Last news in Fakti

30 Януари, 2016 18:42 2 306 7

Защо съвременната борба за българщината е нелепа и лицемерна?

  • българщина-
  • иго-
  • тодор танев-
  • васил левски

И сега Левски остава неразбран от голяма част от българите

Защо съвременната борба за българщината е нелепа и лицемерна? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защото в повечето случаи е пълен антипод на действията на възрожденските ни дейци, които никога не са имали някакви абстрактни идеали за „българското“ по принцип, а конкретни цели, които са постигали в своята последователност.

Това написа в профила си във Фейсбук Димитър Драгнев.

Искали са именно те (а не някой друг) да определят на какъв език ще се говори и какво ще се учи в училището.

Искали са именно те (а не някой друг) да ръководят църковните дела.

Искали са именно те (а не някой друг) да създават и налагат законите. Защото са били уверени в себе си, че ще изградят свободна България като едно добро място за живеене. Тази увереност е била донякъде наивна, донякъде напълно основателна. Ако четем писмата и документите на Левски, ще установим, че първата, основната характеристика, която той поставя на свободната държава („чиста и свята република“), не е (иначе несъмнено) българският ѝ характер, а ЗАКОННОСТТА.

Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение:

било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.“ (из Проектоустава за освобождението на българския народ)

„В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци].“ (из писмо до Ганчо Милев)

Възрожденците не са имали време да организират рецитали на любимите си песни,

защото, слава Богу, са били прекалено заети с настоящите си дела и последователното постигане на конкретните цели. А какво правим ние днес: организираме сутрешен рецитал на сами по себе си прекрасни стихотворения, достойни да бъдат помнени и изпълнени от лъчезарни деца, след което през целия ден изговаряме толкова много нелепици и се занимаваме с какви ли не глупости, че по нищо не ни проличава, че ни е грижа нито за българския език, за неговото богатство, за неговата красота, а и за съдържанието и смисъла на това, което казваме. Именно това е лицемерно.

Иначе, убеден съм, че и тогава,

и сега Левски остава неразбран от голяма част от българите.

Ако сме истински негови последователи и той е наш национален герой, ще се борим преди всичко за законност в страната ни, както той ни е завещал. И нищо не ни пречи да се борим за законност с красиви слова и ясна мисъл, следвайки примерите на достойните българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    3 2 Отговор
    Истината е че той е залагал на нещо което е невъзможно дори и днес. Няма как някой да е взел на сила детето ми за еничар или пък насила с кланета,изнасилвания и изтезания да е потурчил родът ми да е палил черкви пълни с Българи и аз да се правя, че нищо не е станало, няма как да стане, ще хвърчат глави то е ясно.Око за око зъб за зъб.

    Коментиран от #3

  • 2 Mercedes-Benz

    3 0 Отговор
    Левски е носил българско ДНК, а не ДНК на мишки като повечето амеби тогава,които и сега ги има - скатавки!
  • 3 destilator

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    999 ти си пример на българин , не разбиращ Левски.Жалко.

    Коментиран от #5

  • 4 Българин

    2 0 Отговор
    Левски е бил ГЕНИЙ, но е българин. Ако беше англичанин или американец днес по цял свят щеше да има негови паметници! Българи, гордейте се, че имаме толкова велики умове. За съжаление сме допуснали да ни управляват продажници, затова сме бедни...
  • 5 999

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "destilator":

    Единственото нещо което знам е ,че докато на нашата земя има хора наричащи се Турци с апетити за отцепване на територии от България, въпреки ,че са 5 то поколение в България не искам да разбирам нищо и никои. Питам се като е мислил Левски за всички еднакво защо не е организирал и турски комитети и финансиране от турци. Защо не е търсил подслон и закрила от турското население те да рискуват семействата си, къде е равноправието а. Не знам какво е искал да каже и изобщо дали го е казал Левски но ако някой е посегнал на родът ми и семейството ?????
  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    я левски е бил потурнак ,а?путиновите мишки напълнили българските форуми веднага да го снемат от пиедестала и да сложат путин на негово място!!!!
    освен за това, че всички етноси в българия трябва да са равни пред закона васил кунчев е искал и законите да са справедливи за всички групи в българия.повлиян от идеите на френската революция ,той е първия балкански революционер с визия за европейска държава тук на балканите,за сравнение сръбските и гръцките революционери са всички религиозни фанатици ,оправдаващи етническите прочиствания ,които и в последствие се провеждат при разделянето на империята.днес квази патриотите дето тук ни дават акъл са последователи не на левски ,а на каравангелис или бабунски,както като култура така и по мераци.
  • 7 агронома

    0 0 Отговор
    защото това не е борба за българщина
    това е борба за байганювщина