Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 18:32 57 463 16

Сами убиваме бъбреците си с тези 10 вредни навика

  • вредни навици-
  • бъбреци-
  • здраве-
  • съвети-
  • лоши начици-
  • правилно функциониране-
  • функции-
  • пречистват

Често трябва да си напомняме да пием достатъчно вода, за да улесним функционирането на тези толкова важни органи

Сами убиваме бъбреците си с тези 10 вредни навика - 1
Снимки: shutterstock

Нашите бъбреци играят изключително важна роля за доброто здраве и правилно функциониране на човешкото тяло. Те филтрират кръвта, произвеждат хормони, усвояват минерали, премахват излишната вода от организма и същевременно я задържат в организма, когато е необходимо, също така регулират кръвното налягане и произвеждат червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества до всички части в тялото. Да не забравяме и тяхната основна функция като прецизна пречиствателна станция, която изхвърля отпадните продукти от обмяната на веществата извън тялото под формата на урина. По този начин бъбреците ни освобождават от всички натрупани токсини.

Сами убиваме бъбреците си с тези 10 вредни навика

Ето защо има огромно значение как се грижим за тях и как ги предпазваме. Повреда или постоянен спад във функционирането на бъбреците често пъти може да остане незабелязано в продължение на години. Причината за това е, че те могат да си вършат работата дори само с 20% от своя капацитет.

Но кои са вредните навици, които бавно и тихо увреждат здравето на бъбреците и пречат на нормалната им работа? Специалистите посочват, че им редица неща, които се отразяват пагубно върху нашите бъбреци.

Повечето хора не се замислят за вредите, които им нанасят с част от нещата, които са свикнали да правят ежедневно. За да опазим бъбреци си, а и здравето си като цяло, трябва да се ​​отървем от лошите навици, които им вредят.

Вижте кои са те:

Сами убиваме бъбреците си с тези 10 вредни навика
Снимки: shutterstock

Алкохол и тютюнопушене
Отдавна и много пъти е доказано, че пушенето и употребата на алкохол имат неблагоприятно въздействие върху здравето. Лошите навици влошават работата на бъбреците, тъй като те не могат да се справят с големия брой токсични вещества в организма. Само във филмите всички пушат и пият и това изглежда добре, но в реалния живот тези навици бавно ни убиват. Помислете за това в момента, в който запалите следващата цигара или отворите бутилка алкохол.

Липса на сън
Факт е, че клетките се обновяват през нощта. Ако постоянно не получавате достатъчно сън, този процес не се завършва напълно, което скоро може да доведе до нарушаване на органите ви. Забравете за абсурдната фраза: “Сънят е за слабите!”.

Приемането на големи количества кофеин
Кофеинът, който се намира в кафето и различните безалкохолни напитки, е вреден в големи количества за целия организъм и особено за бъбреците. Има силни диуретични свойства, дехидратира организма и причинява бъбреците да работят "на празен ход", което създава допълнително бреме за тях.

Пасивен и заседнал начин на живот
Често, особено по време на дълга работа на компютър или в едно положение, се случва да навредите на бъбреците си. За да възстановите правилното кръвообращение, направете малко тренировка или гимнастика на всеки час. Редовните упражнения ще предотвратят и появата на камъни в бъбреците.

Дефицит на витамин В6
За да функционират бъбреците перфектно, трябва да се консумират средно по 1,3 ml витамин В6 дневно. Той се среща в пилешкото, рибата, картофи и много плодове, с изключение на цитрусите.

Ненавременно изпразване на пикочния мехур
Постоянното задържане на урината в пикочния мехур може да доведе до бъбречна недостатъчност и инконтиненция. Затова помнете правилото: "Ако ви се ходи до тоалетната, направете го веднага!".

Излишък от натрий
Основният източник на натрий за хората е готварската сол. Но ако злоупотребявате, тогава бъбреците ви, като основен регулатор на метаболизма на водно-солената система, не могат да се справят с работата си. Дневният прием на сол за възрастен е до 5-6 грама. Съветът е: не прекалявайте с осоляването на храната — бързо ще свикнете и ще усетите дори по-добре вкуса ѝ.

Безразсъдни диети
Доста диети, които уж са предназначени да свалите бързо килограми, всъщност лишават тялото ви от полезни вещества. В резултат на това се получават двоен удар: от една страна, кръвта се филтрира с дисбаланс, а от друга — дори не получават полезни вещества.

