Last news in Fakti

31 Май, 2013 19:40 6 927 0

Руши Видинлиев - най-добър актьор на Българската филмова академия

  • награди-
  • българската филмова академия-
  • "цветът на хамелеона"-
  • филм
Руши Видинлиев - най-добър актьор на Българската филмова академия - 1
Кадър от филма "Цветът на хамелеона" с Руши Видинлиев и Ирена Милянкова.

Филмът "Цветът на хамелеона" по романа „Цинкограф“ на Владислав Тодоров спечели най-много от тазгодишните награди на Българската филмова академия – цели осем. Продукцията на "Перипетея филмс" триумфира в категориите за най-добър пълнометражен игрален филм, за режисьорски дебют на известния оператор Емил Христов, за сценарий на Владислав Тодоров, за главна мъжка роля на Руши Видинлиев, за поддържаща женска роля на Светлана Янчева, за сценография на Пролет Георгиева, за костюми на Армавени Стоянова и за звукорежисьор на Светлозар Георгиев, отличен още за "Инкогнита" и "Орбис".

Първоначално филмът трябваше да бъде заснет от режисьора Явор Гърдев и да стане втората му филмова творба след „Дзифт“, но реализацията на проекта се забави и той междувременно бе поканен да се заеме с холивудската суперпродукция „Тезей“. В лентата „Цветът на хамелеона“ за тайния агент Батко Стаменов (Видинлиев), създал нещо като своя частна ДС, където всеки следи всеки, участват още  Самуел Финци, Михаил Билалов, Ирена Милянкова, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер и др., а сюжетът се оказа особено актуален.

Петър Попзлатев спечели наградата на БФА за режисура на игрален филм за "Аз съм Ти" по романа „Адриана“ на Теодора Димова и „Роман без заглавие“ на нейния баща Димитър Димов. Творбата е отличена още с приза за главна женска роля за Жанет Спасова и за музика - на Калин Николов. "Аз съм Ти" имаше номинации в 11 категории - колкото и фаворитът "Цветът на хамелеона".

На Велко Кънев бе присъдена посмъртно наградата за поддържаща мъжка роля за изпълнението му в "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров.

За най-добър документален филм бе определен "Загадката "Веда Словена" на режисьора Анри Кулев. В категорията за анимационен филм триумфира "Пианистът" на Ася Кованова и Андрей Кулев. "Виолета, Жоро и аз" на режисьора Любомир Попов стана най-добър игрален телевизионен филм. Продукцията на БНТ "Под прикритие" пък бе отличена като най-добър телевизионен сериал. 

С Наградата за цялостно творчество бе удостоен режисьорът, писател, сценарист и актьор Рангел Вълчанов. От негово име отличието получи дъщеря му Анна Вълчанова, която сподели пред БНР преди днешната церемония в Дома на киното:

„За него тази награда е особено важна, бих казала, защото я получава, както той се изразява - "от моите хора", от хората, с които той е прекарал, колкото и патетично да звучи, целия си живот, с които е делял и успехи, и трудности. В това, което той е написал, и това, което след няколко часа ще прочета, има заиграване с това негово цялостно творчество, с една препратка, с това, че той никога през живота си в България не получи награда за един цял филм...“.

Наградите са присъдени с тайно гласуване от БФА, представляваща за първи път от 2010 г. цялата кинематографична общност, обединена в 10 творчески организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА