Last news in Fakti

6 Юни, 2023 15:57 3 584 10

Проучване посочи кои са най-плодовитите мъже

  • плодовитост-
  • мъже-
  • професия-
  • работа-
  • репродуктивни-
  • репродуктивно здраве

Учени изследваха как работата се отразява на репродуктивното здраве

Проучване посочи кои са най-плодовитите мъже - 1
Снимка: Shutterstock

Мъжете, които често вдигат или местят тежки предмети по време на работа, имат 46% по-висока концентрация на сперма. Техният брой сперматозоиди е с 44% по-висок от този на мъжете с по-малко физическа работа. Тези мъже също имат по-високи нива на тестостерон и изненадващо, на женския хормон естроген. Това сочат данните от ново проучване, цитирано от zdrave.to. Проучването изследва как излагането на химикали в околната среда и изборът на начин на живот влияят върху репродуктивното здраве.

Откритието е публикувано под заглавие „Професионални фактори и маркери на функцията на тестисите сред мъжете, посещаващи център за плодовитост” в Oxford University Press от името на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология.

„Вече знаем, че упражненията са свързани с множество ползи за здравето, но малко проучвания са разгледали как професионалните фактори могат да допринесат за тези ползи“, казва авторът на изследването Лидия Мингуез-Аларкон - репродуктивен епидемиолог в Brigham and Women’s Hospital в Бостън. Учените установили, че и физическата активност по време на работа може да бъде свързана със значително подобрение в репродуктивния потенциал на мъжете.

За проучването изследователите събрали проби и данни от проучвания от повече от 1500 мъже и жени.

Изследователите припомнят, че около 40% от случаите на безплодие могат да бъдат проследени от мъжки фактор. Предишно изследване на групата установило, че сред мъжете, търсещи лечение за безплодие, броят и качеството на сперматозоидите са намалели с цели 42% между 2000 г. и 2017 г.

Все пак изследователите подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят новите открития. Изследователите се надяват бъдещите им проучвания да разкрият основните причини защо мъжете, извършващи тежък физически труд имат по-висока концентрация на сперма.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Читател

    21 2 Отговор
    Навремето носехме потури и имахме м....ри сега носите дънки и имате трънки.Айде със здраве
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 айде бе

    9 5 Отговор
    Хамалинът смазан от работа, много му е до процентите. Той гледа да пийна 1-2 ракии да се зашемети и ляга да спи, че утре отново го чака физически тежка работа

    Коментиран от #7

  • 7 БАЙ ДАНЬО

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "айде бе":

    Обаче позна. АМА тежката физ.работа не е да вдига женски ноги, нали
  • 8 С орехите

    5 1 Отговор
    От лешниците до кокосовите орехи има мноооого проценти.
  • 9 Брат Румен Ралчев

    2 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 10 Констатираща

    8 1 Отговор
    Толкова ли е трудно да се открие "топлата вода"?! Естествено, че щом движението и физическото натоварване водят до по-добро физическо и умствено здраве, както и до по красив външен вид, ще водят и до по-добри репродуктивни възможности, защото в природата, щом се наруши здравето на даден индивид по една или друга причина, първо се нарушава и блокира половата функция, за да не се създаде дефектно поколение.
    Трябва добре да се замислим обаче, съвременния живот, който е наситен със стрес и липса на физическо натоварване, всички електромагнитни лъчения и химикали, които ни заобикалят и отдалечаването ни от естествената среда в природата, как въздействат на размножителните ни възможности и до къде ще стигнем. Както изглежда, особено европейската раса, сме се превърнали и все повече се превръщаме в хибриди, които не могат да се размножават по естествен начин, защото все по-често се запознаваме онлайн, забременяваме инвитро, износваме бременността в стационар, раждаме със секцио и кърмим изкуствено. Това, ако не е хибридно състояние, какво може да е и до къде ще стигнем?!!