Last news in Fakti

19 Юни, 2021 19:27 2 385 7

Кръстиха новооткрита жаба на "Лед Цепелин" (СНИМКИ)

  • жаба-
  • новооткрита жаба-
  • лед цепелин-
  • led zeppelin-
  • кръстиха-
  • учени-
  • еквадор

Малката жаба с червени очи и пъстра кожа в жълто, кафяво, черно и оранжево е от рода Pristimantis

Учени от университета в Кито, Еквадор и от Националния институт по биоразнообразие откриха нов вид жаба в източната част на Андите и я кръстиха на името на легендарната британска рок група "Лед Цепелин", съобщи вестник Guardian.

Жабата от вида Pristimantis ledzeppelin или дъждовна жаба "Лед Цепелин" е открита от учените Давид Брито-Сапата и Каролина Райес- Пуиг в район от планинската верига Кордилери, простиращ се в югоизточен Еквадор и североизточно Перу.

Малката жаба с червени очи и пъстра кожа в жълто, кафяво, черно и оранжево е от рода Pristimantis, който е с близо 570 вида, 28 от които са открити само през последните две години в Еквадор.

Учените публикуваха резултатите от изследването си и установяването на новия вид жаба в сп. "Неотропикал байодайвърсити" и на сайта на Националния институт по биоразнообразие към правителството на Еквадор.

Кръстиха  новооткрита жаба на
Снимка: David Brito-Zapata

Брито-Сапата и Райес-Пуиг посочват, че са открили всички изследвани екземпляри "върху храсти по поречието на потоци, на разстояние 1,7 метра и 3 метра над водата. Мъжките от вида достигат дължина около 2,4 см, докато е установено, че една възрастна женска е с дължина 3,6 см".

Кръстиха  новооткрита жаба на
Снимка: David Brito-Zapata

"Името на вида отдава почит на "Лед Цепелин" и тяхната изключителна музика", пишат авторите на изследването. "Лед Цепелин" е британска рок група, основана в Лондон през 1968г. и е една от най-влиятелните групи през 70-те години, родоначалник и на хард рока, и на хеви метъл рока", отбелязват учените в публикацията си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така правят цивилизованите хора!

    3 0 Отговор
    А на президента Желев,който събори комунизъма едно малко зелено жабче поне да бяхме кръстили!
  • 2 Кака

    1 0 Отговор
    Тази новина ме превъзбуди!!!
  • 3 Крастава та, жаба, с, галошите

    1 0 Отговор
    Важното, че имат жакузи.....!
  • 4 Quito

    0 0 Отговор
    На Дийп Пърпъл няма ли нещо кръстено?

    Коментиран от #5

  • 5 123

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Quito":

    Имам един кон, когото съм кръстил "Пърпъл". Много се кефя, като му кажа: Дий Пърпъл!
  • 6 И новооткрита да е

    1 0 Отговор
    Жабата си остава жаба, ако искат да я кръстят на оня, дето пееше,, стрийптийз песни,,...!
  • 7 Антон

    0 0 Отговор
    Един фен на AC/DC решил да напише името на любимата си група върху леда на южния полюс, така че да може да се вижда от космоса. Взел той един чук и длето и отишъл на полюса. Чукал, чукал, обаче нищо не се получава, леда дори не се напуква. По едно време един го тупа по гърба и му казва: Не се хаби бе, това не е обикновен лед, това е Лед Цепелин :)