Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 10:56 1 310 15

Половината литература в Русия е застрашена от изчезване заради гей-пропаганда

  • гей пропаганда-
  • закон-
  • русия-
  • литература-
  • забрана-
  • лгбт-
  • книги

Сред застрашените книги е и биографията на Чайковски

Половината литература в Русия е застрашена от изчезване заради гей-пропаганда - 1
Снимка: Shutterstock

До 50% от заглавията на руския книжен пазар са заплашени от изчезване заради размитите формулировки на ключови понятия в законодателните инициативи, свързани с ограничаването и демонстрацията на ЛГБТ (лесбийки, гейове, би- и транссексуални) и педофилията, алармират издатели в страната.

Това съобщава агенция РБК, позовавайки се на Олег Новиков, президент на една от най-големите издателски групи в Русия – „Ексмо-АСТ“, цитиран от в. Сега. По думите му в зоната на риска от изземване попада цялото творчество на писателя Виктор Пелевин, биографията на композитора Пьотр Илич Чайковски и „много други“.

Два законопроекта за забрана на пропагандата на нетрадиционните сексуални отношения бяха внесени в Държавната дума на 20 октомври и бяха приети на първо четене седмица по-късно. Инициативата предполага пълна забрана на ЛГБТ споменаването в медии, филми, книги, интернет, аудио-визуалните услуги, рекламата. Поправките въвеждат глоби за разпространяване на информация, „способна да предизвиква желание за смяна на пола“, както и „оправдаваща педофилията или формулирането ѝ като привлекателна“.

От какво се опасяват издателите?

Олег Новиков изтъква че основният проблем е прекалено общият характер на формулировките и отсъствието в законодателството на определения, разкриващо съдържанието на използваните в законопроекта понятия. Ставало дума преди всичко за понятията „пропаганда“ и „демонстриране“.

Аналогични опасения в разговора с РБК изразява и генералният директор на издателската групировка „Алпина“ Алексей Илин. По правило ЛГБТ-темата не е основна в книгите и „върви без какъвто и да било знак плюс или минус“, обяснява той. Не съществуват книги, които да призовават към смяна на сексуалната ориентация или пола. А при отсъствието на конкретни примери „кое може и кое не бива“, сега е невъзможно да се разбере кои от публикуваните книги биха попаднали под забраната, коментира Илин. „За нас е непонятно, например, ако в книгата има положителен герой гей или се изследват хомосексуални отношения в животинския свят и това по никакъв начин не се поощрява или осъжда, ще бъде ли смятано то за нарушение на закона“, чуди се издателят.

Досега руското законодателство предвиждаше наказание само за пропагандирането на ЛГБТ сред непълнолетните. Според новите законодателни предложения ще бъде увеличен максималният размер на глобата за пропаганда на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред децата. За физически лица те ще бъдат от 100 000 до 200 000 рубли (1500-3000 евро), за длъжностни – от 200 000 до 400 000 рубли (3000-6000 евро), а за юридически – от 1 000 000 до 2 000 000 рубли (приблизително 16 000-32 000 евро). За пропаганда в Интернет и средствата за масово осведомяване глобите ще бъдат още по-големи: до 400 000 рубли за граждани, до 800 000 за длъжностни лица и до 5 милиона рубли за юридически. Текстът на поправките предполага, че под ограничения попада не само пропагандата, но и демонстрацията на ЛГБТ отношения. Малко по-ниски са глобите, които депутатите предлагат за пропаганда сред възрастните. Чуждите граждани пък в такива случаи ще бъдат „въдворявани извън страната“, ако законопроектът бъде приет.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    18 5 Отговор
    войната не е за територия или блага , войната е за спасяване първо на душата ...

    Коментиран от #6

  • 2 Боби

    8 26 Отговор
    Няма по ретроградни дебили от руските орки.
  • 3 Павел Николаев

    28 3 Отговор
    Факти, вие само с Русия ли се занимавате? Да не би там да живеете? Нямате ли си родина?
  • 4 Ох ли

    6 7 Отговор
    А Ленин какво ще го правят Ще го горят ли
  • 5 Не на гей-парадите и сатанистите!

    13 5 Отговор
    „Те замениха истината Божия с лъжа, и се поклониха и служиха на творението повече, отколкото на Твореца, Който е благословен вовеки. Амин. Затова Бог ги предаде на срамотии страсти: жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда.” (Рим. 1:26-27). -„... и ако градовете Содомски и Гоморски осъди на разорение и превърна на пепел, та ги постави за пример на бъдещите нечестивци.“ (2 Пет. 2:6)

    Коментиран от #8

  • 6 Мдааа

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "123456":

    Някой трябва да спаси душите на руснаците в Русия от Путиновата диктатура!
  • 7 Студопор

    3 0 Отговор
    Не вярвам
  • 8 Студопор

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Не на гей-парадите и сатанистите!":

    Нещо за Светата Инквизиция ще е кажеш ли? Че и те са били бая напаст...

    Коментиран от #10

  • 9 Соваж бейби

    10 1 Отговор
    Не разбирам защо всеки ден се натрапват
    лгбт по медията ,и в спорта за което голям респект на Хюго Лорис капитанът на отбора на Франция отказва да носи ЛГБТ лентата в Катар ,натрапват ги и в футбола ,на всички възможни места,в децката анимация ,играчки !Що за политическо насилие от страна на краварите,което се налага по цял свят ?
  • 10 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Студопор":

    Билет за Рая !!ще им продаде Ватикана и си измият греховете ,банда неудачници ,трябва да закрият много църкви ако има справедливост !
  • 11 Сандо

    8 1 Отговор
    Това е тревожна новина!Нима толкова голяма част от литературата е завзета от сатанистите?
  • 12 Циник

    3 3 Отговор
    Абе руснаците имат много по-големи проблеми за решаване от гейовете в литературата ама май и там важи познатия рефрен - прост народ, слаба държава. Путин вместо да гони гейове да вземе да си оправи икономиката, армията и олигарсите.
  • 13 Читател

    6 1 Отговор
    Много ЛГБТ тук да плюят по Русия - сега разбирам защо толкова мразят Путин.
  • 14 Връзкар

    1 1 Отговор
    Значи тъй а За таварищ Ленин може за другите не
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.