3 Октомври, 2016 07:00 1 868 1

Щипка обещания, малко скандал... Voila!

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • избори-
  • хилъри клинтън-
  • voila-
  • политика

Тръмп има лесни отговори - включително как да победи „Ислямска държава“

Щипка обещания, малко скандал... Voila! - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Дами и господа, официално се кандидатирам за президент на Съединените американски щати!“. Така започна одисеята на Доналд Тръмп в политиката. В политиката, в който има малко шоу. Или в шоуто, което е с щипка политика.

Първоначалните реакции в Щатите, а и в световен мащаб, бяха на изненада, насмешка, но най-вече – на подценяване. Ако преди няколко месеца бизнесменът не бе взиман насериозно, но никой вече не прави тази грешка. Последните сондажи ясно посочват, че няма изявен фаворит – близо месец преди изборите.

На какво се дължи този успех? Настоящият вицепрезидент Джо Байдън заяви, че в историята на изборите не е имало друг кандидат, който да „знае толкова малко“ за света. И докато неговите думи са очаквана подкрепа към Хилъри Клинтън, то в тях има и истина.

Голяма част от изказванията и туитовете на Доналд Тръмп са всичко друго, но не и дипломатични. Липсата на политически опит е ясно изразена. Това, обаче, никак не притеснява републиканеца. В своята книга „Изкуството на сделката“ бизнесменът пише, че лошата реклама понякога е по-добра от липсата на такава. Това е и целта му – колкото може по-често името му да се появява в медиите. Планът му работи по брилянтен начин.

Слоганът на кампанията му - „Да направим Америка велика отново“, и обещанията за създаване на нови работни места и увеличаване на доходите, са печеливша политическа стратегия. Думите отекват в ушите на гласоподавателите. Те са отражение не на разума и аргументацията, а на чувствата и желанията на гласоподавателя. Тръмп се заиграва с мечтите на американеца за „велика Америка – отново“.

Неговият основен конкурент за президентското кресло – Хилъри Клинтън – е всичко друго, но не и брилянтна номинация от страна на демократите. Тя има далеч по-богат политически опит от противника си, но в нейно лице голямата част от американците не виждат силния лидер, който да управлява страната през следващите години.

Тук е и разминаването между разум и чувства. Единият кандидат обещава величие и сила – включително лесна рецепта за победа над „Ислямска държава“ - които не посочва по какъв начин ще постигне. Другият кандидат е дипломатичен, премерен в думите си, но на моменти с липса на достатъчно харизма.

Доналд Тръмп се възползва успешно и от икономическите притеснения на американците, а политиката „анти“ събира популярност. Грешната стъпка на Хилъри Клинтън с електронната кореспонденция ще бъде използвана до последния ден на кампанията от страната на републиканците. Здравето й също е основна тема в лагера на опонентите.

И докато биват разменяни взаимни обвинения за финансови измами (не бе подмината и фондацията на Клинтън), обсъжда се здравето на кандидатите, техният личен живот, политиката е някак си встрани.

Рецептата за успешна политическа кандидатура бе изпипана до последния детайл от Доналд Тръмп. Ще бъде ли вкусна вечерята на американците? Предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Ами, човека е достатъчно дипломатичен за да не се изцепи, че именно те са създали ИДИЛ и най-лесния начин да я победят, е да спрат с подкрепата към тях и другите им спонсори, като СА. След като ги оставят без пари и оръжия за няколко месеца, ще направят една зрелищна акция, ще ги смотат за няколко месеца и с един удар два заека - хем лесно побеждава ИДИЛ, хем стават пакй велики! Не е толкова трудно за проумяване.