Last news in Fakti

9 Юни, 2012 10:37 2 581 7

Наши учени борят рака със салам

  • рак-
  • салам

Български учени създадоха салам, чиято консумация съдейства за профилактиката на онкологични заболявания. Тя съдържа ликопин – веществото, което се съдържа в люспите на доматите и определя червения им цвят, предаде кореспондентът на ИТАР-ТАСС от София.

Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на месни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти.

"При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопин, който може да се извлече и използва в качеството на естествен оцветител", заяви доцент Панталей Денев.

Според изводите на учените, ликопинът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене, припомня БГНЕС. Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Bear

    0 0 Отговор
    Стефанаки, "местни" е производно на место, а доколкото разбирам логиката е, че се правят изделия от месо, нали? - тогава правилно е да се каже "месни" - но на теб ти е простено, тъй като по името виждам, че не си натурален Българин. Въпреки това пишеш завидно правилно, за разлика от множество иди.тчета натурални българчета .....
    Статията е интересна и актуална - борба с рака, български учени, безотпадна технология, натурални продукти - добро дъчетание...
  • 2 Кирил Червенков

    0 0 Отговор
  • 3 юлиан дончев

    0 0 Отговор
  • 4 йордан йордан

    0 0 Отговор
    Те българските салами са всичките против рака, понеже у тех месо няма..
  • 5 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Дядо ви поп го бори с ракия от китното Арбанаси и Панагюрска луканка.А зимата с дамаджана потна Гъмза и пастърма.
  • 6 ..............

    0 0 Отговор
    Смятайте колко са канцерогенни саламите да унищожават раковите клетки.

    УЖАС.
  • 7 СУВ

    0 0 Отговор
    „канцерогенни“ = „ракопораждащи“ на по-чист български… а не както ти предполагаш „отровни“ :-)
    чист канибализъм, според теб