Last news in Fakti

5 Февруари, 2015 12:35 1 922 0

300 хил. души боледуват от грип за седмица

  • грипна епидемия-
  • ангел кунчев-
  • грип-
  • боледуват-
  • седмица

В Ямбол, Русе, Габрово, Враца и област София заболяемостта е сравнително висока, но национална грипна епидемия няма да има, смята д-р Ангел Кунчев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В рамките на една седмица от грип боледуват между от 150 до 300 хил. души. Това заяви в интервю за Факти.бг главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В областите, които вече са обявили епидемия заболяемостта продължава да е висока, заяви д-р Кунчев. По думите му в Ямбол, Русе, Габрово, Враца и област София също е сравнително висока.В зависимост от развитието на ситуацията обаче, те също могат да обявят епидемия или пък това да стане на по-късен етап.

Ще продължи да има области, които достигат епидимични стойности, както и такива които излизат от тях, но няма да има национална грипна епидемия, каза още той.


Д-р Кунчев, вече 5 области в страната са засегнати от грип, очаква ли се да има национална грипна епидемия и ако да, кога?

Не. Така както се развиват нещата тази година епидемията върви малко по-бавно и по-затегнато. В смисъл такъв, че вероятностна едномоментно цяла България да е в епидемични стойности е малка. Това е така, защото в някои от регионите, които първо бяха засегнати, като Бургас и Плевен, епидемията вече се отменя. Включват се други градове. Ще продължи да има области, които достигат епидемични стойности, както и такива които излизат от тях, но няма да има едномоментно обхващане на цялата страна.

Кои други области от страната са застрашени към момента от грипна епидемия?

Когато говорим за грип трябва да имаме предвид, че нещата са много динамични. Данните с които разполагаме са за изтеклата седмица. В рамките на 2 – 3 дни те обаче много бързо могат да се променят. Затова особено точни прогнози не могат да се правят. Има няколко региона обаче, които са с по-висока от средната заболяемост. В тези области, които вече са обявили грипна епидемия заболяемостта също продължава да е висока, но има и такива като Ямбол, Русе, Габрово, Враца и област София където тя също е сравнително висока. В зависимост от развитието на ситуацията, те могат да обявят епидемия или пък това да стане по-късно.

Колко са официално регистрираните болни до момента?

Такава статистика не може да се даде. Ние имаме статистика на заболелите от всички областни центрове. Наблюдаваме около 10 % от тяхното население от избрани практики на лични лекари. Това е напълно достатъчно за ориентация. Заболяваемостта в страната за миналата седмица е около 170 на 10 хил. души. Може да се изчисли съответно за каква бройка става въпрос и за 100 хил., 1 милион и т.н. При всички случаи, когато говорим за грипни епидемии, става въпрос за много високи стойности. В рамките на седмица боледуват от 150 хил. до 300 хил. души.

Кои възрастови групи са най-засегнати от щама, който върлува в момента?

Няма много ясно изразени разлики между възрастовите групи. Ако се види в статистиките ще се забележи, че обикновено това е детската възраст. Това обаче чисто статистически е малко като феномен, защото при случаите с деца хората по-рано и на време търсят лекарска помощ. Това е нормално, логично и ние също го препоръчваме, но това малко изкривява картината. Всъщност грипа засяга всички възрастови групи. Все пак по-рисковите от тях са както децата, така и хората над 65 години и особено тези с различни придружаващи хронични заболявания – диабед, различни типове сърдечна, бъбречна, белодробна недостатъчност и т.н.

Какви усложнения дава грипа и кога се стига до опасни за живота състояния?

За щастие това да се стигне до опасни за живота състояния е сравнително рядко, макар че всяка година, по време на грипната епидемия, има и такива случаи. По наши наблюдения тази година не се отличава по нищо съществено от други години. Да има усложнения, но те не са повече от 2 до 3 % от заболелите, които се нуждаят от специализирана лекарска помощ и евентуално лечение в болница. Най-често това са от първични вирусни пневмонии, бронхити, възпаления на ухото и по-рядко са на-тежките случаи каквито са засягане на нервната система под формата на менингити и енцефалити или пък на сърдечно-съдовата система под формата на различни миокардити и ендокардити. Това обаче са наистина редки случаи.

Нека припомним, какви мерки да вземат хората, за да се предпазят?

На този етап, в който се намираме, а това е вече отминал етап, за кой знае каква профилактика не можем да говорим, защото по-голяма част от страната вече е засегната и виждаме, че около нас има значителен брой хора с такава клиника. Едно от важните неща, които се подценяват, а всъщност вършат работа е избягването на контакти с болни хора, до колкото е възможно, и спазването на добра лична хигиена. Спазването на лична хигиена има особено отношение към децата, тъй като при тях част от заразяванията стават не само по въздушно капков път, както при възрастните, но и чрез, пипане на предмети, облизвания и т.н. Децата не си мият винаги ръцете. Особено в градини и ясли, където са събрани много деца на едно място, могат да пипат играчки, след което си пипат очите, устата, носа и по този начин също се осъществява заразяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА