Last news in Fakti

25 Юли, 2022 09:42 833 2

Затворници играят в спектакъл по Чехов, поставен от Димитър Коцев - Шошо

  • димитър коцев-шошо-
  • затворници-
  • чехов

"Със сигурност изкуството променя много лишените от свобода.", твърди режисьорът

Режисьорът Димитър Коцев-Шошо постави спектакъла "Дуел" (адаптиран сценарий по повестта на. А.П. Чехов). Актьорският състав е от хора, лишени от свобода в затвора в Стара Загора. На кастинга се явяват над 20 лишени от свобода, в пиесата участват половината от тях. Репетициите продължават няколко месеца, а премиерата е представена в Старозагорския затвор. Сценографията е на Стефан Чурчулиев.

"Процесът беше доста дълъг. Заедно със Сдружение "Синергия" и "Advertising Artists". Ние работим от доста години с лишените от свобода в Стара Загора в един техен клуб "Кеймбридж" – събирахме се, обсъждахме филми, книги... и няколко събития като уъркшопи.

В затвора имат своя театрална сцена, имаше достатъчно желаещи – намерихме място за всеки един от тях за това, което може и иска да прави. Крайният резултат ме изненада, защото след няколко месеца работа, част от която и дистанционна, когато всичко се сглоби и се случи, се получи много повече от това, което очаквах. Много професионално, подредено, кохерентно, завършено. Цялото усещане е за нещо, което има цел, има смисъл да съществува. Най-хубавото е, че публиката, която беше съставена от лишени от свобода, реагира с голям ентусиазъм на представлението – точно и адекватно като реакция. Фурор, да го нарека. Със сигурност има глад и за бъдещи представления.

Със сигурност изкуството променя много лишените от свобода. Психоложката на затвора каза, че в рамките на представлението са изчезнали доста различия между враждуващи групи. За съжаление регулациите в затворите са такива, че не позволиха представлението да бъде заснето. Надявам се в бъдеще управата на затворите да си даде сметка, че на никого няма да навреди, ако хората видят, че в затвора също има хора, които се борят със своите демони, както и ние отвън, така че да не са толкова невидими. Това е и целта. Много се надявам за в бъдеще да можем да показваме това, което сме направили."

Събитието е част от проекта “Отворени пространства” на платформата за съвременно българско изкуство "Advertising Artists". Проектът "Отворени пространства" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ по програма "Социално ангажирани изкуства" 2021.

"Дуел" е третият проект, който платформата осъществява с лишени от свобода. Първият е “Песен за човека" – колаборация между затворници и съвременни визуални артисти. Проектът бе показан пред публика през 2020 г. в софийската галерия "Доза".

През 2021 г., в рамките на проекта Inside Out, Advertising Artists организира ателиета за лишените от свобода по творческо писане с ментор Димитър Коцев-Шошо и по изящни изкуства – с художника Стефан Чурчулиев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Протестиращ

    2 1 Отговор
    Тези със известните родители все талантливи се пръкват. А ако не бяха от известно семейство каква ли биологична единица щяха да пасат? А, да, бе, тя славата на тате никак не е помогнала, то детето много талантливо се случило и само пробило и се доказало и т.н. и т.н.
  • 2 Хиххх

    0 0 Отговор
    Шошо от екрана, що ми се струва, че и той като баща си е еродит. Има нешо привличащо в него, в положителна посока де. Да е жив и здрав. Има ги бащата коларов бе добряк, но син ето му с голямо его, без покритие, нагли е имало, но Шошо не спада към тая група хора. И наглите виж къде са, в НС, внесто Той Шошо, за да гласуваме за Него. От пенсионера бойко, не се пада на младите. То си върви всичко по старому. Кой абтал има сладки служби, кой умен, как да стабе като те пкп прости са И бате Бойко й го каза в очите.