Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 16:24 2 738

Мисията на един народ е закодирана в неговия етноним

  • народ-
  • етноним-
  • мисия

Фризи, фриги, брити, франки, грузини, българи - "вълци"

От доста време следотърсаческият ми нюх е привлечен от пълното сходство между етнонимите фриги и фризи. Паралелите в имената никога не са случайни и въпреки огромното разстояние между днешните територии на два народа, носещи омонимни названия, етническата им близост им е сигурна и доказуема. Отминаха времената, когато подобни идеи бяха обект на подигравки.

Не се заех да доказвам възможния произход на фризите от фригите (бриги - траки, бълги, "вълци"), нито да оповестявам хрумването си, защото работех по други теми. Възпираше ме също невъзможността да си доставя главните източници за древната история на фризите, обявени от съвременната нидерландска историческа наука за мистификации - Хрониката от 17 в. на Мартинус Хамкониус "Frisia seu de viris rebusque illustribus", както и "фалшификатите" от 20 в. "Tesclaow" и "Oera Linda Book".

Но там е работата, че идеите, както и материята, не търпят вакуум, не чакат никого да се тутка, много хора днес започват да мислят с главите си и преди няколко дни една интересна популяризаторка, г-жа Радостина Тенева от Стара Загора, поместваща в блога си преводи, предимно от руски, на статии с антисхоластично съдържание, които трудно биха видели бял свят в нашия български печат, текста на авторката Олга Симеонова-Ротердам, озаглавен "Мистерията на крал Артур е разкрита". Статията е съвсем кратка, но разработва идеята за несъмнената близост между "славяните" и фризите, препращайки читателите към трудовете на нидерландски историци, склонни да приемат подобно твърдение и, разбира се, жестоко заклеймени от официалната нидерландска наука.

Самото заглавие "Tescklaow" обаче навява такава "еретична" мисъл. Но самоназванието "фризи" е много по-близко конкретно до "фриги" и бъдещите изследователи трябва да се упътят тъкмо в тази посока. Как фригите ( бриги ) биха могли да се окажат от Балканските предели и Мала Азия - в днешната фризийска територия, обхващаща части от Нидерландия, Германия и Дания? Цитираната хроника на Мартинус Хамкониус обяснява това с дългия път, изминат от Индия до Северна Европа от владетеля Фризо и неговия народ, по времето на Александър Македонски. Но за официалната нидерландска историография подобно твърдение е фантастика и фризите са обявени за "подвижни германски племена, заселили се на брега на Северно море в 4 в. пр.Хр." Днес обаче се правят множество разкрития за произхода на някои германски народи от огромния тракийски етнос, като особено се набляга върху идентичността на гети и готи.

Историко-географската област Фризия има драматична съдба и както казах, днес е поделена между държавите Нидерландия, Германия и Дания. Само нидерландската част е обособена в отделна провинция със столица Леуварден. Но някогашната интегрална територия на Фризия, наречена Велика Фризия, е била много по-обширна.

Доказването на близост между два народа е сложен процес. Той включва изследване на старинния език, теренна проучвателна работа върху топономи и хидроними, изучаване на фолклора, ровене в запазените исторически документи от всякакъв тип. Извършването на такъв труд днес е невъзможно, страните се затвориха, пътуванията спряха, свободният достъп до библиотеки и музеи е унизително ограничен, културният живот загива. Единственото, което засега интересуващите се изследователи могат да направят, е да хвърлят поглед отдалеч върху списъците на владетелите на Фризия - от легендарни времена до Средновековието. Тези списъци се делят на официални и "измислени", доколкото вторите са оповестени в "мистификаторската" хроника на М.Хамкониус и във "фалшификата" "Oera Linda".

Ще съобщя само някои имена, в които съзирам фригийска следа:

Според "Oera Linda", Фризия първоначално е управлявана от матриарси - "фолк-майки" ( volk - народ произхожда от словото волк, вълк ). Списъкът в тази книга се оглавява от името на прародителката Frja - Фрия ( 2194 г. пр. хр. ), което тълкувам като "фригийка" или като Прия - Първа ( да си спомним името на троянския цар Приам ). Без да следвам хронологията, съобщавам също Тиания ( Диана ), Мина, Франа ( Брана ).