Излишък на протеини
Протеините не се натрупват в организма, като мазнините. Следователно, многото от тях също увеличават натоварването върху бъбреците. Ако бъбреците не се справят с отстраняването на тези продукти, тогава често се образуват песъчинки или камъни.

Недостатъчен прием на вода
За правилното функциониране на бъбреците, както при всички други органи, е необходимо да се приемат достатъчно течности и най-вече вода. Нека не забравяме, че най-важната функция на бъбреците е да филтрират кръвта, за да могат да се премахнат токсините и отпадните продукти чрез урината. Бъбреците се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Водата буквално изхвърля всички натрупали се в тялото токсини, замърсители и отрови. При недостатъчна консумация на вода, токсините в организма се натрупват и нанасят сериозни вреди на организма.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alpha_Lone_Wolf

    61 8 Отговор
    Само водата ми е проблем, все се подсещам, че трябва да пия повече. Основен признак, че не пиете вода е цвета на урината – трябва да е безцветна.
  • 2 Компютър

    31 3 Отговор
    И бира с бъбрек.
  • 3 vasik atanasova

    38 32 Отговор
    ПИЕНЕТО НА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ВОДА Е ВРЕДНО
    НАЙ МНОГО Е НЕОБХОДИМО 1, 5 ЛИТРА ВОДА
    ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА Е ВРЕДНО
    ЧАЙОВЕТЕ КАФЕТАТА БИРАТА СУПИТЕ СЪЩО МИНАВАТ КЪМ
    ТЕЧНОСТИТЕ КОИТО ПОЕМАМЕ
    ВСЕКИ ЧОВЕК СИ Е ИНДИВИДУАЛЕН ЗА СЕБЕ СИ

    Коментиран от #4, #6, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стара съм...!

    16 2 Отговор
    И се напикавам вече,Боже ,Начи е от бъбреците....!Старост нерадост....!

    Коментиран от #7

  • 6 Хайл

    38 7 Отговор

    До коментар #3 от "vasik atanasova":

    Напротив,ако пиеш повече вода бъбреците ти работят по-добре и вероятноста да се образуват камъни в тях е минимална...мой приятел получи бъбречна криза защото пиеше по половин литър на ден,а сега пие по около 3 и е добре
  • 7 Хайл

    23 4 Отговор

    До коментар #5 от "Стара съм...!":

    Не си стара,виж си простата😂

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Уки

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "vasik atanasova":

    30мл. На кг.живо тегло
  • 9 Банани с пижами

    48 2 Отговор
    Хора,грижете се за бъбреците си.Наскоро имах криза за пръв път в живота си.Мноооогооо боли,ама наистина много,направо зверски.Надявам се повече да не ми се случва никога,както и на вас.

    Коментиран от #11

  • 10 Славчо,

    7 3 Отговор
    Hodete v hisarya.
  • 11 Ще се случи...още по зле...!

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Банани с пижами":

    Бъди сигурен...,въпреки ,че баба ти е до тебе...много кекс ядеш....!Яйцата са вредни за бъбреците...!това е дето ме измъчваш....!Бог гледа...!
  • 12 Да ми покажеш?

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хайл":

    Твойта простата ,как я виждаш?Не е хубаво да се подиграваш?Бъбреци не се лекуват,сълзите са от много работи...!Добре ли си?
  • 13 Мунчо

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хайл":

    Коя простата! Тази на жената ли! ха ххахахахахахахаха
  • 14 Нема Бира

    11 14 Отговор
    Каса бира дневно, но без мезе и всичко е точно!
  • 15 Фелян

    7 2 Отговор
    О боже простотия, до шия
  • 16 Дени

    1 0 Отговор
    На скоро получих бъбречна криза, и наистина болката е нетърпима, ужасна, жестока... Втрисане, повръщане, болки и това повече от 10 дни непрестанно ден и нощ, при положение, че приемах обезболяващи... Скоро ми предстои лазерна операция, за отстраняване на камък. Симптомите ми започнаха от миналата година - качвах и свалях кръвно без причина,припадъци, бодежи в кръста, стомаха, дори и сърцето. Ходих по кардиолози и нищо ми казваха лекарите, супер си млад човек...докато изведнъж не ми се случи. Пазете се и бъдете здрави.