Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 13:56 2 776 4

Азиатските слонове са увеличили броя си двойно

  • слон-
  • популация-
  • азия-
  • азиатски слон-
  • защитени видове-
  • китай

За последните 25 години хора като Чен Джиминг помагат за това популацията на азиатските слонове да се увеличи двойно

Азиатските слонове са увеличили броя си двойно - 1
Снимка: Shutterstock

Група от животновъди спасява и се грижи за диви слонове в продължение на почти две десетилетия в горите на югозападната китайска провинция Юнан. Известни като „бащи на дивите слонове“ и ръководени от Чен Джиминг, животновъдите са спасили над 20 азиатски слона, откакто Центърът за развъждане и спасяване на азиатски слонове е създаден през 2008 г., предава NOVA.

Азиатският слон е най-голямото сухоземно животно на континента. За да се поддържа жив, възрастният екземпляр прекарва две трети от деня, хранейки се с трева и корени.

Популацията на азиатския слон е намаляла наполовина от средата на миналия век. Те са класифицирани като застрашен вид и са под защита от най-високо ниво в Китай.

40-годишният Чен е изградил емоционална връзка с животните, след като е работил в Центъра за развъждане и спасяване на азиатски слонове през последните 14 години. „Ние сме тук заради слоновете и се грижим за тях, така, както бихме се грижили и за нашето семейство. Помагаме на спасените слонове всеки ден, за да могат да бъдат здрави. Винаги, когато са около мен, изпитвам чувство на гордост“, казва Чен.

За да помогнат на животните да си възвърнат уменията за оцеляване в дивата природа, работниците в Центъра ги извеждат навън за обучение. „Целта е да им помогнем да се върнат в гората възможно най-скоро“, каза Чен.

Според местното правителство има планове за разширяване на Центъра, който ще продължи да приема, спасява и развъжда азиатски слонове. През последните 25 години, благодарение на работници като Чен, популацията на азиатски слонове в Китай се е удвоила до около 360.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    9 0 Отговор
    Добра новина ! Исками се да чет повече такива новини във вашия сайт.
  • 2 Бонго Мбонго

    0 0 Отговор
    Не са вкусни тия, бургерите на мака от изкуствено месо са ями ями... ммммм
  • 3 Това е добре

    1 0 Отговор
    Само да не започнат алкохол да пият като индийските. Или ако пият, поне да се наспят и като станат, да не залитат и да не се олюляват.
  • 4 Галина Колева,

    1 0 Отговор
    Природата е Велика!