Last news in Fakti

20 Август, 2015 14:34 2 546 21

Кисинджър: Западът и Русия трябва да си подадат ръка

  • хенри кисинджър-
  • външна политика-
  • война-
  • сащ-
  • русия-
  • китай

Според бившия държавен секретар дългосрочната цел на САЩ трябва да бъде интегрирането на Русия

Кисинджър: Западът и Русия трябва да си подадат ръка - 1
Снимка АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Винаги съм имал обширен поглед върху националния интерес и голяма част от дебата за реализма срещу идеализма е изкуствен. Начинът на дебатът традиционно представлява капан, в който група, която вярва във властта като определящ елемент на международната политика се изправя срещу идеалисти, които вярват, че ценностите на обществото са решаващи. Кенън, Ачисън или някой друг от хората, които споменахте не е имал такъв опростен поглед. Мнението на повечето реалистите е, че при анализ на външната политика, вие трябва да започнете с оценка на елементите, които имат отношение към ситуацията. И очевидно, ценностите са включени като важен елемент. Истинският дебат е над относителните приоритет и баланс.“ Така започва интервю с Хенри Кисинджър, публикувано на страниците на списание "Нешънал интерестс". 

Главният редактор на изданието Джейкъб Хелбрун пита бившият държавен секретар относно техниките на водене на външна политика на САЩ и се връща назад към надпреварата между Бари Голдуотър и Линдън Джонсън за президентския пост. „Бях заинтригуван от вашата интерпретация на идеологическата сила, която се появи през 1964 г“, казва той.

Кисинджър отговаря: Това беше нова идеологическа сила в Републиканската партия. До тогава, изгледа за създаване на Източна общност, на базата на исторически модели от европейската история бе доминиращото мнение за външната политика. Този нов поглед към външната политика е по-скоро мисионерски; той подчертава, че Америка има мисия да носи демокрация, ако е необходимо чрез употреба на сила. И той имаше непоносимост към опозицията. След това тези възгледи станаха характерни както за крайната десница така и за крайната левица, и те промениха становищата си от време на време, но неотменно критикуваха яростно администрацията на Никсън.

Бившият американски политик обяснява, че САЩ се е превърнал в една от основните цели на външната си политика "сломяването на Русия".

„Вие смятате, че Рейгън е започнал процеса със своята реч за „Империята на злото“, която бе изговорена в момент, когато Съветският съюз вече бе поел по пътя към поражението. Ние бяхме ангажирани в дългосрочна борба, която даде храна за много конкуриращи се анализи. Имахме нужда да водим Студената война от позиция, в която нямаше да бъдем изолирани, и от която щяхме да имаме най-добрата възможна основа за водене на неизбежните конфликти. Най-вече, имахме специална отговорност да намерим начин да избегнем ядрен конфликт. Търсехме позиция, в която да сме готови да използваме сила при нужда, но винаги ясно дефинирана като крайни мерки, обясни Кисинджър.

Бившият държавен секретар се съгласява, че тон във Вашингтон задават неоконсерваторите и либералните "ястреби", и именно те са изпълнени с решимост да счупят гръбнака на руското правителство, но добавя, че "те все още не са се сблъскали с последствията".

Той припомня, че след края на Втората световна война САЩ се впуска в нови войни. "Ние не трябва да се намесваме в международни конфликти, ако от самото начало не можем да си представим края им и ако не сме готови да полагаме усилия за постигане на такъв край", посочва Кисинджър.

Водещият на интервюто се спира и на въпроса за Китай и протегнатата от САЩ ръка към тази далечна и различна страна. Той пита: „Не е ли опасен Китай в момента?“

Той отхвърля тезата, че САЩ сам е "създал Франкенщайн", като е  помогнал на КНР да се открие за външния свят.

„Страна, която три хиляди години е доминирала в своя регион може да се каже, че има присъща реалност. Алтернативата би била да държим Китай постоянно подчинен чрез негласно споразумение със Съветския съюз. Така Съветският съюз, вече напреднала ядрена държава, ще стане доминираща сила в Евразия с помощта на Америка. Но Китай в същността си представлява фундаментално предизвикателство за американската стратегия“, отговаря Кисинджър.

