Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 09:16 1 330 1

400 000 работят, но не плащат здравни осигуровки

  • здравни осигуровки-
  • нзок-
  • дефицит-
  • излишък-
  • неосигурените-
  • проф. милан миланов-
  • д-р стойчо кацаров

Докато здравната вноска е била 6%, НЗОК винаги е имала излишъкс, затова д-р Стойчо Кацаров предлага пак да бъде намалена

400 000 работят, но не плащат здравни осигуровки - 1
Д-р Стойчо Кацаров

„Не повече от 350 000 до 400 000 души работят, но не плащат осигуровки. Останалите са здравно осигурени по закон за здравния пакет”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв проф. Милан Миланов от „Пирогов”.

Той и д-р Стойчо Кацаров коментираха новите идеи на Министерството на здравеопазването, а именно здравно неосигурените да нямат достъп до здравеопазване, ако не желаят да си платят. 
„Последните данни, които обяви НАП, са, че неосигурените са 2,1 милиона души. Тази цифра е заблуждаваща”, заяви д-р Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. 

Според него в тази обявена цифра са включени и българи, които не са в страната.
„Четири милиона се осигуряват от държавния бюджет, 2 милиона и 100-200 хил. плащат здравни вноски. Остават около 1 милион души. От този 1 милион, според мен, повечето са в чужбина. Те обаче не знаят, че ако подадат данъчна декларация и заявят, че са в чужбина, няма да се водят като неосигурени”, обясни д-р Кацаров.

„Здравната вноска предлагам да бъде намалена. Докато беше 6%, Здравната каса всяка година имаше излишък. Откакто стана 8%, НЗОК все е с дефицит”, заяви д-р Кацаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор ОХ

    0 0 Отговор
    Има само един начин да се оправят нещата.Да загърбят всичко което е било до тук и да раздадат на всички хора здравни спестовни книжки и те сами да започнат да си внасят вноски в тях и като се наложи да теглят от там или задължително здравно застраховане година за година.Иначе няма как да накарат хората да внасят пари особено назад за нещо което не са имали право да ползват.Това е положението.