Last news in Fakti

19 Септември, 2013 14:03 2 576 1

Как да облекчим симптомите на настинка?

  • настинка-
  • симптоми-
  • инхалация-
  • течности

Приема на течности, инхалациите и почивката ще ви помогнат да се избавите от настинката по-бързо

Настинката ни кара да се чувстваме отпуснати и отпаднали. Хремата, кашлицата и главоболието,  като че ли не се повлияват особено от взетите мерки.

Предлагаме ви 10 съвета, които ще облекчат симптомите на настинка:

1.Поемайте повече течности, за да намалите и съкратите периода на хремата. Водата и соковете предпазват организма от обезводняване и поддържат повишена влажност в гърлото.

2.Парната баня на носа също намалява отделянето на секрети от носа и гърлото. Най-типичният за домашни условия начин е да се надвесите над съд с гореща вода, като покриете главата си с кърпа.

3. Стойте на топло и си почивайте. По този начин тялото ще има възможност да насочи повече енергия към имунната си система, т.е. към преодоляване на заболяването.

4. Правете гаргара с чай - танинът в него помага на мембраните да се успокоят. Народната медицина препоръчва в такива случаи и употребата на мед и лимон - разтворени в половин литър вода, след това охладена до стайна температура.

5. Пийте и много топли течности. Топлите течности намаляват отделянето на секрети и предпазват от дехидратиране.

6. Взимайте горещ душ. Той овлажнява дихателните пътища и позволява на организма да отпочине по-добре.

7. Ментолът, евкалиптът и камфорът съдържат вещества, които облекчават болките в носа и успокояват раздразнената кожа около него.

8. При болка в синусите поставете върху тях някакъв затоплен предмет. За това може да послужи и навлажнена и затоплена за около 30 сек. в микровълновата печка хавлия.

9. Спете с една допълнителна възглавница. Така ще намалите напрежението в носа.

10. Подсилвайте организма си с цинк, ехинацея, витамин С.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hubert Owerczuk

    0 0 Отговор
    Ако нищо от това домашно приготвени методи ще помогнат ние трябва да посетите лекар. Ами ако са нови за града, в който живеем? Преживях такава ситуация и аз открих един лекар тук: http://www.docplanner.bg/internist Има много интернисти в София и други най-големите населени места в България :)