Last news in Fakti

25 Януари, 2019 15:15 4 728 8

Как да се справим с грипа убиец!

  • грип-
  • вирус-
  • грипен вирус-
  • груп убиец-
  • тежко заболяване-
  • имунна система-
  • слаб имунитет

Ако все пак вирусът ви повали, можете да се борите с него с лекове от народната медицина

Как да се справим с грипа убиец! - 1
Снимки: shutterstock

Расте броят на смъртните случаи на Балканите, причинени от върлуващия грипен вирус тази зима. Освен в България, висока заболеваемост има и в Румъния, Хърватска, Турция и Босна и Херцеговина.

В Румъния, както и у нас, циркулират вирусите от тип А*. Този тип се смята за най-коварен и опасен, защото се разпространява лесно, мутира бързо и причинява епидемии.

„Различното разпространение на вирусите се дължи на това каква част от населението е чувствително към този вирус — каква част от хората са се срещали с него в предишния сезон”, заяви пред bTV проф. д-р Нели Корсун, Национална лаборатория „Грип и ОРЗ”.

Застрашени от влошаване на здравето заради вируса са най-вече хора над 65 години, деца под 5 и пациенти с хронични заболявания.

„Грипът е убиец! Това е много тежка, сериозна инфекция, изпитание за организма и е много опасен, когато попадне на слаб организъм”, посочва доц.д-р Петър Атанасов, началник клиника Вътрешни болести.

Признаците на настоящия грипен щам са различни, като основните симптоми са: сърцебиене, задух, гадене, повръщане, диария.

Най-уязвими и застрашени се оказват хората със слаб имунитет. За спадането на защитните сили на организма спомагат нередовното хранене, недоспиването и стреса.

За да се защитите от болестта трябва да подсилите имунната си система. Ако обаче, все пак грипът ви повали, можете да се борите с него с помощта на народната медицина.

Предлагаме ви три изпитани и много ефикасни "бабини рецепти" срещу простуда и грип, които, ако не успеят да ви излекуват напълно, то поне ще облекчат значително симптомите и ще подсилят организма ви.

1. Чай от малини

Как да се справим с грипа убиец!

Необходими са ви:
100 гр. пресни (или замразени) малини
2 лъжици конфитюр или сладко от малини
2 с.л. сухи малинови листа

Залейте всичко това с вряла вода и оставете да престои за около 20-30 минути.

Малините имат противовъзпалително и диафоретично (потогонно) действие, което спомага за бързото справяне със симптомите на настинка. Освен това малините съдържат много танини, които елиминират локалните възпалителни процеси и смъкват високата температура.

2. Лук и чесън

Как да се справим с грипа убиец!

Може би най-популярните народни средства за лечение на настинки са лукът и чесънът. При простуда, яжте повече лук и чесън. Ако пък не можете да ядете тези зеленчуци, просто ги накълцайте на ситно и ги поставете до леглото. Фитонцидите, които отделят лукът и чесънът, убиват патогенни вируси и бактерии.

3. Мляко с мед

Как да се справим с грипа убиец!


За един литър мляко са ви необходими 5-6 супени лъжици мед, няколко зърна бахар и дафинов лист. Към млякото и меда можете също така да добавите малко канела и индийско орехче.

Получената смес трябва да се вари в продължение на около 10 минути, след което е готова за пиене.

Млякото съдържа много триптофан, който е необходим за синтеза на силен седатив — серотонин. Освен това, млякото съдържа много полезни ензими, които помагат на имунната система да се справи с вирусите.

*Съществуват общо 4 типа грипни вируси. Три от тях засягат хора — тип А, тип В и тип С, докато за четвъртият тип — тип D към момента не е известно да се предава на хора, Лекарите обаче предполагат, че това може да се промени в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митьо

    8 5 Отговор
    Най ефикасното средство е джибромицин,100% гаранция!!!
    Под формата на греяна ракийка!!
    Но не се препоръчва за деца...
  • 2 onq s konq

    12 2 Отговор
    Сланина зелиеф сок и юти чушки + половинка рикия - поне 50 градуса!Преди легане една кана червено вино и 5-6 дебели дръва у печката!Те тва е рецептата!
  • 3 Пущиняк

    8 4 Отговор
    Ракийка-0.5 л. със кисело зеленце за отскок. След това каничка винце1.5л.със 2-3 подкови домашен суджук или шкембе в масло с много чесън-ама нашенски-не китайски. И накрая греяна 0.3 л.ракийка с мед и черен пипер. Скок в кревата и яко мандърсане-и спиш като пеленаче.

    Коментиран от #4

  • 4 Стомаха

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Пущиняк":

    И на другата сутрин някой требе да изчисти ла-ната и повърнята. Това не е спане - това е изключване на мозъка което няма нищо общо с хубавото спане. Едва ли има по-голям кошмар от твоята рецепта
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Алфа Ромео

    8 1 Отговор
    Топлинната обработка на меда го прави абсолютно безполезен, даже канцерогенен, иначе другите съвети не са лоши.
  • 7 Самата аз

    0 0 Отговор
    Е те това а лекарство баш кво си требва
  • 8 Факт

    0 0 Отговор
    Лабораториите не спят и цялата азбука ще осъщесъвят!