30 Декември, 2018 18:18 3 716 6

Как да се справим с преяждането по празниците? Ето няколко съвета

  • празници-
  • храна-
  • коледа-
  • нова година-
  • преяждане-
  • съвети-
  • здраве

Какво да правите, за да не преяждате и какво да направите ако злото вече е сторено?

Как да се справим с преяждането по празниците? Ето няколко съвета - 1
Снимка: shutterstock

Коледа може и да отмина, но празниците не свършват до тук, предстои Нова година, а след нея и куп именни дни. Отрупаните трапези и празничната обстановка са много важен фактор за това да ядем повечко. Те ни предразполагат, отпускат и забравяме за съветите на специалистите и спазването на диети. Много хора се вкопчват в идеята за "веднъж" - "веднъж се живее"; "веднъж в годината е Коледа/Нова година", "веднъж сме се събрали всички около масата"... - и му отпускат края и с яденето и с пиенето.

Но преяждането води до дискомфорт и прави на пух и прах резултатите от диетите, на които сте се подлагали. Не забравяйте, че то може да бъде и много опасно за вашето здраве, така че внимавайте.

Ако все пак сте се поддали на лакомията си, диетолозите съветват да пропуснете следващото хранене. За да се справите с последиците от прекомерното количество храна, което сте погълнали, най-добре действат плодовете и зеленчуците. Именно те ще ви помогнат да си върнете добрата форма.

Има няколко варианта да разтоварите организма си след преяждане. На следващия ден след пируването минете само на плодове, като приемате един вид плод през два часа. Можете също да приемате плодовете и зеленчуците под формата на сок, като отново редувате плодови и зеленчукови през два часа. След като цял ден сте пили само сокове или сте хрупали плодове и зеленчуци, за вечеря можете да похапнете... салата.

Пийте повече вода преди да седнете на масата, но ако сте пропуснали, приемът на вода след това трябва да е поне два часа след хранене.

И, разбира се, постарайте се да хапвате умерено и бавно - на малки хапки, които сдъвквате добре.

Ето и още няколко полезни съвета срещу преяждане по празниците:

1. Яжте, когато сте гладни

Външният вид на храните понякога изглежда изкушаващо, дори когато не сте гладни. Една от най-важните стъпки, за да не се преяжда обаче е да не се яде, освен ако не си гладен. Дори да се чувствате изкушени от аромата или вида на храната, опитайте се да не я консумирате. Изпийте чаша вода и седнете на масата, когато огладнеете.

2. Правете кратки паузи

На стомаха му е необходимо време, за да сигнализира, че е пълен. Затова когато се храните, яжте бавно и правете кратки паузи между хапките. Така стомахът ще има време да сигнализира на мозъка, че е пълен и няма да преядете.

3. Дъвчете бавно

Наслаждавайте се на всяка хапка от храната и дъвчете бавно. Дори храната да изглежда много апетитна, сдъвчете хапките бавно и внимателно, преглътнете и чак тогава отхапете следващата хапка. Бавното дъвчене е сигурен начин да подобрите храносмилането си и да избегнете преяждане.

4. Започнете със зеленчуци

За да не преяждате, започнете първо със здравословните храни. Зеленчуците имат повече фибри, отколкото въглехидратните храни като ориз или картофи. Изяжте първо зеленчуците и след това хапнете от останалите храни в чинията си.

5. Споделете десерта

По традиция десертът винаги се остава за най-накрая, само че обикновено той представлява неща сладко, което стимулира апетита и пълно с много празни калории. Затова най-добре го споделете с приятел. Определено нямате нужда от такава калорична бомба.

6. Взимайте половината вечеря за вкъщи

Големината на порциите в някои заведения са достатъчни, за да заситят поне 2 човека. Още в момента, в който ви сервират ястието, помолете сервитьора да ви опакова половината порция за вкъщи. В противен случай ще бъдете изкушени и ще изядете цялата порция.

7. Планирайте консумацията

Повечето експерти съветват да се правят 5- 6 по-малки хранения, вместо 3 големи. С такава консумация на храна ще можете да избегнете преяждането, а с времето ще свикнете да консумирате по-малко храна, което ще ви спести калории.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    10 0 Отговор
    Поливайте обилно с червено вино, което действа като катализатор и ускорява процесите по усвояване на храната.
  • 2 Радо

    6 3 Отговор
    Номера е в бавното ядене наистина!!...имам приятели и познати с наднормено тегло, т.е. направо са си дебелички - като седнем на масата ги виждам как си омитат чиниите като невидели, а аз още хапвам салатата....а като нападнат ядките - направо са като тазманийски дяволи, овършават всичко.....трябва да се яде бавно, даже и когато сме гладни.
  • 3 onq s konq

    10 5 Отговор
    НЯМА СПРАВЯНЕ С ПРЕЯЖДАНЕТО,защото нещата опират до вкоренена ПСИХИЧЕСКА НАГЛАСА ,а тя е НЕЛЕЧИМА.А принципно преяждат БЕДНИТЕ Е НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИТЕ защото се тъпчат като "за последно" по празниците,внушавайки си че и те са като заможните хора.Всъщност парично осигуреният няма как да преяде на празниците,защото за него ВСЕКИ ДЕН СИ Е ПРАЗНИК в кулинарно отношение,а самата специална дата просто е повод за събиране с колеги,приятели,семейство.
  • 4 DGD

    5 2 Отговор
    Светът не свършва на 31.12 , нито храната. Съвет за справяне - не преяждайте Точка
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Манаф чиев

    2 0 Отговор
    Ползвайте услугите на топлофикация-вервайте помага много.жената отслабна толкова че я пращам на работа с ютията да я не отнесе вятъра