Last news in Fakti

21 Декември, 2022 13:15 1 303 10

Създадоха робот-птица за наблюдение на природата

  • птица робот-
  • наблюдение-
  • дива природа

Учените смятат, че в бъдеще роботизираната птица може да се използва за наблюдение на животни в естествената им среда и за събиране на проби в дивата природа

Създадоха робот-птица за наблюдение на природата - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана са конструирали първия по рода си робот, който не само може да лети като птица, но и да каца на клон като нея, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс", предава БТА.

Учените смятат, че в бъдеще роботизираната птица може да се използва за наблюдение на животни в естествената им среда и за събиране на проби в дивата природа. Друго възможно приложение на устройството, което тежи 700 грама, е инспекцията на тръби и електропроводи в труднодостъпни зони.

За разлика от безпилотните летателни апарати липсата на перка при робота-птица му позволява да се движи безшумно и незабележимо, така че да не плаши животните. Това го прави идеален за наблюдения.

Досега роботите, които могат да пляскат с криле като птици, не са притежавали способността да кацат. Техният "събрат", конструиран от швейцарските учени, е първият по рода си, способен да лети самостоятелно до хоризонтална греда и да се захваща за нея с механичните си нокти.

Колкото и просто да изглежда в природата, кацането на птица върху клон е сложна маневра. Роботизираното устройство с криле трябва да е в състояние да забави значително скоростта си, без да пада и да се разбива. Нокътят му е трябва да е достатъчно здрав, за да го задържи на клона, но не и прекалено тежък, за да не пречи на полета.

Роботизираната птица освен това трябва да е в състояние да следи заобикалящата я среда и специално пригодената пръчка за кацане. Това се постига с помощта на бордови компютър и навигационна система.

Специалистите са успели да научат робота да каца без инциденти. Досега обаче опитите са правени само на закрито. Следващата цел на разработчиците на роботизираната птица е да я усъвършенстват за полети на открито.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про фан

    4 0 Отговор
    Повече прилича на птица-робот
  • 2 Кьорав

    8 0 Отговор
    Аз пък помислих че това е гларус-гей.
  • 3 да де

    9 0 Отговор
    Военните какво мислят по въпроса дали няма да си поръчат едно ято врабчета ей така за зор заман.

    Коментиран от #6

  • 4 Пич

    11 1 Отговор
    Хахаха..... сещам се , за репликата на героя , на Бай Шиле " Всичко е разработка на военните "..... Та , и този робот , докато си наблюдава природата , много бързо ще започне да бомбардира .....!!!
  • 5 пфффф

    1 1 Отговор
    фотошоп монтаж
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    99.99% от всички нововъведения са били първо ползвани или поне проверени от военните! Това едва ли е изключение ❗
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    Ако още не сте чели
    " Акустичната котка, тайното оръжие на ЦРУ"
    значи сте закъснели ❗
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гларус

    3 0 Отговор
    А ще краде ли дюнери от туристите като мен?
  • 10 Гацо

    1 0 Отговор
    Че го умаам с един павак тоа дръгел...