Last news in Fakti

25 Август, 2014 16:12 5 174 6

Цветан Василев изкупувал цели икономически отрасли

  • цветан василев-
  • изкупувал-
  • икономически-
  • отрасли
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, обвиняем за източването на 206 млн. лв., е изкупувал цели икономически отрасли с тези пари. Това твърди един от наблюдаващите прокурори по делото "КТБ" Иван Гешев в интервю пред в. "Труд".

По думите му на обществото тепърва ще бъде поднесена информация как въпросната банка е раздавала кредити на хора, свързани с Василев. Схемата засега не бе разисквана в подробности пред съда, тъй като магистратите се занимаваха само с мерките за неотклонение на главната счетоводителка Мария Димова и на заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Преди няколко дни Софийският градски съд (СГС) определи и на двете най-леката мярка – "подписка", аргументирайки се с обстоятелството, че изготвената по случая съдебно-счетоводна експертиза е непълна, както и с това, че според квесторите на БНБ, 206-те милиона лева не липсват от касата на КТБ, а са дадени под формата на заем на фирмата на Василев "Бромак".

"За кредитите завчера в съда не сте чули, защото мерките за неотклонение на главната счетоводителка и заместничката й бяха само във връзка с липсата на 206-те милиона лева. Ще чуете за тях в процеса по-нататък. Защото се доказва, че с пари на вложителите Цветан Василев си е изкупувал предприятия, цели икономически отрасли. Не от името на банката", казва прокурор Гешев пред "Труд".

Както и в съдебната зала, обвинителят заявява, че с част от въпросната сума е бил финансиран политически проект, но отново не споменава името му. Не коментира и признанието на самия Василев, че е подпомогнал финансово политическия старт на Николай Бареков и неговата "България без цензура". Гешев обаче допуска, че пари от КТБ са стигнали и до други политици и министри.

"Всичко е възможно. Това са много пари. Както един колега казва, с тях могат половината правителства в Африка да се свалят, да се купят атомни бомби и тъй нататък... Липсата им от главната каса на КТБ е само част от разследването. Другата част е за дейността на БНБ (в нея подуправителят на БНБ е обвиняем за длъжностно престъпление). Третата част е за кредитирането в КТБ", обяснява разследващият.

Попитан каква е схемата, по която Василев е завземал цели икономически отрасли, Гешев уточнява: "Дружеството "Х" се финансира от КТБ, то отпуска заем на дружеството "Y", а пък то си купува предприятие. Официално няма връзка между КТБ и председателя на надзорния му съвет с въпросните реални сектори от икономиката. А фактически такава връзка има".

По думите му е проблем, "когато си кредитирал дружества за 4 милиарда, хипотетично казано, а си прибрал 1 милиард! В КТБ има заеми от милиони срещу панелки, със залог, наречен "разплащателна сметка" или срещу бъдещи вземания, срещу бизнес фантазии".

Прокурор Гешев използва медийната трибуна, за да лансира и тезата на обвинение по същество, която обаче тепърва трябва да бъде доказана, когато казусът влезе за разглеждане в СГС.

"Аз имам опит като оперативен работник, следовател и прокурор, виждал съм много, но съм ужасен от мащабите на това, което се е случвало в банката. Реалната власт в нея е осъществявал Цветан Василев, въпреки че е председател на надзорния съвет и не би трябвало да има функции по управлението. Имаме доказателства, че той е ръководил цялата банка - от управителния съвет до последния служител. Използвал е банката както гражданинът - портфейла си. Трябват му пари за нещо - взема си", посочва магистратът.

По повод показанията по делото, че един от основните свидетели на обвинението – Теодора Танева, лично е фалшифицирала протокол-разписката, която удостоверява, че въпросните 206 млн. лв. са дадени като кредит на "Бромак", Гешев отбелязва, че дори и да е вярно, това твърдение не прави думите на Танева недостоверни.

"Защитата удобно премълчава, че нашата теза се опира не само на една свидетелка, а на множество свидетели, експертизи и документи. Протоколът, с който сте се сдобили, е неистински, подписите на Цветан Василев и Иван Стойков са фалшиви - това е установено с експертиза от Националния институт по криминалистика и криминология, но все още не е изяснено кой ги е подправил. Един свидетел твърди, че е чул, че е Танева. Експертиза ще покаже дали е така. И така да е, тя ще търпи наказание, но това не намалява достоверността на нейните показания. Напротив", казва прокурорът и продължава:

"По-интересното е, че въпросният неистински документ е осчетоводен и с него се прикрива липсата на изнесени милиони от главната каса на КТБ. В него пише: "Бромак" потвърждава задължението си към КТБ към 26 юни 2014 г." Дори да беше истински, с него Василев признава, че е взел от касата 206 милиона. Но документът е осчетоводен в нарушение на правилата на банката. Квесторите влизат на 20 юни в КТБ, ръководството е наясно, че първата им работа ще бъде да засекат касата и че в нея има липса. Затова се създава документ, който има за цел счетоводно да прикрие липсата", обяснява прокурорът.

Попитан защо тогава в доклада на БНБ сумата е записана като заем, той отдава това на липсата на експертиза на положените в протокол-разписката подписи: "Квесторите на БНБ не разполагат с нашата експертиза, че документът е фалшив. Благодарение на него в счетоводството на банката към момента не е отразена липса на пари от главната каса, а задължение на "Бромак" към касата. Затова квесторите са отправили нотариална покана към "Бромак" да ги изплати. Оттам обаче са им отговорили, че не признават това задължение".

Освен Цветан Василев, който продължава да е в неизвестност, Мария Димова и Борислава Тренева, по делото "КТБ" обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, подуправителят на БНБ Цветан Гунев и главният касиер Маргарита Петрова.

Прокуратурата смята, че обвиняемите са съучастници за умишлената безстопанственост в КТБ, която е довела до щети в особено големи размери. Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са пуснати срещу парична гаранция от 10 000 лв., а спрямо Зяпков гаранцията е 5000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев пък ще отговаря за неупражнен контрол върху 19 лоши кредита, отпуснати от КТБ на все още необявени хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Тоя па си го играе на едро. Е как да не взима като са му ги давали , държавата в лицето примерно на един Бойко
  • 2 Иво

    2 0 Отговор
    Цветан Василев е новият Мишо Бирата. Цв. Василев е опитал да влезе в политиката, за да си гарантира свободата и живота чрез ВМРО и НФЭСБ. Гарант за това е Бойко Борисов, който обаче, за да подкрепи банкера, е поискал повечето от скатаните му пари и подкрепата на Паричния фронт. Съдбата на Василев е ясна - след изборите вероятно ще го намерят издъхнал от "инфаркт" в някой хотел, а Боко ще разполага с пари и послушни партньори едновременно. Моделът "мишо Бирата" се повтаря - политически чадър срещу финансова отплата, а после мистериозна смърт.
  • 3 гражданин

    0 0 Отговор
    От прокурор Гешев оставам с впечатление че истинските виновници за присвоените 206 млн. са установени но не ми ясно кога ште приключи проверката.
    Зимата чука на вратат а ние все оште нямаме достъп до дебитните си карти.
  • 4 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Един свидетел твърди, че е чул, че е Танева - мухахаха
  • 5 гражданин

    1 0 Отговор
    След като на всички стана ясно че Цв.Василев е вложил парите в закупуване на свои икономически отрасли да се конфискуват обявет на търг и да се разблокират сметките на вложителите.
    Как не го е жал за тези хора които са отделяли от залъка си да ги обрече на явна смърт от глад
    Старите хора не помнят такова ограбване.
  • 6 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    Interpol go tarsi toia kradec