Last news in Fakti

27 Август, 2014 18:02 1 994 5

"Лед Цепелин" с най-велик китарен риф за всички времена

  • led zeppelin-
  • whole lotta love-
  • "лед цепелин"-
  • китарен риф-
  • джими пейдж

Джими Пейдж го е композирал през 1969 година

Китарен риф от песента Whole Lotta Love на Led Zeppelin беше избран от слушателите на британското Радио 2 за най-добър в цялата история на рок музиката от 100 предложени за гласуване композиции, съобщи Би Би Си.

„Това е един от най-значимите и разпознаваеми китарни рифове на XX век. Само като чуете първите му две ноти, вече сте наясно за какво точно става въпрос“, твърди музикалният продуцент Стив Ливайн. 100-те парчета са били подбрани от водещи продуценти, музикални критици и диджеи.

На второ място меломаните на Острова са поставили китарен риф от Sweet Child O'Mine на група Guns 'N' Roses, на трето и четвърто – от Back In Black на AC/DC и Smoke On The Water на Deep Purple.

Джими Пейдж, китаристът на Led Zeppelin, коментира: „Не очаквах, че хората толкова ще обикнат тази песен. Исках да  измисля риф, който наистина ще ги развълнува, ще ги докосне и ще ги накара да се усмихнат, но когато започнахме да го свирим с групата, всичко излезе от контрол. Звученето на рифа се получи едновременно и заплашително, и гальовно“.

Парчето Whole Lotta Love е от втория албум на групата от 1969 г. И се смята за една от най-известните композиции на британската култова банда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    Е нека не забравяме и рифа от" Дим над водата "на Диип Пърпъл! Уникално прост и в същото време няма човешко същество с минимална обща култура което да не го знае!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адолф Хитлер":

    Споменато е в темата, като четвърти по ред . Рифа в "Black Dog" на "Цепелин" повече ми харесва от номерирания...
  • 4 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адолф Хитлер":

    Точно Пърпъл трябваше да спечели.
  • 5 ravazonid

    0 0 Отговор
    А защо не написахте , кои са останалите 96 !!!