Last news in Fakti

12 Март, 2014 15:51 1 528 0

Възраждат "Триптихът Чехов" за 80-годишнината на Крикор Азарян

  • крикор азарян-
  • чехов-
  • 80-годишнина-
  • "чайка"-
  • "три сестри"-
  • "вишнева градина"-
  • "лазарица"

Събитието ще се състои в неделя в Театъра на Армията

Възраждат "Триптихът Чехов" за 80-годишнината на Крикор Азарян - 1
Проф. Крикор Азарян

Откъси от последните постановки на проф. Крикор Азарян, включени в спектакъла „Триптихът Чехов” - „Чайка” на Театър „Българска армия”, „Три сестри” на Младежки театър „Николай Бинев”, и „Вишнева градина” на Народен театър „Иван Вазов”, ще ознаменуват тържественото отбелязване на 80-годишнината от рождението на големия режисьор. Това ще стане в неделя, 15 март, от 19.00 ч. на сцената на Военния театър. Входът е свободен. На 16 март от 19.30 часа в Народния театър пък ще бъде представен неговият спектакъл „Лазарица” по Йордан Радичков. Входът е с покани.

Съпругата на проф. Азарян – поетесата Валентина Радинска, пише за него:

„Аз не съм била студентка на Крикор Азарян.
Но бях негова ученичка.

Той беше моят Учител по Живот. Водеше ме през лабиринтите му и през трънливите му пътеки с лекотата и мъдростта на магьосник, който притежава вълшебна пръчица. А той имаше такава пръчица – това беше неговото сърце: най-доброто, най-щедрото и най-голямото сърце на света.

Повече от всичко бих искала да посрещнем този негов 80-годишен юбилей заедно. Но съдбата реши друго. Господ го назначи в Небесния театър.

Чрез събитията на 15 и 16 март – откриване на изложба, премиера на сборник, вечер в ТБА, „Лазарица“ в Народния театър,  посветени на паметта на Азарян-Човека, Режисьора и Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде и завинаги ще остане висок образец и мярка“.

Крикор Азарян (15.03.1934 – 14.12.2009) е един от най-ярките режисьори в съвременния български театър. През последните 20 години той работи като режисьор в Театър „Българска армия”.
Поставял е спектакли в почти всички български театри, като особено задълбочено и откривателски той интерпретира българската драматургия (Йордан Йовков, Йордан Радичков, Иван Радоев, Николай Хайтов, Никола Русев, Боян Папазов). 

Сред най-ярките му постижения на сцената на Театър „Българска армия” са постановките „Вишнева градина” от Чехов (1974 и 1995); „Случка в зоопарка” от Ед. Олби; „Албена” от Й. Йовков; „От земята до небето” от Н. Русев; „Хенри ІV” от Пирандело; „Буре барут” от Д. Дуковски; „Бая си на бълхите” от Б. Папазов; „Трамвай „Желание” от Т. Уилямс; „Колекцията/Гара Виктория” от Х. Пинтър. Негови спектакли са гостували в Полша, Русия, Грузия, Германия, Македония.

Крикор Азарян е дългогодишен професор по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Негови ученици са между най-известните български актьори и режисьори, мнозина от тях се реализират в чужбина, много чуждестранни студенти, учили или специализирали при него са между най-ярките фигури в театрите на своите страни.

Спектакълът „Чайка” (2007) е първа част от трилогията на големите Чехови пиеси, които Крикор Азарян постави последователно в различни софийски театри – „Три сестри” (2008) в Младежки театър „Николай Бинев” и „Вишнева градина” (2009) в Народен театър „Иван Вазов”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА