Last news in Fakti

17 Октомври, 2012 06:25 1 777 0

Световноизвестен художник рисува върху тролей в София

  • художник-
  • тролей-
  • рисува

Албино Питти подкрепя града за Европейска Столица на културата 2019

Кандидатурата на София за Европейска Столица на културата 2019 получи подкрепата на световноизвестния художник Албино Питти. В подкрепа на София г-н Питти безвъзмездно ще нарисува на живо картина върху тролейбус от градския транспорт. Това ще се случи днес на площад „Княз Александър I”.

Стартът на създаването на творбата-тролей е в 12:00 часа, като първите щрихи с четката ще бъдат направени от деца – ученици от Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език. В 14:00 часа мястото ще бъде посетено от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Н. Пр. Марко Контичели, посланик на Италия.

„Когато за пръв път попаднах в София, се влюбих в този град – получих прилив на вдъхновение и моментално започнаха да ми хрумват идея след идея, така че реших да се върна и да направя пърформънс тук”, разказва Питти и допълва, че сам е избрал произведението му да бъде върху тролей. ”Обичам движението, обичам да създавам движение, ето защо избрах да рисувам върху тролей. Тролеят е канал за комуникация, когато се возиш, се раждат странни идеи. Самата София е град в движение и изцяло подкрепям пътя й към титлата Европейска столица на културата.”
  
Италианецът Албино Питти е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство и през последните 40 години има над 22 000 създадени произведения. Негови картини са изложени в 17 музея по цял свят, зад гърба си има над 500 изложби и 80 пърформанса, а стилът и творчеството му са тема на 24 книги, като най-добре ги описва критикът Гулиелмо Джилиоти: „За Питти творбата не се ражда, тя експлодира!”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА