Last news in Fakti

6 Юни, 2012 21:21 7 796 10

Марихуаната увеличавала риска от рак

  • марихуана-
  • канабис-
  • рак

Пушенето на марихуана увеличава риска от рак на белите дробове 20 пъти, съобщи Би Би Си, като се позова на британски учени.

Обществото опасно подценява рисковете за здравето от пушенето на трева, смятат експертите. Проучване на 1000 възрастни сочи, че 1/3 погрешно смятат, че марихуаната е безвредна за здравето. 88 на сто от анкетираните пък са убедени, че обикновените цигари са по-опасни от канабиса.

"Липсата на информираност е тревожна", обясни водещият автор на проучването Хелън Шовелтън. Последните данни показват, че 30% от хората между 16 и 59 години в Англия и Уелс са употребявали марихуана през живота си.

От оповестено вчера проучване пък стана ясно, че в България 24% от 16-годишните поне веднъж са пробвали канабис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    1 0 Отговор
    dobre 4e ne pusha
  • 2 Марио

    0 1 Отговор
    Tooo вече не знам кой лъже повече.... Има много проучвания че не само вреди а може и да помогне за определено здравословно състояние....сега тея изкарват такава информация...Ем то по-добре да си копая гроба и да лягам ,защото в крайна сметка всичко ще ме убие
  • 3 ТРЕВОР

    1 0 Отговор
    Марихуаната като всеки друг порок убива,но бавно и индиректно.Шанс да се стигне до бърза смърт в следствие от марихуана има ако се напушиш много,забравиш някой домакински уред включен и стане пожар.......
    А алкохола драги ми сънародници......всеки ден четем статии за смърт причинена на 100% заради употреба на алкохол......било то пиян шофьор или пияни селяни които завършват с брадва в главата.....като цяло хиляди души(само в България).
    Освен това канабисът има известни лечебни свойства,за разлика от алкохола.......
    Доказано е ,че 1 литър алкохол отмива агресията от човек,и я пренася върху околните!(в кръга на шегата,но не е ли всъщност вярно?)
    Сръбска музика бой и е..е......
    Оставам на вас да прецените кое всъщност би трябвало да е легално и кое не!
    Да живее заблудата!
  • 4 ТРЕВОГА

    1 0 Отговор
    ПС:Представете си,че алкохола се криминализира.Смъртността ще падне рязко,дори може и раждаемостта да се увеличи(хората ще се бият по малко и ще се обичат повече,ще се въртят повече пари в домакинството).Не се опитвам да кажа,че канабисът е безвреден(всичко е вредно когато е извън норма,дори водата и кислорода),но алкохола взима жертви колкото 1 война.......
    Това е една перманентна война world wide!
  • 5 calata

    1 0 Отговор
    Всякакъв дим независимо от какво е причинен дали от трева, цигари, пожар или от ароматизирани свещи и е вдишан с белите дробове е изключително вреден за организма и има потенциална опасност от рак на белите дробове за това пушете си спокойно колкото искате винаги ще се намери някой ителект от някой университет да ни каже нещо което вече го знаем
  • 6 Васил

    0 1 Отговор
    Не, марихуаната спречава риска од рака на белите дробови. Направени се испитвана на които е показано че пушачите на марихуана имат 99% по чисти бели дробове од пушачите на цигарети.
  • 7 Свобода

    1 0 Отговор
    Тревога ти за сух режим не си ли чувал? Прохибицията на каквото и да е само храни мафията, защото хората никога не се отказват от нещо само защото е незаконно. Отделно, такъв е живота има рискове свързани със всичко, че и вкъщи има доста начини по които може да умре човек. Важното е човек да има свободата и информацията и сам да си преценя какво да прави с живота си. Не пуша, не пия и нямам татуировки, но не бих отнел свободата на хората да правят каквото си искат стига да не нараняват и пречат на другите.
  • 8 Ins0mn1a

    1 0 Отговор
    Като се има на предвид колко канцерогени се съдържат в хранителните продукти,които купуваме и всички останали фактори които увеличават риска от рак,как точно са установили,че го увеличава?Има доста противоречиви проучвания свързани с марихуаната и увреждането на белите дробове,и като извод може да се каже , че да уврежда белите дробове но не толкова колкото цигарите,защото един пушач пуши по 20-40 цигари на ден,докато марихуаната се употребява в много по-малки количества и затова не уврежда в значителна степен белите дробове.На последно място-как може нещо,което на практика те освобождава от стреса(който е основният фактор при рака) да увеличава риска?Само глупсости пишете в тея медии.
  • 9 пуша много

    2 0 Отговор
    този учен не в ред те хората по цял свят се лекуват от рак и куп др. болести с медицинска марихуана и е доказано че подтиска образуването на ракови клетки но винаги ще има такива хора които плашат народа за да податлив на командване
  • 10 Грую

    1 0 Отговор
    Абе по една мотика и на полето. Там ще забравят и марихуаните и ракиите и бирите и всичко. До това ни доведе пустата му демокрация. Те тръгнали да се тровят, а пък ние сме се загрижили да не вземе да им стане нещо. Де е файдата от цялата тази организация ми кажете? До туй довеждат няколко съвкупни фактора - лошо възпитание, слабо образование и никаква дисциплина и човек става наркоман, пълен безхаберник и глупак. От такива хора полза никаква. Плащаме здравни осигуровки за да им откриват после комуни, а ние ходим на работа болни за да не пострада интереса на работадателя и държавата. И правилно се хвалим пред Европейския съюз, че спазваме принципа на "моркова и тоягата". Само дето морковите все за едни , а тоягите все за други и видяхте ли каква стана тя най-накрая: оказа се че Гърците, а пък и някои други предварително изяли морковите и сега онази Меркел заедно с французи и испанци се чудят на чий гръб да нагласят тоягите и нашия пожарникар ще ни заложи гърбините като едното нищо и най-накрая пак ще има "бития бит , е- айде знаете за какво иде реч" .