Last news in Fakti

27 Март, 2017 11:30 3 955 3

Защо е опасно да се сравняваме с другите?

Не го правете. Това е основата на щастливия живот

Защо е опасно да се сравняваме с другите? - 1

Живеейки в днешната култура на социалните медии, е много лесно за нас да сравняваме животите си с чуждите, особено ако става въпрос за ваканции и материални неща. Виждаме животите на семейството, приятелите и често започваме да искаме нещата, които те искат. Още по-лесно е да станем нещастни, защото искаме нещо, което другите имат.

Материализмът не прави хората щастливи. Стойността идва отвътре. Мироглед на благодарност и признателност е това, което може да ни направи истински щастливи и комфортни в реалността, в която живеем. Спрете да „гоните“ Антонови или Петрови, или които и да е. Няма как да стане! Няма и смисъл! Това само краде от вашето лично и уникално щастие. Ето няколко неща, върху които може да помислите относно „Антонови“, докато се опитвате да изкорените вредния навик на сравнението.

Толкова много кредити за толкова много неща, че всъщност не притежават нищо
Има толкова много семейства, живеещи в множество кредити и борчове, че всъщност това, което имат, е на банката, а не тяхно. Взимат кредит, за да отидат на почивка, за да си купят кола, апартамент... И всеки месец плащат на банки, за да не им ги вземат. Купуват мебелите си на изплащане. Нищо, което имат, не е тяхно. Всъщност всички сме били някъде там в един или друг момент от живота си. Но, моля ви, не го превръщайте в навик.
Живот, построен върху пари, които всъщност нямаме, не е живот. Това е живот, построен като къща от карти и едно изпуснато плащане може да го духне и да го раздроби. Живот, построен върху пари, които нямаме, е плашещ живот за живеене. В един момент той ни удря. Виждала съм семейства, чиито домове и коли са отнети, защото нещо се е случило и вече не могат да ги плащат. Мисля, че много от нас дори лично познават семейства, които са принудени да напуснат тези свои домове и дори да избягат в чужбина, за да оцелеят. Ироничното е, че намират не само оцеляване, но и доста успешен в живот на място, което до вчера не е подозирало за тяхното съществуване. И всичко това, защото Петрови онзи ден са си купили нови мебели и ние искаме същите, даже по-хубави.

Купуват къща с нестабилен или едва достигащ бюджет
Независимо какъв ни е бюджета, в нашата човешка природа е да искаме максимума от всичко. Затова хората стават „бедни на къща“. Това означава, че плащат толкова много за наеми, сметки, и т.н. неща свързани с дома, че не им остават пари за нищо друго. За да не ме разберете погрешно: Да, има хора, чиито бюджет е толкова малък, че с минималното, което имат, не могат да си позволят нищо друго, но тук става въпрос за един друг тип хора. Хора, които искат да живеят във възможно най-голямото и модерно жилище с най-многото удобства в него, което могат да си позволят, че не се замислят за нищо друго.
Да създаваш спомени с любимите си хора е далеч по-важно от това да имаш най-големия апартамент. На смъртния си одър едва ли ще кажеш: „Ох, каква хубава къща имах!“. Ще кажеш: „Обичам ви и се радвам, че направихте живота ми прекрасен!“

Фалшиво, изкуствено, РЕПЛИКА
Както и да го наречеш, си остава копие на оригинала. И какво? Пестиш ли пари с него? Едва ли. Просто купуваш поредното нещо, което е модерно, но от което нямаш нужда. Репликите са навсякъде в днешно време. И честно казано, никой не вярва, че си дала 400 лв. за дамска чанта, когато всъщност си я купила за 40 лв. Купувайте това, което харесвате и отговаря на стила ви, не марките. Щастието е това да бъдеш себе си без извинения и подражаване. Не бъдете реплики, бъдете оригинал!

Живот от заплата до заплата
Толкова много хора в страната ни живеят заплата до заплата, почти всички всъщност. Нямаме спестявания, нямаме „бели пари за черни дни“. Някой изглеждат доволни и устроени, но това е защото не мислят за вероятността за спешни случаи. И не искат да мислят за това. Кой иска?! Да живеем от заплата до заплата, заради малко възнаграждение е едно нещо. Друго е, когато е единствено, защото искаме да си купим всичко веднага и си харчим всички пари за глупости, които не ни трябват. Да живееш, за да купуваш, купуваш, купуваш е безсмислено. Ще ни държи нещастни в дългосрочен план. Ще ни държи раздразнени в краткосрочен план, защото парите никога не достигат, за да си купим следващото модерно и тъпо нещо.

Понякога хората просто са късметлии
Някои хора се женят за богата половинка или имат наследство. Някои са улучили на страхотна работа и градят блестяща кариера, като след това са взели правилните решения за това какво да правят с парите си. Това е ключовото – да имаме мъдрост за това как да постъпваме с финансите си. Тревогите около парите съсипват взаимоотношенията – бракове се провалят, братя и сестри спират да общуват, майки и деца се карат. Ужасно е и не трябва да се случва.
Да живееш на ръба на бюджета си е страшно, но знайте, че няма значение колко имат другите и какво правят с парите си, а как подхождате вие с вашите и в какво ги инвестирате. Погледнете в своя живот. Вижте нещата, от които наистина имате нужда и вложете средствата си там. Бъдете благодарни за покрива над главата си, за дрехите на гърба си, за колата, която ви придвижва там, до където трябва или дори за градския транспорт, който върши същата работа.


Има толкова много хора в света, които биха искали вашите „лоши“ дни! Толкова хора биха били благодарни, ако колата им не палеше, защото това би означавало, че все пак имат кола. Хиляди биха били благодарни, че закъсняват за работа, защото това би означавало, че имат работа. Стотици хиляди биха се радвали и скачали до небето, ако тавана им течеше, защото това би означавало, че имат покрив над главата си.
Бъдете благодарни! Признателността е естественият отклик на благословения живот. Това дава смисъл на всяка крачка, която правите в живота си. Така че, вървете напред и не поглеждайте встрани, освен ако не е да поздравите някой, който се справя добре!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ддд

    0 0 Отговор
    КАК ДА НЕ СЕ СРАВНЯВЯШ?
    е на кривата муцуна
    каза да не се публикуват резултатите от олимпиядите
    били лична информация
    олимпияди за училищата по даден предмет
    ако искаш резултата на детето си
    отиваш в инспектората
    с 10 документа че си родител на дете
    чакаш 20 мин идва жената и ти казва ами 15
    и ко?
    пример мач от ШЛ
    твоят отбор е вкарал 2 гола
    и кои печели мача?
  • 3 РАЗЛИЧЕН

    1 0 Отговор
    Същото е и с работата.Някои хора се хващат на долнопробна работа само за да изкарат пари за да си купят нещата които имат другите.Става така ,че за да работят тази работа имат непредвидени разходи и не се знае дали накрая ще им платят и така затъват с готови пари за повече уж пари, но виртуални.Накрая се оказва,че са си плащали да работят(унижавали са се доброволно),вместо да си живеят с готовите пари които са имали.Не е вярно,че на всяка цена трябва да имаш работа.Не е вярно,че е по добре да работиш(Унижаваш)отколкото да лежиш по гръб.Трябва да бъдеш рационален.Те и робите са имали работа,но не са взимали заплати.