10 Ноември, 2012 15:41 5 790 16

Асансьор за бащата на „Калашников“

  • михаил калашников

Руският оръжеен конструктор Михаил Калашников, създател на знаменитото автоматично оръжие АК-47, днес навършва 93 години.

Сред многобройните подаръците, получени от ветерана, са медал на Руската хералдическа палата "Професионалист на Русия" и асансьор в 5-етажната сграда, където оръжейният конструктор живее. Асансьорът е монтиран от външната страна на сградата по програма за цялостен ремонт на управата в гр. Ижевск.

Михаил Тимофеевич Калашников има присвоено военно звание генерал-лейтенант. Доктор на техническите науки, два пъти Герой на социалистическия труд. През 2009 г. Калашников е удостоен от тогавашния президент и сегашен премиер на Русия Дмитрий Медведев с най-високото държавно отличие - Герой на Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хана

    2 0 Отговор
    Невероятен конструктор , просто Браво, браво, браво!!!! АК-47 е ненадминат и до днес.

    Коментиран от #5

  • 2 Klaus Barbie

    2 0 Отговор
    Честит рожден ден, и още творчески успехи му пожелавам аз!

    Калаша RULEZZZ !
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Никога няма да се създаде такова просто устроено и ефективно оръжие АК-47 ще остане задълго още конкурентно способен на неговите западни аналози
  • 4 Кайт

    1 0 Отговор
    да, страхотен конструктор, само дето е създал инструмент, с който са отнети милиони животи, не смятам че е повод за гордост
  • 5 руснака

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хана":

    АК-47 е надминат от АК-74, който пък е надминат от АК-12, който се приема на въоръжение през следваща година)))
  • 6 13-та Танкова Бригада

    1 0 Отговор
    Като служих в Сливен навремето, бях отговорник на музея и видео центъра. Та в Музея имаше много интересни версии на АК-то.
  • 7 СИРИЦЕС ОТ ДАМАСК

    0 1 Отговор
    АК-47 ОБИВА ХИЛИДИ ХОРА В СИРИЯ НЕ ГОРДОСТ А МНОГО ЖАЛКО
  • 8 mclaren

    2 0 Отговор
    Сириец, убива мозъкът на хората - ако не беше този автомат, щяха да убиват с друг...пожелавам ти наистина политиците в Сирия да мислят с горните си глави и да спрат това...
  • 9 Джорето

    2 1 Отговор
    Май не сте чували за нобеловата награда,на Алфред Нобел е наречена.Та този човек е изнамерил динамита,който от своя страна е избил повече хора и от "какалюгата".Та не бъдете чак толкоз светци,ако ви се наложи да се защитавате,по-здраво,непретенциозно и евтино оръжие от автомат "Калашников",няма да намерите...
  • 10 Шмайзер

    0 1 Отговор
    Шмайзер го е измислил, тоя е лицето за пред света....

    Коментиран от #12

  • 11 Разумен

    2 0 Отговор
    До сириеца. Товар ,че Вие слушате световния жандарм -САЩ и си разрушавате държавата си е ваша работа. После ще получите еврейски пари за да се оправяте и да плащате за оръжието си. Умни са американците -вижте какво направиха с ирак. От оазис го превърнаха в пустиня . Вземете си поука испрете да се избивате.
  • 12 Klaus Barbie

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Шмайзер":

    Не бе, баце, калаша са го създали Юджийн Стоунър и Джон Брауниннг, използвайки технологии копирани от летящата чиния, разбила се в Розуел през 1947. Апропо, то затова е АК-47, а не 48 или 49 примерно.
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    прочетете, поразровете се, поинтересувайте се кой всъщност е създал това нещо, вижте какво образование е имал и какъв опит е имал в конструирането, прочетете какви специалисти са взели от германия и преценете кой какво е сътворил и кой е обрал лаврите,... надявам се поне на някой да му просветне
  • 14 ММ

    1 1 Отговор
    Да е жив и здрав. И честит рожден ден.
    Ама ако не бяха германците, руснаците нито автомати, нито часовници, нито коли щяха да имат през 1947 година. А тоя старец е турен за параван, като представител на работническо-селската техническа мисъл в СССР. Демек вижте колко сме умни, ние селяндурите. Фалшиво, като всеки друг фалшив комунистиески мит.

    Коментиран от #16

  • 15 Пачо

    1 0 Отговор
    Гениален е стареца.
    П.п. Гледам че още има които не са в състояние да намерят поне снимки на разглобено щурмгешутце за да се убедят че и такъв велик конструктор като Шмайзер може да се изложи.
  • 16 тато

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ММ":

    А какво щяха да имат амитата без фон Браун?
    Ами ако не бяха те освободили от Фашизма, дали щеше да имаш компютър сега?