Last news in Fakti

17 Септември, 2020 19:06 3 402 9

Шумът от хората убива рибата

  • риба-
  • шум-
  • убива-
  • стрес-
  • имунитет-
  • поведенчески отклонения-
  • силен шум-
  • изследване

Стрес, загуба на слуха, поведенчески промени и повлиян имунитет, са само част от вредите, които понасят

Шумът от хората убива рибата - 1
Снимка: shutterstock

Стресираните от шум риби са по-малко способни да се борят с болестите и продължителното излагане на шум може да доведе до ранната им смърт, сочат проучванията за последиците от човешкия шум върху природния свят.

Предизвикваният от хората шум прониква в околната среда, от рева на двигателите до шумотевицата на индустрията.

Да бъдеш под водата не е спасение, тъй като се смята, че вихърът на корабните витла пречи на хидролокатора на китове.

Изследователи от университета в Кардиф, Великобритания, заявиха, че е доказано, че шумовото замърсяване води до "стрес, загуба на слуха, поведенчески промени и повлиян имунитет".

Според тях обаче начините, по които шумът влияе на устойчивостта към болести, са останали „пренебрегвани“.

В своя доклад, публикуван в списание Royal Society Open Science, изследователите описват ефекта от въздействието на случайни взривове на бял шум в рибни резервоари върху чувствителността на малки тропически риби към паразитна инфекция.

Една група риби е била изложена на „остър“ шум в продължение на 24 часа, друга група е била потопена в шум в продължение на седем дни.

Всички риби били упоени и заразени с паразит, било след след излагането на шум в случая с първата група, или по време на него за втората.

Трета контролна група риби са заразени, но оставени в безшумен резервоар.

Авторите установяват, че докато рибите, изложени на остър шум, са пострадали най-много от заболяването за 17-дневен период на наблюдение, тези от втората група са по-склонни да умрат по-рано - на 12-ия ден, в сравнение с 14-ия ден и за другите групи.

Ученият Нумайр Масуд казва, че ще са необходими допълнителни експерименти, за да се покаже точния ефект върху имунния отговор. Но той каза, че откритията могат да имат последици за усилията за опазване, както и за рибните ферми, където отглежданите видове са силно податливи на паразити.

"По-специално сладководните риби са изправени пред безпрецедентни нива на загуба на видове", заяви той пред Франс прес.

„В крайна сметка нашето проучване подчертава необходимостта да се ограничи шумовото замърсяване до минимум, за да се предотврати повишена чувствителност към болести и нива на смъртност.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко му хареса на Кани ва...?!

    7 0 Отговор
    Съседа купи една стая и иска да ги направи две, изтраях му шума, мълча си и знаете ли с цялата си наглост режи си тръбите за парно, проби плочата и влезна у нас, пак аз съм виновна, прах, огън и беля.... това какво е, избиване на риба отвсякъде...!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 305

    6 0 Отговор
    Представете си как се чуват джетовете в малките водоеми, имайки предвид че във водата звукът се разпространява по-бързо отколкото във въздуха ! ? ! ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бачо Киро

    0 4 Отговор
    Сега рибите ли ще пазим? А тея долу в Марианската падина как са? Ама като убиха 3 групи риби за 14 дни, за да си напишат глупостите, няма проблем, а?

    Коментиран от #6

  • 6 Коломбо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Пийте си новичоците
  • 7 Радо

    5 0 Отговор
    Тия дебили откриха Америката - всеки рибар знае, че като се лови риба, се пази тишина, иначе рибата се плаши и бяга!!
  • 8 Който знае новичок що е

    0 0 Отговор
    Да пие
  • 9 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    То само шума да беше проблема ... отровихме всички океани и реки с какво ли не.