Last news in Fakti

6 Август, 2014 16:17 4 726 21

Да убиеш ягуар

  • ягуар-
  • ловеч-
  • застрелян-
  • да убиеш-
  • алонсо

Заповедта за стрелбата била взета колективно

Да убиеш ягуар - 1
Все още живият Алонсо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-незадаваният въпрос в България изглежда е „Какво да направим за да предотвратим...? На мястото на многоточията може да поставите „катастрофи”, „наводнения”, „жертви”, „разрушения”... А от няколко дни насам и „убийство на ягуар”.

В неделя след няколкочасово преследване беше застрелян ягуарът Алонсо от зоопарка в Ловеч. Не стана обаче ясно

Кой е дал заповедта да се стреля

Директорът на зоопарка в Ловеч д-р Феодор Вацов заяви пред Факти.бг, че последната точка според следвания от тях „Правилник за действие при бягство на диви животни” гласи, че животното може да бъде убито, ако е опасно за хората. На въпрос дали някой конкретно е дал заповед да се стреля по ягуара д-р Вацов отговори, че това е по-скоро

колективно решение,

взето на съвещанието на което са присъствали както той, така и кмета, директора на полицията и представители на ловните дружинки. „Беше решено, ако животното бъде забелязано да напусне зоопарка, да се умъртви, ако няма възможност да бъде упоено”, посочи той.

В общи линии случката беше обилно разказана в медиите, не беше пропусната нито скръбта на кмета осиновител: "Всички знаете, че този ягуар е с доста сантименти в моя живот...”, нито драмата на ловеца Денко Цанков: „Много ми е мъчно за Алонсо - цяла нощ не съм спал.”

От разказите на участвалите в събитията обаче става ясно, че по незнайни причини

оградата на зоопарка е била разрушена на няколко места.

Цанков казва, цитиран от Ловеч медия:  „"видях как ягуарът подтичва точно към падналата ограда и се насочва към вилната зона. Трябваше да го убия… И се прицелих в главата му".”. Не става ясно от колко време насам има дупки в оградата, не става ясно и защо не са закърпени.

Става ясно също, че в зоопарка притежават някакви устройства, които изстрелват по въздушен път упойващи стрелички. Но тези устройства (очевидно това не са пушки) могат да се използват само на открито. Отгоре на всичко подобна упойка започва да действа най-рано пет минути след попадането в тялото на голямата котка.

Драмата със застреляния ягуар предизвика буря от противоположни реакции в социалните мрежи и значителен медиен интерес, въпреки че по същото време се случи и невижданото наводнение в град Мизия, което потопи града, причини смъртта на двама души и остави стотици хора без дом.

В крайна сметка Алонсо (ягуарът е кръстен на състезателя от Формула 1 Фернандо Алонсо и осиновен от кмета Минчо Казанджиев преди осем години) беше убит преди залез слънце, а опитите да бъде примамен в клетката с помощта на храна или да бъде упоен се провалиха.

Според Наказателния кодекс (чл. 325б) убийството на гръбначно животно е престъпление. Чл. 278д допълнително защитава застрашените животни, а затвор до пет години грози този, който убие такова животно.

Директорът на Софийския зоопарк Иван Иванов обясни пред Факти.бг процедурата при избягало животно. Първите две неща, които се правят са да се затворят входовете на зоологическата градина и да се приберат посетителите на безопасно място. Уведомява се собственика – в повечето случаи това е кмета и се сформира група за улавяне. Животното може да се примами в клетката си, да се хване с мрежа или да се упои. Убийството е крайна мярка, след като са изчерпани всички останали.  Хората, които участват в улавянето на животното трябва да са обучени. Според българското законодателство зоологическите градини не могат да притежават нарезно огнестрелно оръжие (в Холандия, например, посочи Иванов, подобно притежание е регламентирано), но могат да притежават пушки с упойващи стрели, каквито има и в Софийския зоопарк, и които са доста скъпи.

Според източници на Факти.бг гледачът на ягуара е бил в отпуск. Когато му се обадили за бягството на Алонсо той изявил желание да се върне за да помогне, но бил отрязан.

Днес върви пълна проверка на зоопарка от РИОСВ Плевен. Утре ще има проверка на комисия, сформирана със заповед на кмета, съобщиха от администрацията на Община Ловеч.

„Ще извършим проверка около смъртта на ягуара в зоопарка в Ловеч. Ще се позовем за нея на базата на публикации в медии. Разбира се, към момента няма как да се дава какъвто и да е коментар или друг вид изявление по този случай“ Това съобщи във вторник окръжният прокурор Валентин Вълков.

Пак във вторник в Община Ловеч медиаторът Данчо Заверджиев внесе на основание Закона за достъп до обществена информация писмено искане да му бъдат предоставени копия от: заповедта за убийството на животното; лиценза на местната зоологическа градина; Правилника за действия в случаи на бягство на животните и данни за проведени учебни тренировки на персонала по сигнал за бягство на животни за периода 01.01.2013 г. до 05.08.2014 г.

„Получените копия ще предоставя на прокуратурата с цел да я улесня в разследването й около убийството на ягуара Алонсо. Ако тази документация не ми бъде предоставена, това е вече косвена улика, че в зоопарка има основание да се проведе пълно разследване както на дейността на управата му, така и на неговите действителни ръководители и контрольори – Общински съвет Ловеч и кмета на общината Минчо Казанджиев“.

Убитият в Ловеч ягуар ще бъде препариран и ще бъде показван като експонат в музея в село Черни Осъм. Но, по стар български обичай, едва ли ще има наказан виновник за случилото се. Освен, естествено, обикновеният служител, който оставил клетката отворена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    5 4 Отговор
    Господа журналисти/така се обръщам и за останалите, които пишат по въпроса/, безкрайно много"разсъждавате" както по този въпрос и по много други, така , че да изкривите нещата и да ги правите по-драматични. Какво щяхте да пишете, ако ягуара беше излязал извън зоопарка и се беше случило най-страшното-човешки живот.( Дали толкова щяхте да бъдете загрижени и да пишете за човека, че е станал жертва? Май много преуваличавате с Ващо състрадание към животното. Не искам да бъда разбрана неправилно, че мразя животни и че случая с ягуара ми е безразлична, но нека проблемите и приоритетите се степенуват, а дали пък някой от Вас няма да измисли "сърт" - за "Смърт4, нищо, че като се убие човек такова нещо не се прилага, е хайде стига преувеличаване и драми, или трябва да се отвлича вниманието от по-съществени неща?

    Коментиран от #2

  • 2 stenly

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от " ":

  • 3

    1 2 Отговор
    Едва ли би нападнал някой по скоро би избягал, бил е уплашен и объркан жалко за рядкото и красиво създание. Срам за зоопарка, не са заслужавали да го имат.
  • 4

    0 0 Отговор
  • 5 georgi genchev

    2 1 Отговор
    Taka e niama spor,..Choveka pred Iaguara,...no tuka stava vyprost za BG nekadyrnost i slaboumie.........A bezdomnite kucheta kolko choveka razkysaha,..i nikoi ne gi gyrmi......
  • 6 PROFESIONALISTA

    2 1 Отговор
    Едва ли би могло да има ситуация, в която категорично да няма никакви съмнения, че са били налице предпоставки за непосредствена заплаха върху човешки живот, и съответно- налице предпоставки за вземане на напълно обосновано решение за убиване на животното. Всичко е въпрос на преценка и желание у хората с пушки, които са били там. А това че е била паднала оградата, едва ли е било от ключово значение- все пак ягуара може да прескочи до 3 метра стена без проблем. Според мен е трябвало да се положат всички усилия да го хванат жив, дори и с риск да напусне зоопарка.
  • 7 PROFESIONALISTA

    6 0 Отговор
    А тоя заплес, дето е оставил вратата отворена сега трябва да го уволнят дисциплинарно без право на обезщетение, и да го пратят да рине л..на в някой селски краварник доживот без заплата.

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "PROFESIONALISTA":

    Да бе, и ако му избяга бикО от краварника, пак проблеми, за облечените в червено..
  • 9 miro tsonev

    0 4 Отговор
    колективно решение кмета шибаняк директора два пъти
  • 10 ivaylo mihaylov

    4 2 Отговор
    Това животно е живяло години наред в клетка, не е диво и жадно за кръв. Няма същите инстинкти като на див хищник, а и дори не е бил извън зоологическата градина, нито е проявил агресия спрямо хората, които са се опитвали да го заловят.
    Просто са викнали ловната дружинка и са си го отстреляли. Оградата е 180 см, а такава котка няма проблем да прескочи ако иска, не да се върти 8 часа из градината.
    И това не е 300кг лъв, а е 60 кг котка, колко по-големи кучета обикалят без каишки и наморници.
    Безнаказана некомпетентност, това е.

    Коментиран от #12

  • 11 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    3 2 Отговор
    Ловците са комплексари за тва си избиват комплексите като причакват животните в засада на безопасно разстояние с пушка. Що не идат да бият животни в гората с голи ръце ?
  • 12 Хрисофор Карамфилов

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "ivaylo mihaylov":

    А когато огладнее,много бързо ще му се върнат инстинктите,и реши,че някое дете може да му е вечерята,тогава пак някои ще псува държавата.Има много случаи на тигри и леопарди,когато не могат да ловуват нападат наѝ-ласната плячка ,и се превръщат в човекоядци.Те кучетата изпоядоха хора,и без да са диви животни.
  • 13 Кирил Трифонов

    0 0 Отговор
    Даааам, понеже НЯКОЙ го е МЪРЗЯЛО да ЗАКЪРПИ НЯКОЛКО дупки в оградата, излиза че трябва животното да бъде убито заради небрежността на еди-кой-си. Тъпо. И вече почва да става прекалено с това "Ами ако беше убило детето ти?" и подобни изказвания. Аз питам "Ами ако оградата беше здрава?" Кой плаща в случая? Ягуара както е видно........Браво.Умно.
  • 14 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Леопарда може да качи на на дърво плячка 2пъти по голяма от самия него,и никаква ограда,било то здрава или закърпена не може да го спре.Някои дали си спомня преди време,комичната ситуация,с един избягал чакал,отново от зоологическа градина.Колко го гониха и дебнаха,а когато го уцелваха със стреличка,тоѝ просто бягаше към гъстака докато го хване упоѝката,където никоѝ не можеше да го намери ,наспиваше се и пак отново гонене и дебнене.А чакала нито е опасен ,за хората,нито може да се катери.Колко може да бъде опасен един леопард.В началото на века,в Индия един леопард за 8г.убива и изяжда 120 човека ,докато го издебнат,и убият.Единственно голямата вина носи пазача,а тези дето са носили отговорност,да се реши случея,наистина да не си на тяхно място,от стола на компютъра е лесно,да се обвинява ,особено ,когато не носиш отговорност

    Коментиран от #19

  • 15 алкап

    0 0 Отговор
    никой няма право да стреля по животни .дано му откъсне тигър на ловеца грацмулята. взима се хубава упойка и животното се упоява от компетентни хора, а не ловци.
  • 16 алкап

    0 0 Отговор
    айде ловецо излез и кажи на майка си и на детето си аз съм б...ка- убих ЛЕОПАРД
  • 17 алкап

    0 0 Отговор
    готов съм да убия всяко животно и човек излез и кажи
  • 18 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Ловец когато не е на лов,е забранено да ползва оръжието си,на ловеца му нарежда службата КОС,в полицията ,а на полицията нарежда кмета,иначе се нарушават един куп закони,и следва наѝ малкото лишаване,освен това се прави инструктаж ,какво следва да се прави,и се подписва протокол.Не обвиняваѝ,прекият извършител,гледах го по телевизията,не беше и тоѝ щастлив,Помисли кои го е пратил там с пушка.
  • 19 Кирил Трифонов

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хрисофор Карамфилов":

    И каква точно му е мотивацията на животно отгледано в контролирана среда, родено в нея и със ловен инстинкт близо до нулата - да прескочи оградата, да те убие и да те качи на дърво? То ако беше така нямаше да има рехабилитационни програми за животни и да ги учат на ловни навици преди да ги връщат в естествената им среда..............
  • 20 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Мотивацията ,дали е наѝ точната дума е глад,Дори и при мислещи същества каквито сме хората,1 000 000години еволюция се стопяват за един миг,когато сме поставени в някаква ситуация на опасност.Програмите за разселване на диви животни,ги правят по приспособими към тяхното собствено оцеляване наѝ-вече да не станат жертви на други хищници.Наистина съжалявам за животното,но просто показвам и другата гледна точка.Дори само паниката от изпуснатото на свобода животно,какво би била.
  • 21 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Току що съобщиха по телевизията,че ягуара на 2 пъти сам,се е прибрал и излизал от клетката,и защо по дяволите,не са му бутнали резето.