Last news in Fakti

6 Декември, 2016 15:15 2 311 1

Институцията, наречена „Служебен кабинет“, трябва да се закрие

  • иво инджов-
  • институцията-
  • служебен кабинет-
  • закрие

Харчат излишно политическа енергия, финансови ресурси и напразни очаквания на обществото, смята доц. д-р Иво Инджов

Институцията, наречена „Служебен кабинет“, трябва да се закрие - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навсякъде в Европа, когато се провеждат или се подготвят предсрочни избори, управлява правителството в оставка. Така не се случва нищо драматично. По повод всички идеи за свикване на Велико народно събрание и ако то се свика, според мен то трябва да се занимае и с този проблем – закриване на институцията „Служебен кабинет“. Защото се харчат излишно политическа енергия, финансови ресурси и напразни очаквания на обществото. Това заяви за Факти.бг политологът и университетски преподавател доц. д-р Иво Инджов. Според него съставянето на служебен кабинет е архаизъм.

Според него в момента все още се правят някакви последни опити да се създаде правителство в рамките на този парламент. Тези опити обаче изглеждат по-скоро теоретични.

Доц. Инджов, защо се тупка толкова топката със съставянето на правителство? Каква е целта?

Тук има две логики. Едната е, че ако се състави правителство в рамките на този парламент, ще се избегне задълбочаване на политическата нестабилност и парламентът ще продължи да върши своите конституционно определени ангажименти, без да има пряка връзка между резултатите от президентския вот и необходимостта да се правят предсрочни парламентарни избори.

Другата логика, която като че ли набира повече привърженици в публичното пространство, е тази - за предсрочни парламентарни избори. Управляващата политическа сила е загубила в един важен вот и има разместване на политическите пластове. Заради това новите процеси трябва да бъдат легитимирани чрез един предсрочен парламентарен вот.

А защо се тупка топката ли? Може би, защото все пак се правят някакви последни опити да се създаде правителство в рамките на този парламент. Тези опити, според мен, изглеждат по-скоро теоретични.

Ако Реформаторския блок беше единен субект, ако не беше разделен шизофренично на управляваща част и опозиция, може би щеше да има по-големи шансове да излъчи правителство. Сега, едно такова правителство, дори и да бъде съставено, ще бъде малко изнасилено.

Следователно, според Вас, в рамките на този парламент, не е възможно да бъде сформирано правителство?

Възможно е теоретично. Все още обаче не знаем дали има позиция на ГЕРБ по отношение на Реформаторския блок. Видяхме, че първоначално те дадоха заявка, че биха подкрепили едно правителство на Патриотите, а в последствие се отказаха. Може би, както пишат някои издания, това решение е взето под натиск от Европейската народна партия, която не би допуснала в България, тяхна партия-членка да участва във властта подкрепяйки една ксенофобска и радикална формация.

Ако Плевнелиев даде третия мандат на Реформаторския блок, тяхното служебно правителство няма ли да бъде реплика на сегашното?

В известна степен ще бъде реплика на сегашното, само, че ще бъде много по-нестабилно, защото Реформаторите създадоха един много неблагоприятен собствен образ в обществото. Те имаха много повече министри, от колкото им беше електоралната тежест. Това успяха да си го издействат от ГЕРБ. Имаха обаче откровено неуспешни министри. С разцеплението помежду си пък Реформаторите си създадоха такъв имидж, който отблъсква много от избирателите.

Именно заради това, дори и да се състави едно такова правителство, то ще бъде много нестабилно и ще просъществува само няколко месеца. Според мен ще има и една оправдана ревност от страна на Патриотите, които в момента са напомпали електорално мускули и в случая ще бъдат пренебрегнати.

Каква е прогнозата Ви, два служебни кабинета ли ще бъдат сформирани до следващите парламентарни избори?

Възможно е да има и два служебни кабинета. Възможно е да има и само един. До колкото ми е известно Конституцията не задължава Плевнелиев да назначи нов служебен кабинет в определен срок. Той няма право да разпуска парламента в последните дни от мандата си и да насрочва парламентарни избори. Следователно трябва да назначи служебен кабинет, но никъде не се казва в какъв срок. Теоретично, до края на управлението си на 22 януари, той може и да не назначи такъв кабинет. В такъв случай, нищо чудно, да имаме и само един служебен кабинет, назначен от ген. Румен Радев. Би могло обаче, да има и само един служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев, който след това да бъде оставен от ген. Румен Радев да си върши работата.

Има много неизвестни и е трудно да се ангажираме с конкретна прогноза. Искам да обърна внимание обаче върху архаизма на тази институция наречена „Служебен кабинет“. В Европа няма служебни правителства. Навсякъде в Европа, когато се провеждат или се подготвят предсрочни избори, дори и една година след това, ако не може да се състави правителство, управлява правителството в оставка. Така не се случва нищо драматично. По повод всички идеи за свикване на Велико народно събрание и ако то се свика, според мен то трябва да се занимае и с този проблем – закриване на институцията „Служебен кабинет“. Защото се харчат излишно политическа енергия, финансови ресурси и напразни очаквания на обществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    2 0 Отговор
    Много си е добре служебния кабинет!
    Принципа е когато уволняваш някого да го разкараш незабавно за да няма възможност да саботира нещо. Същото е и с правителството - в момента в който оставката влезе в сила те трябва незабавно да напуснат. В противен случай започват да харчат като за последно. В България е стандарт правителството да изпука всичко до дупка в последните си дни и да остави следващото с неплатени задължения.