25 Юли, 2024 05:43 1 272 2

Хърватите мечтаят техен залив да бъде признат за най-малкото море в света

  • каринско море-
  • хърватия-
  • залив

Каринско море е отбелязано като море на картите от векове

Живеещите край красив адриатически залив в Хърватия, който те наричат Каринско море, се надяват мястото официално да бъде признато за най-малкото море в света, което би дало тласък на туризма и би засилило опазването на околната среда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Каринско море, което е разположено на 30 км източно от крайбрежния град Задар, е дом на защитени морски обитатели като делфини и морски костенурки. То е с площ от около шест кв. км и местните казват, че е толкова малко, че може да бъде преплувано само с няколко загребвания.

Томо Арачич, който е директор на туристическата асоциация "Каринска ривиера", каза, че има планове да се кандидатства в "Световните рекорди на Гинес", за да бъде определено Каринско море за най-малкото море в света. В момента най-малкото море е турското Мраморно море, което се свързва с Черно море чрез Босфора и с Егейско море през Дарданелите.

Гинес определя моретата като „по-малки водни площи от океаните, но все пак големи водни басейни, частично оградени от суша и свързани с океан."

Каринско море е отбелязано като море на картите от векове.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъливер

    7 2 Отговор
    След като великата република северна Македония има най-малкия океан, защо пък не.
  • 2 Офанзивен дефанзиф

    5 2 Отговор
    "Живеещите край красив адриатически залив в Хърватия, който те наричат Каринско море, се надявят ..."
    А пък живеещите край Бургаския и Варненския залив ги наричат Бургаско и Варненско море и се надяват също да бъдат вписани като морета...
    Ако им откажат, ще подкрепят идеята Рилските езера да станат най-високо разположените морета на планетата и да бъдат вписани в Гинес...