Запитан дали китайският народ би могъл да бъде интегрирани в някаква рамка, Кисинджър отговаря, че това би било предизвикателство, но и задача на САЩ. „Ние не сме добри в това, защото не разбираме тяхната история и култура. Мисля, че основното им мислене е синоцентрично (фокусирано върху самия Китай). Но това може да доведе до последици, които да въздействат глобално. Затова предизвикателството, което поставя Китай е много по-фин проблем от този на Съветския съюз. Съветският проблемът беше в голяма степен стратегически. Тук става въпрос за култура. Може ли две цивилизации, които не мислят по един и същ начин, да стигнат до формула на съжителство, която произвежда световен ред?“

Според американския дипломат Русия и Китай се опитват да се сближат не защото им е угодно, а защото САЩ не им е дал друга възможност.

Относно войната в Украйна, Кисинджър смята, че не става дума дали САЩ ще се отърве от безизходицата в Украйна , а дали ще я реши по начин, който ще въдвори международен ред. Той заявява, че отношенията между Украйна и Русия винаги ще имат специално място в руските умове. Тази връзка не може да бъде проста и да бъде ограничена до една връзка на две традиционни суверенни държави - поне не от руска гледна точка, а може би дори и от украинска. Освен това ситуацията с Украйна не може да се впише в някаква проста схема за прилагане на принципи, действащи в Западна Европа. В този контекст трябва да се анализира как е възникнала украинската криза".

Той обръща внимание, че Москва не би похарчила 60 млрд. евро за превръщане на един летен курортен град в столица на зимна олимпиада, за да започне военна криза само седмица след церемонията по закриването, в която Русия бе изобразена като част от западната цивилизация.

Според него е последвала верига от събития, в които "всяка от страните действаше като че ли рационално, но на основата на собствените си неверни представи за другата страна".

Запитан какво мисли за водещата роля на Германия в случващото се в Украйна и Гърция, бившият държавен секретар на САЩ отбелязва, че Берлин "всъщност не се стреми към такава роля".

"Парадоксално е, че 70 години след като разбиха Германия и нейните амбиции да доминира в Европа, победителите сега я молят, най-вече по икономически причини, да играе водеща роля в Европа. Германия може и трябва да играе важна роля в строителството на европейския и международния ред, но тя не е идеалният водещ партньор за преговори относно сигурността на Европа, когато става въпрос за една граница, която е само на 300 км от Сталинград. САЩ от своя страна не е предложил никаква концепция, освен (хипотезата), че Русия някой ден ще се присъедини към световната общност чрез някакво автоматично превъплъщение", разсъждава Кисинджър. "Ролята на Германия е съществена, но американският принос в дипломацията около украинската криза е абсолютно необходима, за да се впише този проблем в глобалния контекст", подчертава той.

Хелбрун пита още дали ако ние се отнасяме сериозно към Русия като велика сила, ще ни е необходим предварителен етап, за да определим дали техните проблеми могат да се съчетава с нашите потребности.

"Ние трябва да проучим възможността за статут на невоенно обединение на територията между Русия и сегашните граници на НАТО", предлага Кисинджър. По-нататък той уточнява, че Западът се колебае да поеме възстановяването на икономиката на Гърция, ето защо той със сигурност няма да гледа на Украйна като на едностранен проект. Така че човек трябва поне да разгледа възможността за известно сътрудничество между Запада и Русия за една неприсъединена във военно отношение Украйна.

В Украйна кризата се превръща в трагедия, защото това обърква интересите за световен ред, обяснява Кисинджър.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    1 0 Отговор
    Обществена тайна е че САЩ искат ресурсите на Русия . Интегриране и демократизиране се превежда окупация и разграбване.

    Коментиран от #4

  • 2 Рондо

    1 0 Отговор
    Драги ми Хенри,неудобно ми е от възрастта ти но ще ти го кажа: стиковат се неща които са в една координата; които от сходен материал са; които на един терен стъпват.Иначе е кръпка.Машината на времето развърта и едното(а може и двете)или се разпада или по допирателната изхвърча.
  • 3 Хараламби

    1 0 Отговор
    Кога ще разберете, че една държава тръгва по демократичен път когато хората в нея са узряли за това, а не когато 200 глупци се съберат в една зала и гласуват.
  • 4 Juliy

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqqq":

    в момента Щатите произвеждат повече нефт и газ от Русия!
    Руснаците все някой ще ги изкупи заедно със сметищата им!Те със всеки изминат ден обедняват и изостават от другите и единственият им изход след време ще е да разпродават.Ако санкциите се задържат още няколко години ,както и цените на газта и нефта,ще изпаднат в безизходица.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Juliy":

    От злобичка дори и обидата не можеш да напишеш правилно. Избърши си плюнките от устата, радвай се на САЩ-ианците и не бери грижа за рашъните. Само по-малко плюнки, че ще хванеш ревматизъм от собствените си...

    Коментиран от #10

  • 6 Рондо

    0 0 Отговор
    Juliy,
    Големият проблем на Европа и Америка в отношенията и с Русия е,че не познават манталитета и начина на мислене на руснаците и вождовете им.Цивилизованите нации мислят,че като направят отстъпки,като си затворят очите,като приемат Москва за равнопоставен ще ги цивилизоват.Напротив.Онези приемат отворените врати за слабост.Затова-ембарго,не някакви не особено ясно какви `санкции`,а ембарго.Ама щели да се озлобят и да станат непредвидими-ами те сега не са ли злобни и непредвидими.Гладът смирява и най-агресивния хищник.
  • 7 АЗ

    0 0 Отговор
    то, хубаво го казваш чичо Хенри, ама кой ще плаща масрафа на това подаване на ръка.....
  • 8 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Juliy":

    Чичко, Русия за последните 15 години само забогатяваше... Икономически спад в следствие на изкуствено измислени санкции е съвсем нормален. Тепърва Русия ще става все по-богата! А икономическите цикли са еднакви навсякъде!

    Коментиран от #9

  • 9 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "раптор":

    Чичковото Червенотиквеновче се чувства задължено да защити всичко което е свързано с Русия!
    КАК СТАВАШЕ ЗАБОГАТЯВАНЕТО ,ЧЕ НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ?!
    С продажба на нефт, газ и суровини.При сегашните цени на петрола и газта ,и при нивото на корупция печалбата може би момента е -0,00.



    Коментиран от #14

  • 10 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    ако има нещо да споделиш заповядай!
    Предложи ни някаква информация,факти,цифри и т.н....
    Ти си безименен,страх те е от себе си!Как си събрал смелост да се изходиш по въпроса ?!
    Рашъните ти ги подарявам,те са безценни!
  • 11 Кумчо

    0 0 Отговор
    До рапторча:
    Както винаги на наш рапторча все велики постижения на Русия му се привиждат - тъкмо се бяха засилили последните 15 години да достигнат Италия и 10% от икономическия потенциал на ЕС и отново ядец ! Както казва О'Хенри - икономическото развитие на Русия "е въпрос на ниско извисяване !"
  • 12 ТЪПАН

    0 0 Отговор
    КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
    КАКВО ДОБРО ДОНЕСЕ НА СВЕТА КАТО БЕ С ФОРД НА ВЪРХА.
    НИЩО.
    ХИЩНИК ПОДОБЕН НА ЧАКАЛИТЕ В АФРИКАВ.
    ВСИЧКИ СВЕТОВНИ КОНФЛИКТИ И ВОЙНИ СА ЗАМИСЛЕНИ, ПЛАНИРАНИ, ФИНАНСИРАНИ И ОРКЕСТРИРАНИ ОТ ЕДИН ЦЕНТЪР.

    И ДНЕШНАТА СВЕТОВНА ИКОННОМИЧЕСКА И ФИНАНСОВА СВЕТОВНА КАТАСТРОФА Е ДЕЛО НА ТЪПАНИ ОТ ТОЗИ СОРТ.

    ЗА ДА СЕ ПОСТРОИ НОВ СВЯТ, СТАРИЯТ ТЯБВА ДА СЕ ЕАЗРУШИ ДО ОСНОВИ - СЪЩО КОГА СТРОИШ НОВА КЪЩА НА МЯСТОТО НА СТАРАТА.

    МНОГО Е ТРУДНО И СТРУВА СКЪПО.

    МНОГО НАРОД ЩЕ СЕ ПОГУБИ, АМА ТАКА Е КАТО НЕ СЛУШАМЕ ГОРНАТА А СЛУШАМЕ ДОЛНАТА.

    МИСЛИМ САМО ЗА ЕДИНИ, ПИЕНИЕ И НЕЩО ЗА ОТ ДОЛЕ.
  • 13 ТЪПАН

    0 0 Отговор
    КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
    КАКВО ДОБРО ДОНЕСЕ НА СВЕТА КАТО БЕ С ФОРД НА ВЪРХА.
    НИЩО.
    ХИЩНИК ПОДОБЕН НА ЧАКАЛИТЕ В АФРИКАВ.
    ВСИЧКИ СВЕТОВНИ КОНФЛИКТИ И ВОЙНИ СА ЗАМИСЛЕНИ, ПЛАНИРАНИ, ФИНАНСИРАНИ И ОРКЕСТРИРАНИ ОТ ЕДИН ЦЕНТЪР.

    И ДНЕШНАТА СВЕТОВНА ИКОННОМИЧЕСКА И ФИНАНСОВА СВЕТОВНА КАТАСТРОФА Е ДЕЛО НА ТЪПАНИ ОТ ТОЗИ СОРТ.

    ЗА ДА СЕ ПОСТРОИ НОВ СВЯТ, СТАРИЯТ ТЯБВА ДА СЕ ЕАЗРУШИ ДО ОСНОВИ - СЪЩО КОГА СТРОИШ НОВА КЪЩА НА МЯСТОТО НА СТАРАТА.

    МНОГО Е ТРУДНО И СТРУВА СКЪПО.

    МНОГО НАРОД ЩЕ СЕ ПОГУБИ, АМА ТАКА Е КАТО НЕ СЛУШАМЕ ГОРНАТА А СЛУШАМЕ ДОЛНАТА.

    МИСЛИМ САМО ЗА ЕДИНИ, ПИЕНИЕ И НЕЩО ЗА ОТ ДОЛЕ.
  • 14 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Juliy":

    Икономическия приръст на една развиваща се страна се дължи на много фактори - нефт, чуждестранни инвестиции, вътрешни реформи и т.н. България да кажем, дължи своя приръст за последните 15 години на чуждестранните инвестиции, и не толкова на вътрешното производство и потребление... Българина е малко по-малко от 2 пъти по-беден от руснака... В Русия приръста е разбира се благодарение на нефта, вътрешното производство, консумация и в по-малка степен на чуждестранни инвестиции. Износа на суровини съставлява 14% от БВПто! Другите 86% са вследствие на всички останали икономически процеси...
  • 15 Тимурлан

    0 0 Отговор
    Хенри Кисинджър,най-страшният хищник,в овча кожа.Неговите стратегии доведоха до краха на СССР и разпад на Източният Блок,и то без да пукне пушка,без санкции и натиск напротив.Разведряване приятелство,покажи на врага си ,че не му мислиш лошото,наречи го "свой приятел" обещай му заедно да ръководите света,накарай го да нареже своите най-опасни оръжия,срещу това да не се доближават до неговите граници,и когато излъжеш и омаломощиш,забий ножа до дръжката.Тази политика струваше на Русия разпад и загубени 20 000 000 руснаци.Сега САЩ отново притиска Русия,а предупреденият е и въоръжен,и Русия създава нови блокове,и големи икономики и милиардни населения.Кръв капе сега от сърцето на "старата лисица Кисинджър " като гледа нескопосаната и вредна политика на САЩ.Кисинджър е и човека успял да откъсне комунистически Китай от орбитата на СССР,по време на "Студената Война" .Сегашната политика на Белият Дом го върна обратно.
  • 16 Рондо

    0 0 Отговор
    С това изказване Кисинджър играе за евреите в Русия. Да се спрат санкциите,това казва.Какви ръце и крака,на тези пръст да им подадеш и главата ще ти изядат,той ли не го знае?!С такова изказване пада много ниско.
  • 17 Кумчо

    0 0 Отговор
    Абе рапторче, нещо си сбъркал статистиката - 72% от приходите на твоята велика Русия (поне до 2014 г.) са от нефт, нефтени продукти и газ - като се добави и износа на другите суровини става ясно за каква великоруска икономика иде реч. Не ви е силата в икономиката и организацията камо ли в производството.

    Коментиран от #18

  • 18 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кумчо":

    Кумчо на тебе не ти е сила икономиката... 72% от износа са суровини... А този износ съставлява 14% от БВПто на страната! Така, че марш в пясъчника!
  • 19 Кумчо

    0 0 Отговор
    Рапторчето,
    Аз съм дипломиран икономист - МО, капитан от резервата на Българската армия, така че марш казвай на баща си бе полуруски новобранец !
    Важното е че Русия по БВП не надхвърля 10% от този на ЕС при всичкия й потенциал и човешки ресурс, а за прекрасните руски продукти не искам да отварям дума - пожелавам ти да ги ползваш и им се радваш ежедневно и то в Магадан.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 СИН ТАН

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кумчо":

    ТУЙ ЧЕ ДИПЛОМИРАН, ЗНАЧИ САМО ЧЕ СИ ЛАКИРАН И КАМУФЛИРАН.
    ТОЕСТ, ИМАШ ФОРМА НО СИ БЕЗ СЪДЕЪЖАНИЕ.
    НЕ СИ МИ ПОПАДНАЛ В РЪЦЕТЕ, ЩЕ ПИКАЕШ ПРАВ В ГАЩИТЕ.
    ГОВОРИШ ЗА ИКОНОМИКА, КОГАТО СВЕТА ПОТЪВА ЗАРАДИ САЩ
    ЗА КОЙ ЛИ РЪТ.
    ВСИЧКИ ВОЙНИ СА СЛЕДСТВИЕ НА БЕЗУМНОТО КОНЦЕНТРИРАНЕ НА КАПИТАЛИ И ШЕПА ТЪПАНИ КАТО ТОЗИ МУТРАЖНИК, СРИВАЙКИ БАНКОВАТА СИСТЕМА В СВЕТА.
    ПРЕЗ 1914 - ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ;
    -1939 ПАК ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ;
    -1991 РУСИЯ - ПОДПИСВА КАПИТУЛАЦИОНЕН ПАК СЪС САЩ И ПРИЕМА КОЛОНИЯЛЕН СТАТУС И СЕ УПРАВЛЯВА ОТ САЩ - ПОЛИТИЧЕСКИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВО. БАНК ОФ РУСИЯ Е БАНК НА САЩ;
    ТАКСИТЕ НА ЗАЕМИТЕ В РУСИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКА И ПРЕДПРИНЕМАЧЕСТВО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ САЩ И ТЕ СА 300 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ОТ СЪЩИТЕ В САЩ.
    НАЛИ СИ ИКОНОМИСТ, СМЯТАЙ ТОГАВА: 15% В РУСИЯ СРЕЩУ 0.05% В САЩ.
    КОЛКО Е? 300 пъти по-високи, и искаме Русия да е добре?
    И я иронизираме и се надсмиваме и я ненавиждаме, защото въпреки враждебното ни отношения към нея, тя приема всичко и прощава.
    И пак ще е благородна към такива като нас като се освободи.
    РУСИЯ СКОРО, МНОГО СКОРО, ЩЕ ОТХВЪРЛИ КОЛОНИАЛНИЯТ СТАТУС И РЕСУРСИТЕ КОИТО ОТИВАТ КЪМ САЩ ЩЕ ОСТАНАТ В РУСИЯ.
    ЗАТОВА САЩ, ВСЯЧЕСКИ ЖЕЛАЕ ПРЕВРАТ ПОДОБЕН НА УКРАИНА ДА СЕ ОРГАНИЗИРА И В РУСИЯ, И СМЯНА НА ПУТИН СЪС НОВ РУСКИ ПОРОШЕНСКО И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, ВОДЕЩА ДО ПЪЛНА РАЗРУХА И РАЗПОКЪСВАНЕ НА РУСИЯ.
    - 2001 ПРЕЛЮДИЯ КЪМ -2008/ И ГЪРЧЕНЕ ДО ГЕНЕРАЛНОТО ОСИРАНЕ ПРЕЗ -2015.
    ДЕФИЦИТА НА САЩ Е 18 ТРИЛИОНА.

    САЩ ПРОИЗВЕЖДА 5% ОТ СВЕТОВНИЯТ БВП А КОНСУМИРА 40%.
    ЗЛАТОТО НА 61 ДЪРЖАВИ СЕ "съхранява" В САЩ И НИКОЙ НЕ ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИ.

    РУСИЯ, ВЪПРЕКИ КОЛОНОЗИРАНИЯТ СИ СТАТУС, СЕ СПЛОТЯВА ОКОЛО СВОЯ ПРЕЗИДЕНТ И СЕ ГОТВИ ЗА РЕШИТЕЛНАТА СХВАТКА С ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО - САЩ.

    ВОЙНАТА СЕ ВОДИ ОТДАВНА:
    - ТЪРГОВСКА;
    - ФИНАНСОВА;
    - ИКОНОМИЧЕСКА;
    - ИДЕОЛОГИЧЕСКА;
    - ПОЛИТИЧЕСКА;
    - ИНТЕЛЕКТУАЛНА;
    - ДИВЕРСИОННА;
    - КИБЕРНА;
    и накрач идва горещата сватка.
    САЩ НЯМАТ НИТО ЕДНА СПЕЧЕЛЕНА ВОЙНА ДО СЕГА.ДА Я ЗАПОЧНАТ И ДА Я ЗАВЪРШВАТ А СЕ ПРИБИРАТ ОМЪРЛУШЕНИ.
    КОРЕЯ 1951;
    ВИТНАМ 1971;
    ИРАК 1991;
    ИРАК И АФГАНИСТАН 2001;
    СИРИЯ 2011;
    УКРАИНА 2014;

    РУСИЯ ЩЕ СЕ ЗАЩИТИ УСПЕШНО И ТО МНОГО УСПЕШНО - ТАМ И БАБИЧКИТЕ СА ВОЙНИЦИ.
    САЩ СА МЕКИЦИ.
    И НЕ ИМ СТИСКА ДА ИЗЛЯЗАТ НА ТЕПИХА ЕДНО НА ЕДНО С РУСИЯ.
    ЗАТОВА СА ВСИЧКИ ТЕЯ КАЛЕСВАНИЯ И АНТИРУСКИ НАГЛАСИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ДА НИ КАНДАРДИСАТ НИЕ ДА ВАДИМ КЕСТЕНИТЕ.

    И НИЕ СЕ ВЪРЗВАМЕ.

    СИН ТАН.
  • 21 Сконфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кумчо":

    Хайде да не си мерим дипломите, че моите са две. Не е голяма гордост, че си икономист, то от такива, като тебе държавата е цъфнала, още вързала. А и, че си бил военен...явно под моста си бил. И аз ползвам само западна техника, но имам в приземието един "Мраз", който работи сигурно от 30 години, та като стана дума за руската техника.