Last news in Fakti

14 Юни, 2022 11:25 1 147 2

Започна фестивалът "Пловдив чете"

  • фестивал-
  • литература-
  • пловдив-
  • книги

На Алеята на книгата се представят 44 издателства

Започна фестивалът "Пловдив чете"  - 1
Снимка: БГНЕС

Литературният фестивал "Пловдив чете" беше открит вчера вечерта. По традиция церемонията се състоя в Античния театър, където ще бъдат връчени наградите "Орфеев венец" за съвременна поезия и "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга.

Програмата на фестивалната седмица включва близо 50 културни събития - срещи с писатели и преводачи, четения, премиери на книги, дискусии, изложби и концерти. На пловдивската Алея на книгата, която отново е разположена на площад "Централен", ще бъдат представени 44 издателства, съобщи БНР.

"Колкото едно общество е по-духовно, толкова то е по–успешно". Водена от това свое убеждение преди 20 години издателката Божана Апостолова става инициатор за провеждането на фестивала „Пловдив чете".

"Неграмотният човек няма как да е успешен, няма как да се случи успешна България", казва Апостолова.

За провеждането на фестивала издателството "Жанет 45" работи в партньорство с Община Пловдив, Асоциация „Българска книга“ и Народна библиотека „Иван Вазов“.

"Този път силно застъпена в програмата е поезията“, отбелязва Красимир Лозанов, маркетинг директор на издателството.

На 13 юни в галерия „Димитър Георгиев” се състоя среща с Ниня Мачарашвили и част от екипа, организирал мащабния проект „Тбилиси – световна столица на книгата 2021". Събитието се осъществява с подкрепата на фондация „Пловдив 2019”.

„Фестивалът „Пловдив чете” е един малък героизъм, смята издателят Манол Пейков.

Предвидена е специална детско-семейна програма, която ще се проведе в литературен кът, уточнява Гергана Георгиева от екипа на издателството.

Над 80 доброволци са ангажирани в организацията на срещите в този пловдивски празник на книгата.

Преди официалното откриване на фестивала се проведе церемонията по връчване на Националните литературни награди за принос в Българската книжовна култура „Христо Г. Данов“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А кога започва

    0 0 Отговор
    Пловдив пърди?
    За един министър-председател питам?
  • 2 хаберих

    0 0 Отговор
    Пловдив,чети! Пловдив чете. Пловдив,учи! Пловдив учиииии.