Last news in Fakti

26 Януари, 2012 14:37 1 178 0

Обявена e грипна епидемия в още региони

  • грип-
  • епидемия

От днес е обявена грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман и Долни Богров, а от 27 януари и в област Стара Загора. Засега училищата няма да бъдат затваряни. Вече беше обявена грипна епидемия в общините Пазарджик и Самоков, съобщават от здравното министерство.

Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.  МЗ е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения. Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. МЗ е предоставило препаратите на   болниците и Спешна помощ, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.  

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.

Необходимо е да се спазват следните правила:  
-     често измиване на ръцете с вода и сапун
-     използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба  на спиртна основа
-     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
-    избягването на търкането на очи с мръсни ръце
-    често проветряване на въздуха в затворени помещения
-     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
-     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА