26 Март, 2019 19:20 5 400 19

Това убива повече и от цигарите, а България е на първо място по смъртност

  • убива-
  • цигари-
  • българия-
  • смъртност-
  • световната здравна организация-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • мръсен въздух-
  • сзо

Замърсяването на въздуха вреди на човешкото здраве и на околната среда

Това убива повече и от цигарите, а България е на първо място по смъртност - 1
Снимки: shutterstock

Всяка година все повече хора умират от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха в Европа. Според статистиката, на Световната здравна организация, жертвите са дори повече отколкото от тютюнопушенето. Според проучване, публикувано в European Heart Journal, замърсяването на въздуха повишава двойно смъртността.

Учените са заключили, че всяка година 790 хиляди европейци умират от замърсяването на въздуха. В световен мащаб около 8,8 милиона души умират поради лошото качество на въздуха.

Това убива повече и от цигарите, а България е на първо място по смъртност
Снимки: shutterstock

В същото време, според оценки на Световната здравна организация (СЗО), смъртността от тютюнопушенето е 7,2 милиона души годишно. 40% — 80% от смъртните случаи са причинени от сърдечно-съдови заболявания.

Експертите казват, че замърсяването на въздуха също намалява общите показатели на прогнозираната продължителност на живота.

Висока смъртност от замърсяване на въздуха се наблюдава в страните от Източна Европа — България, Румъния, Хърватия и Украйна.

Замърсяването на въздуха вреди на човешкото здраве и на околната среда. В Европа емисиите на много замърсители на въздуха спаднаха значително през последните десетилетия, което доведе до подобрено качество на въздуха в целия район. Въпреки това концентрациите на замърсителите на въздуха са все още прекалено високи и проблемите с качеството на въздуха остават. Значителна част от населението на Европа живее в зони, по-специално в големи градове, където се наблюдава превишаване на допустимите норми за качеството на въздуха: замърсяването с приземен озон, азотен диоксид и прахови частици (ПЧ) създава сериозни рискове за здравето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AmiX

    52 7 Отговор
    Драги читатели... Подготвят ви за нов данък - мръден въздух.
    Благодарение на ГЕРБ нови данъци такси и глоби...
  • 2 бай Даньо

    33 3 Отговор
    После що горкия народ бил се видиотил ... Къде е тая статистика че България е на първо място, кой я е направил? Защо ги пишете тия статии!? Защо!? Всъшност има няколко статистики че по заболвания от рак България е на едно от последните места в Европа ... Но когато дойде такава новина журналистите гледате на другата страна... ЗАЩО!?

    Коментиран от #4

  • 3 Batushka

    15 25 Отговор
    Ганьо кара евро 3 и гори дърва щот парите отиват за апартаменти!

    Коментиран от #7

  • 4 ЗаДа

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "бай Даньо":

    Има едни ориенталски приятели ... които все говорят колко е лошо в България ... идеята е българите да повярват и да напуснат ... така ориентаските приятели ще могат да командват. Това е истината защо има разни такива мрънкала, че все изкарват, че тук нещата за лоши !
  • 5 бай Даньо

    17 2 Отговор
    ЗаДа , точно за това говоря, само мое да дискутираме откъде идва тая пропаганда точно... Само не разбирам защо БЪЛГАРСКИ медии се поставят в положение на полезни идиоти за антидържавни цели на България. Така си отива държавата, хора! Като насадиш толкова цинизъм , черногледство и пораженчество на тия които все пак не решат да легнат и умрат директно им идва само една идея да емигрират... Така си отива държавата. Тая безхаберност прилича на национално предателство вече...
  • 6 Фернандо Алонсо

    14 5 Отговор
    ...за огромно съжаление, твърдението за 80 -те % от българите е абсолютно вярно. Дори някой близки мои приятели вярват, че самолетите пръскат отрова, но самите те карат кошници с премахнати катализатори, ЕГР клапани и филтри за твърди частици.... Който не вярва, че мръсния въздух е вреден, да застане зад някоя от онези бараки бълващи черни облаци, като ги форсират, но да стои поне час...

    Коментиран от #11

  • 7 Любопитко

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Batushka":

    А какво да гори ”ганьо” - найлони, гуми, кюмюр? Хилядолетия дървата са били основно гориво/топливо, и проблем НЯМАШЕ!!! Не търси теле под вола!

    Коментиран от #8

  • 8 Batushka

    3 11 Отговор

    До коментар #7 от "Любопитко":

    Парно!Цивилизация,топла вода ...само че трябва мозък като се борави с бюлетината...

    Коментиран от #9

  • 9 Зъзнещ

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Batushka":

    Парно - добре. Ами водата с какво ще я изпариш? И газта, и останалите нефтопродукти, и въглищата в един "хубав" ден ще свършат. А и като ги гориш надали тия цапат по-малко от дървата. Тогава? Говориш за цивилизация и мозък. Дали винаги вървят ръка за ръка? С цивилизацията довтаса и урбанизацията, и засмукването на милиони в градове-чудовища, за сметка на обезлюдяването на огромни територии. Ако имаше и мозък покрай цивилизацията - щеше да има и ДЪРЖАВНА политика за разклонцентриране на населението.

    Коментиран от #12

  • 10 дизела

    15 3 Отговор
    По времето на комунизма е имало много повече промишлени предприятия в България,но смърността не е била токова висока както сега!Причината за голямата смъртност не е толкова замърсения въздух от предприятията,а от самолетите,които ни "поливат" с "букети" от химически вещества!Но странното е,че никой не коментира това,а постоянно ни се натяква,колко бил мръсен въздуха в България!!!Да,има замърсяване и от старите автомобили и печките на твърдо гориво,но то е частично,но и голяма част от територията на България са гори,които по естествен начин пречистват въздуха!И за да не пиша и обяснявам повече,ще приложа линк или влезте в google и напишете chemtrails България или "химически следи от самолети"!Затова престанете да ни"промивате мозъците" и да зомбирате хората!И както е казал Гьобелс:"Една лъжа казана 100 пъти,става истина"!ЗАПОМНЕТЕ:ВСИЧКО Е ПРОПАГАНДА!
    https://anonybulgaria.wordpress.com/2014/02/18/химическите-следи-от-самолети-факт-за/
  • 11 дизела

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Фернандо Алонсо":

    Това за самолетите е вярно,прави са твоите приятели,но ти явно не искаш да им повярваш!
    https://anonybulgaria.wordpress.com/2014/02/18/химическите-следи-от-самолети-факт-за/
  • 12 Batushka

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Зъзнещ":

    Абсолютно погрешно мисле но няма да убеждавам никого щото нямам сили да обяснявам на невежи ...

    Коментиран от #13

  • 13 Зъзнещ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Batushka":

    Моите свършиха ПРЕДИ твоите;-)...
  • 14 Да живее чистия дизел

    3 0 Отговор
    Важното е да караме 100 годишни дизели с крадена нафта и да се хвалим какви тарикати сме.
  • 15 Бай

    1 1 Отговор
    Фандъчето да хване да мие всяка вечер улиците така както беше през Татово време и ще видите разлика във въздуха и неговите прахови частици !!!Платената зона за паркиране беше създадена за цел миене ,асфалтиране и по добра инфраструктура на зоната и Нищо !!!До кога ?????
  • 16 ДЕМОНкрация!!!

    2 1 Отговор
    Ако бяхме в нормална световна система, щеше да има отлично организиран градски транспорт и евтини таксита, а безнин/дизел/газ за частни коли щяха да са на космически цени, както винетките и застраховките!!! Всеки Бай Ганьо вече е шофьор и отива с кола до магазина на 200 метра от него!!!
  • 17 Бай

    0 0 Отговор
    Най мръсен въздух има в Ръжево Конаре от оранжериите.Черен дим и отвратителна миризма!???
  • 18 КОНСЕРВАНТИ

    0 0 Отговор
    КОНСЕРВАНТИ.Да пояснявам ли или няма нужда.
  • 19 Антиелектрика

    0 0 Отговор
    Като ни принудят от ЕС да вдигнем еко-данъка за вредни емисии тази година ще плащаме още по-скъп ток. И пак тази година като отпаднат таксите за износ на електроенергия отново ще кочи цената на тока защото и в Румъния и в Турция тока е по-скъп. Така че "евтините електрически миксери" ще станат доста по-скъпи за експлоатация от ДВГ.