12 Октомври, 2017 22:59 2 732 7

Сексуалният апетит на Харви Уайнстийн разби живота му

  • харви уайнстийн-
  • сексуален тормоз-
  • скандал-
  • отхвърлен-
  • коно индустрия-
  • бафта-
  • киноакадемия-
  • сащ

Академията на Оскарите се събира спешно заради Уайнстийн, а БАФТА го изключи от борда

Светът на американския филмов продуцент Харви Уайнстийн се срина за миг, след като десетки актриси го обвиниха в сексуален тормоз. Чудовищният скандал придоби колосални размери, които разбиха на пух и прах като професионалния, така и личния живот на Уайнстийн.

Обвиненията в сексуален тормоз към Харви Уайнстийн му навлякоха гнева на цялата кино индустрия. Първият удар дойде от собственото му филмово студио в неделя, когато членовете на управителния съвет го уволниха и обявиха, че ще съдействат, с каквото е нужно на разследването.

Той бе изхвърлен и от комитета на наградите БАФТА. Британската академия за кино и телевизия отне членството на Уайнстийн, заявявайки, че решението влиза в сила незабавно. Макар продуцентът да е подкрепял благотворителната дейност на БАФТА, организацията обяви, че поведението му е "напълно неприемливо и несъвместимо с нейните ценности".

В Британската академия за кино и телевизия членуват около 7500 души. Освен че присъжда ежегодните награди за кино и телевизия, тя осигурява обучение и помощи за хора от гилдията.

В четвъртък стана ясно, че и Американската академия за кинематографично изкуство, която присъжда наградите Оскар, ще свика извънредна среща, за да обсъди обвиненията в сексуален тормоз срещу продуцента.

"Академията счита описаното в обвиненията срещу Харви Уайнстийн поведение за отблъскващо и накърнява високите етични стандарти на организацията и на цялата творческа общност, която тя представлява", се казва в официалното изявление на киноакадемията, чийто управителен съвет ще се събере на среща на 14 октомври.

Скандалът избухна във вторник, когато New York Times публикува разследване, в което разкри, че съоснователят на филмовото студио „Уайнстийн“ е тормозил сексуално свои служителки през последните 30 години. Списание New Yorker даде нова сила и гласност на скандала, като публикува множество свидетелски разкази на жени, станали жертва на похотливия кинотворец.

Поведението на Уайнстийн бе осъдено и от ръководството на кинофестивала в Кан. От там заявиха, че обвиненията в сексуален тормоз разкриват непростимо поведение, което може единствено да бъде категорично осъдено и заклеймено.

Това обаче, не бе всичко.

"Непростимият" скандал, който се разрази около 65-годишния продуцент, накара съпругата му Джорджина Чапман да го напусне.

"Сърцето ми се къса за всички тези жени, преживели огромно страдание заради тези непростими действия. Затова реших да напусна съпруга си", заяви тя пред сп. People.

Уайнстийн не скри, че е "дълбоко съкрушен" от решението на спътницата си в живота, с която са женени от 2007 г., но заяви, че го подкрепя.

"Дълбоко съм съкрушен. Загубих жена си и децата си, които обичам повече от всичко", каза Уайнстийн, цитиран от Page Six.

Двойката има две деца — Индия и Дашиъл, съответно на седем и четири години.

Срещу непристойното поведение на продуцента скочи и бившият президент на САЩ Барак Обама, както и кандидатът за поста на последните избори — Хилари Клинтън. Макар 65-годишният филмов създател да бе един от големите дарители на Демократическата партия, разкритията за неговото поведение и действия бяха заклеймени от двамата високопоставени демократи.

Барак Обама заяви, че е „отвратен“ и че всеки с подобно поведение трябва да понесе отговорност, независимо от богатството и обществения му статут. Бившият президент изрази сериозно притеснение относно Уайнстийн, тъй като най-голямата му дъщеря Малия работи като стажант във филмовото му студио.

Скандалът залитна и към политиката след като Републиканската партия извади данни за даренията и подкрепата, котито продуцентът е правил за техните политически опоненти. Уайнстийн лично бил дарил средства на стойност над 1,4 млн. долара за кандидати, комитети и инициативи от Демократическата партия от 1990 г. насам, като към тези пари се добавят още стотици хиляди долари, събрани чрез организирани от него инициативи в подкрепа на президентските кандидатури на Обама през 2012 г. и на Клинтън през 2016 г.

Съсипан, мразен и отхвърлен, бившият собственик на компаниите "Мирамакс" и "Уайнстийн", създали 81 продукции, отличени с награди Оскар, включително 5 за най-добър филм, взе решение да постъпи в център за лечение.

Първоначално сайтът за знаменитости TMZ съобщи, че продуцентът ще замине на лечение в Швейцария, но по-късно стана ясно, че в последния момент Уайнстийн е променил плановете си и е решил да постъпи в центъра за рехабилитация "Медоус" в Уикънбърг, Аризона, където да лекува сексуалната си зависимост и други поведенчески проблеми, като агресия.

Към дългия списък с жени, които обвиниха холивудския кинотворец в сексуален тормоз и посегателства, се нареждат имената на Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Розана Аркет, Мира Сорвино, Азия Ардженто. Към тях се присъединиха и няколко чуждестранни актриси, на които Уайнстийн обещавал слава в замяна на интимност.

Британската актриса и модел Кара Делевин също го обвини в неподходящо поведение. По думите ѝ той се е опитал да я целуне на няколко пъти.

Френската актриса Лея Седу, която игра във филмите за Джеймс Бонд, също разказа за нейното преживяване с филмовия продуцент. Тя била поканена на питие в хотелската стая на Уайнстийн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefan

    10 2 Отговор
    Омерзените - Хилари Клинтън и Барак Обама да върнат парите от даренията. Или омерзени пари няма?
  • 2 Stefan

    9 1 Отговор
    И пропуснах --- Барак, благодарение на приятелството ти с този човек, дъщеря ти работи в неговата фирма, а ако беше обикновен американец - щеше да работи като сервитьорка. Така, че едва ли си чак толкова много си отвратен.....
  • 3 В дослук дори и с нерез

    3 0 Отговор
    Парата изяжда главата.
  • 4 Mercedes-Benz

    8 1 Отговор
    Бог вижда всичко и наказа хазарския плъх, задето последния му филм беше за един от най-достойните мъже на Райха - Райнхард Хайдрих, където с лъжи и по чифутски беше оплюто името и паметта му! Парадоксално това беше и последния му филм изобщо, Райнхард ги наказва и от небето, само така! Но трябва още, юдейската чума трябва да бъде изчистена, за да си отдъхне света!
  • 5 Да го кажем направо

    13 2 Отговор
    А на бас,че ако беше посегнал сексуално на някой мъж-щеше и 5 Оскара да вземе...Интересно защо "жертвите" са си траели 30 години...Или просто сега бизнеса му е станал апетитен за някои акули..За парите дадени в политиката няма въобще какво да се коментира-защото даже Осама БилЛаден доказано е спонслрирал кампанията на Буш-явно в САЩ парите вървят заедно с лицемерието..
  • 6 Радо

    10 1 Отговор
    Както е казал Радой Ралин:
    "Пое*е са, пое*е са
    и стана поетеса."
    ....в случая така са станали актриси
  • 7 фонзи

    0 0 Отговор
    Горките жени - сигурно ги е разпарял на масата с огромния си член в комбинация с а.ален фистинг по няколко пъти на ден за да станат милите толкова известни - Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Розана Аркет, Мира Сорвино, Азия Ардженто
    ах ах ах ах