Според легендата "Oera Linda" е съставена по заповед на Адела ( А-тела, нетелесна ? ), една от матриарсите.

В "Oera Linda", както и във "Frisia seu..." на Хамкониус, са изредени имената на по-късните царе-мъже, между които са: Фризо, първият от тях, царувал от 313 до 245 г. пр.Хр., Асинг Аскон ( "бял кон", но напомня и името на Асканий, синът на Еней ), Диокар Сегон и Дибалдус Сегон. В "Сегон" прозира етнонимът "сикан", а в името Дибалдус - словото "dibo" - едно от арамейските и персийски названия на вълка.

Името Асконий се споменава и в списъка на оповестените от " Frisia seu..." вождове - "херцози", чието управление започва пред 2 век сл.Хр., когато Фризия става частично зависима от Рим.

Но ето че и в официалните хроники, приети за достоверни, някои имена на фризийски владетели звучат "топло" за българското ухо, например Одулф, царувал около 600 г.сл.Хр., име, което превеждам като Од-улф - " едър вълк", "божествен вълк", а също Радбод - Радбог? - чието управление съвпада с времето на създаване на Дунавска България.

В списъка на графовете и маркграфовете, в епохата, в която Фризия губи своята независимост, се открояват множество управници с тракийското име Дирк, засвидетелствано в митологията, а също ( единично споменато ) името Лудолф, което тълкувам като "играещ вълк" и което препраща към лидийската и фригийска именна традиция.

В листата на подестите са цитирани имената на Сако Рейнолдс и Сико Сяердема. Освен че свързвам самото име Сако със саките - секеи, секели, сикули, то е ехо на моето убеждение, засега почиващо само на езикови податки, че саксонците са етнически свързани със секеите - българи.

Нидерландските изследователи на старофризийския език уверяват, че неговата лексика е поразително сходна с британската. А кои са бритите? Монахът Галфрид Мънмътски твърди в своята "История на кралете на Британия", написана в 12 век, че бритите са потомци на троянци, напуснали опожарената родина и заселили се на островите "в Западния океан", следвайки предначертанията на богиня Артемида. На тези острови те намерили при пристигането си само гиганти ( рептилообразни същества ), които унищожили. Британската лексика предлага поразителни примери за сходство с българската.

Ето защо смятам, че срещуположните територии на фризи и брити в дълбоката древност са били населени от един и същи народ - фриги, бриги, лидийци, българи. И всички тези етноними означават едно - "вълк".

Колкото и да е странно на пръв поглед, названието на Грузия, древната Иберия в Кавказ, също произлиза от името на Фригия и е вариант на името Фризия.

Ето ги разгадани името Фружин и понятието "фрзки".

Но древното слово, което никога не лъже, за разлика от историците и политиците, продължава своите разкрития! Какво означава самоназванието на германския народ франки, дал името на една от най-гордите държави в Европа - Франция ?

Несъмнено отговорът е "свободни" - francs, също както и фризи, според тълковните речници, произлиза от free - свободен. Това е вярно, но само наполовина, понятията не са проучени в тяхната дълбина. Етнонимът "франк" също както и " фриз" първоначално е означавал "вълк". Ако заменим началния звук "ф" - често "потъмняван" - със звучния "б", ще получим думата "бранк, бранко" - глутница, която води и към "бран" - отбрана, война. А с начален звук "в" и премахната носовка " франк" разкрива първичния си смисъл - vrak, vrk - вълк.

И да - вълците наистина са свободни !

Само че трябва високо да заявяваме, че нашият български народ стои в основата на свободата на всички европейски "вълци", защото им е дал цивилизацията! И нека другите - получателите, учениците - помнят, че етнонимът БЪЛГАРИ означава "вълци" - пазители на знанието - а не "прости и вулгарни" - "vulgares".

Както и понятието "славяни" не означава sclavi - роби - а произлиза от "словени" - носители на Слово, на Бог, на духовност.

Има божествен промисъл в имената на народите. Етнонимите не са случайни - те са великата програма на Провидението за мисията на всеки народ на Земята.

Автор: Милена ВЪРБАНОВА



Свързани новини