Last news in Fakti

7 Декември, 2014 15:33 1 022 2

Патрик Мур: "Зеленото" удобно се използва в маркетинга

  • патрик мур-
  • зеленото-
  • удобно-
  • маркетинга
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Думата "зелена енергия" няма техническо или научно значение. "Зеленото" обаче много удобно се използва в маркетинга и рекламата, за да се продават идеи и технологии. Това казва в интервю за skandal.bg Патрик Мур - съосновател и лидер на Greenpeace.

По думите на Мур думите "чисти", "възобновяеми" и "устойчиви"  - те вече са от значения. Енергията произвеждана от ВЕЦ отговаря и на трите определения. Ядрената енергия не е възобновяема, но е чиста и устойчива. Има достатъчно ядрено гориво за десетки хиляди години напред.

Вятърна и слънчева енергия е скъпа и ненадежна. ВЕИ-та и фотофолтаичните паркове унищожават повече природните богатства на земята, отколкото създават. Всеки път, когато постоим вятърна електроцентрала или фотофолтаичен парк, трябва да търсим и алтернативен начин за набавяне на енергия за времето, когато не няма вятър или слънцето не грее. Прахосваме трилиони долари, за да субсидираме тези модерни технологии и защо?, пита Мур.

Много държави по света са отделили огромни суми от бюджета си за субсидиране на вятърни или фотоволтаични паркове. Това е загуба на ресурс, смята експертът. Той подчертава, че ВЕЦ-овете и енергията от биомаса са възобновяеми и много надеждни, за разлика от вятърната и слънчевата.

Най-глупавата позиция би била да се възпротивите на добива на шистов газ, е съветът на Патрик Мур към българите.

"Доказано е, че фракинг технологията е напълно безопасна. Природният газ в момента е 3 пъти по-скъп в Европа, отколкото в Северна Америка. Защо европейците искат да зависят от руския газ? Противопоставянето на добива на шистов газ е като колективно самоубийство. Няма причина за подобен отпор, освен ако искате да отхвърлите напълно природните богатства на страната си. Надявам се, че политиците ви ще намерят смелостта и ще преодолеят тази ирационална опозиция и ще започнат извличането на шистов газ".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ано

    1 0 Отговор
    Айде започва се с пропагандата... за зелената енергия съм съгласен, обаче шистовия газ Е ОПАСНО да се добива с фракинг технологията, особено на места като добруджа, това не е сибир, това е житницата на България! За съжаление, про-американското правителство в БГ ще се опита да ни го набута като много печелившо и безалтернативно! Нема да стане обаче, народа се събуди!
  • 2 Джими

    1 0 Отговор
    личи си евтината амрриканска пропаганда