА, ЛЕХА. Опонентът ми го свързва с "лих" - лош, подъл - на руски. Но освен че " лих" може да означава и "хубав", самата дума " леха" ни навежда на мисълта, че в огледалния прочит е скрит етническият произход на героя - от "лехите" - ляхи, славяни, скити, траки. Забележете, че съвременният етноним "поляк" съдържа древното название " лях" - " лех". Както впрочем и " шляхтич".

АХЕЛОЙ, АХЕЛО - О ЛЕХА, прочетено отзад напред. Този хидроним може би означава " при лехите", в смисъл, че реката е път, който води при лехите, ляхите.

МИКЕНА - АНЕКИМ. Прочетено отзад напред името на Микена е изключително интересно, защото се получава субстантив, сходен с АНУХИМ - небесните змейове, които в необозрима древност са завладели Земята.

ОРФЕЙ - ЙЕФРО. Огледалният прочит на името е истинско откровение. От абсолютен уникат в именната традиция на древността ( подобно е само прозвището на кучето Орфи), то изведнъж става по-разбираемо. ЙЕФРО, ЕФРО има своя по-късен еквивалент в популярното име Ефросина. Всъщност представката ЕФ означава ЕВ - стар, благороден.

ЛИН - НИЛ - така прочетено, името на брата на Орфей е идентично с името на емблематичната река Нил.

ХЕРОДОТ - ТОДОРЕХ - ха сега! Прочетено отзад напред се получава нашето име Тодор или Теодорих в готската версия.

СОКРАТ - ТАРКОС. Невеоятно съвпадение с името на етруския род Тарквинии, управлявал Рим в архаичната епоха. В моя статия, посветена на топонимите в кантон Тичино, Швейцария, обяснявам името Тарас, Таркас, като производно от земната раса на гигантите, владели някога земята. И макар че великият философ е живял през V- IV в. преди Христа, може да се предполага, че името е много по-древно. Забележете, че понятието КРАТ - ВЛАСТ, прочетено отзад напред е - ТАРК, което говори за "земните" и подземни същества, владели някога планетата.

ЗИЕЗИ - ИЗЕИЗ, ИЗИЗ - Изкуших се да прочета отзад напред това ключово име, което според Римския Анонимен Хронограф, е носел прародителят на Vulgares ( българи, волски?). Полученият резултат Изиз съответства напълно на името на богиня Изис, Изида и може да се свърже с доказаното присъствие на българи в Изерния и в областта на езерото Изео - Лаго д"Изео - в Италия.

ХЕРМЕС - СЕМРЕХ, ЗЕМРЕХ - Прочетено обратно, името на Бога, пазител на тайни, дава невероятен поглед към понятия като земя, смърт, семити, укритие.

БОГ ( БОКХ, БАКХ ) - КОБ - КАБ - В статията си " Кобният час се отлага" аз самата предложих обратен прочит на словото " Бог" като обясних тази древна инверсия със смяната на цивилизациите и техните божества в прадревни времена.

А сега към главното!

Можем безкрайно да играем по подобен начин с най- старите " гръцки" имена. При някои явно има кодиране. Но при други - очевидно не. Тази кодировка в някои случаи е способ на гърците да укриват истината и да се представят като цивилизатори и двигатели на човешката история, но невинаги те са инициаторите ѝ. Понякога се сблъскваме с кодиране, извършено в най-дълбока древност, което има съвсем други цели и е инструмент на предишната земна цивилизация. То е като зазиждането на врати в пирамидите или на входовете в хималайските пещери - преградите ще паднат само в уречения момент.

Дали и думата Олимп е подлежала на кодировка?

Според мен - не! Думата Олимп не е от такова сакрално- херметично значение - дали ще е " тамян", " маслина" или "било" - за предишната цивилизация и нейните кодирани познания, е все едно. Има и още една причина да смятам ОЛИМП - ОЛИБ за оригинално название, а не за обратно изписване на "било". И тя е, че при гръцкия бустрофедон, тя не може да е попадала само в редове с огледално изписване на думите - във всички случаи тя е спомената и в редовете с правилно изписване. Освен това името Олиб, Олиба съществува и в територии, разположени много далече от гръцките завоевания в древните тракийски земи, където лъжесвидетелствата на гърците просто няма как да се разпространят.

Автор: Милена ВЪРБАНОВА