Last news in Fakti

18 Октомври, 2013 13:58 1 768 0

Римските терми в Деултум - СПА център на античния свят

  • деултум-
  • римските терми-
  • водопроводна система-
  • канализация-
  • басейн

Древният град край Бургас е с канализация, достойна за ХХІ век

Археолозите, които това лято проучваха античните терми на Деултум в близост до Бургас се похвалиха с нова находка, съобщи Gramofona.com.

Те са успели да разкрият едно от кръстовищата, които най-вероятно са водели към форума на римския град. Ясно се виждат и мраморните блокове, където са били водопроводните шахти.

Разкритата канализационна система показва достижения, които и в ХХІ век често се оказват проблем. Водопроводната и канализационната система са в прекрасно състояние, коментира директорът на Историческия музей в град Средец Красимира Костова. В отлично състояние е и хипокаосът – отоплителната инсталация на римските терми.

Очакванията на археолозите са да успеят да разкрият перисталното помещение. Там е имало голям открит басейн със студена вода. Като истински СПА център на античния свят, термите са разполагали с помещения за гимнастически игри и масажи и с търговска част. Всичко това обаче ще се проучва следващото лято.

Древният Деултум е основан през 70-а година от Новата ера като римска колония. Въсщност първите му обитатели са бивши легионери, които след приключване на военната си служба са били обезвъзмездени със земи в района. Тази година в Деултум бяха открити и парчета от луксозна мозайка. За тях археолозите смятат, че са част от украсата в таверна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА