23 Февруари, 2022 09:48 2 102 0

Продават емблематична картина на Магрит в Лондон

  • художник-
  • белгия-
  • лондон-
  • империя на светлината-
  • рене магрит

Картината е оценена на повече от 45 милиона лири

Продават емблематична картина на Магрит в Лондон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Парадоксалната картина "Империята на светлините" на Рене Магрит се продава на търг в Лондон следващата седмица и може да достигне рекордна цена за творба на белгийския сюрреалист, съобщи Ройтерс.

Картината, представена от аукционна къща "Сотбис" като "шедьовър на изкуството на двадесети век", се оценява на повече от 45 милиона британски лири.

Това е най-привлекателното произведение в пролетния търг на "Сотбис" за съвременно изкуство, на който се предлагат също шест картини на импресиониста Клод Моне, както и творби на Пикасо, Ван Гог, Дейвид Хокни и други.

"Империята на светлините" от 1961 г. е една от седемнадесет подобни платна и други десет картини, изобразяващи улица през нощта, на Магрит, рисувани между 40-те и 60-те години на миналия век.

На търга на 2 март ще се продаде картината, рисувана за Ан-Мари Гийон Крое, приятелка на Магрит и дъщеря на белгийския колекционер Пиер Крое. Оттогава тя е притежание на фамилията.

Картината изобразява тъмна улица в Брюксел, със силуети на дървета , улична лампа и къща, от чиито прозорци струи светлина под синьо небе и бели облаци.

"Това е вероятно един от най-известните му образи", каза за Ройтерс Хелена Нюман, ръководител на глобалното звено за импресионистично и съвременно изкуство в "Сотбис". Тя каза, че първоначалната оценка, равняваща се на над 60 милиона щатски долара, поставя картината "в рекордна ценова територия за Магрит".

Сцена от филма "Екзорсистът" от 1973 г., постерът за него и корицата на албума "Late for the Sky" от 1974 г. на Джаксън Браун са вдъхновени от картината, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА