Last news in Fakti

5 Декември, 2016 08:00 1 377 0

Защо многостранноста все още е от значение

  • многостранност-
  • търговия-
  • споразумения-
  • икономика-
  • ceta-
  • ес-
  • хавиер солана

Световната икономика губи от търговския изолационизъм, категоричен е Хавиер Солана

Защо многостранноста все още е от значение - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Хавиер Солана за Project Syndicate

Хавиер Солана е бивш висш представител на ЕС по външните работи, генерален секретар на НАТО и външен министър на Испания. В момента е член на Световния икономически форум за глобалния дневен ред на Европа.

Вярата в международното управление и икономическата глобализация залязва оттатък Запада. И както показа победата на Тръмп в Съединените щати, гласоподавателите, водени от чувство на несправедливост и неравенство, все по-често отхвърлят откритостта и политическата върхушка, която я е наложила. Но докато оплакванията, които подхранват тези избори са реални, мнозина са забравени от глобализацията – лечението е по вероятно да причини повече вреда, отколкото самата болест.

Тръмп спечели, обещавайки да гони едностранни и вътрешни решения, подобни на тези, които привържениците на „Брекзит“ защитаваха. Гласоподавателите бяха подбудени от възможността да отхвърлят нови предложения за свободна търговия като Транстихоокеанското партньорство (TPP) и да предоговорят такива като Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Обединяват се срещу многостранни учреждения като Световната търговска организация (WTO) - основния форум, който договаря и прилага световните търговски норми и едно от малкото международни лица с квазисъдебни правомощия.

Всичко това обаче пренебрегва жизненоважен факт: в днешния свят не е приемлива опция да се обърнеш навътре, особено за либерални демокрации от Запада. Ние сме просто прекалено взаимосвързани, проблемите, предизвикателствата и възможностите, пред които се изправяме не зачитат националните граници.

Всеки опит за връщане назад към времената на независими национални държави ще има огромна цена. Всъщност, упадъкът на WTO, наред със смъртта на споразумения като TPP и NAFTA, ще подхрани появата на отделни търговски блокове и ще въведе нова ера на съревнование между великите сили. И, може би, най-важното – отдръпване от световната търговия ще доведе до генерализирана загуба на блага.

Добрата новина е, че не всеки е лишен от подобна виждане над нещата. Европейският съюз и Канада подписаха Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (CETA), запалвайки искрицата надежда, че все още може да се постигне напредък откъм търговски и инвестиционни пактове.

Преговорите не бяха лесни и CETA срещна съпротива от групи, притеснени, че повече търговия ще изземе прехраната им. Но продължителните преговори, които претърпяха сложен процес на финално одобрение, най-накрая успяха през октомври.

CETA е положително развитие не само защото свързва две развити икономики, които изпъкват с демократични ценности и могат да се похвалят със силни социални системи, но и защото въвежда високи природосъобразни, трудови и фитосанитарни стандарти на търговия. Споразумението осигурява още икономически растеж, който евентуално ще добави още 12 млрд. евро (12.7 млрд. Долара) към брутния вътрешен продукт на ЕС. Паралелно с това се отчита и развитие от 25% в търговията на стоки и услуги към двете страни.

Това е особено важно в момент, когато търговския растеж е заместен от разтежа на БВП - драматичен обрат, наложен от скорошните тенденции.

Друго предимство на CETA е улесненото уреждане на спорове, следствие от създаването на постоянен съд, чиито членове ще бъдат избирани заедно от Канада и ЕС, за да бъде избегнат конфликт на интереси. За да бъде подсигурена прозрачността, арбитражните решения ще станат публично достояние, а страните ще имат правото на обжалване.

Последните резултати от изборите застрашават не само търговията, но околната среда и световния климат. САЩ, които са отговорни за 16% от емисиите на парникови газове са разковничето в борбата срещу климатичните промени – САЩ определя примера за другите страни, източници на подобни емисии. Въпреки това, по време на своята предизборна кампания, Тръмп се зарече многократно да „отмени“ историческото глобално споразумение за климата, подписано в Париж миналия декември.

Ако Тръмп спази това си обещание, последствията ще са страшни. Все пак обещаващата новина е, че на тазгодишната климатична конференция в Маракеш, Мароко, останалата част от държавите, подписали споразъмението, ясно изразява решителността си да изпълни поетите ангажименти.

Има и още по-обещаваща новина: миналия месец правителствени представители, индустриалци и представители на гражданското общество стигнаха до споразумение да ограничат емисиите на въглероден двуоксид в гражданската авиация – първото споразумение в историята, планиращо намалянето на парниковите газове в световен мащаб.

С оглед на тези факти, в сценарий, където търсенето на блага е високо, индустрията ще произвежда толкова въглероден диоксид до 2050 г., колкото Русия и Индия, взети заедно, произвеждат днес. Това развитие е от огромно значение.

Повтаряйки пак, ЕС се откроява със своята далновидна позиция, играейки главна роля, наред със своите страни-членки, да преговаря по сделката, изискваща авиолиниите да съкратят емисиите си на CO2 до 2020 година.

В средата на първото десетилетие на 21 век ЕС, който вече има собствена схема за търговия с въглеродни емисии (СТЕ на ЕС), призна, че въпреки ангажиментите, включени в Протокола от Киото, светът не е успял да намали индустриалните си емисии. Схемата започна да функционира след решение през 2008 г. До 2012-а тя убеди Международната организация за гражданска авиация да се заеме с постигането на глобално споразумение до края на 2016 г. Изпълнението на подобен проект е голяма крачна напред за климатичното сътрудничество.

Светът е отвъд времената на затворените граници и едностранните решения. Вече сме се глобализирали. Сега се нуждаем от глобални правила, осигуряващи икономическа и финансова стабилност, а също така мир и сигурност. Въпреки многото предизвикателства пред които е изправен, ЕС не само доказа ролята си на крайъгълен камък на международния ред, но и отстоя голямото значение на глобалното виждане и лидерство, приложени чрез дипломация и интелигентна многостранност. И сега, повече от всякога, тя е урок, който не можем да си позволим да пренебрегнем.

Превод: Константин Карагьозов

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА