Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 21:08 2 903 4

България - за домашна употреба

  • българия-
  • употреба-
  • мнения
България - за домашна употреба - 1
Напред по магистралата!
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите в България отново отразиха една не особено демократична действителност. Популярните медии и управляващите обаче се държаха така, сякаш всичко е наред, четем в коментара за Дойче веле на Еми Барух.

 
 
Тревожна диагноза за състоянието на българската демокрация постави бившият американски посланик Джеймс Пардю. В пространно и непротоколно интервю дипломатът говори в прав текст:
 
“Имам много тревоги за посоката на демокрацията в България. Две са главните ми безпокойства: първото ми е за свободата на печата и трябва откровено да заявя, че съм шокиран от корупцията в медиите по време на изборите; второто произтича от политическото сплашване, стигнало до равнище, което не съм виждал по-рано. Затова реших да говоря открито – както в България, така и в чужбина. Трябва да направя нещо, за да помогна на демокрацията в България.”
 
 Има ли кой да чуе критиката отвън?
 
Сходни мнения - с различни нюанси и различна степен на дипломатичност - изразиха почти всички чуждестранни политически наблюдатели. Делегацията от наблюдатели на Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ уличи Централната избирателна комисия в неефективност и неспособност да взема навременни решения по особено важни въпроси. А редица чуждестранни политолози, кореспонденти, бивши германски посланици и политици коментираха много критично тези избори. Михаел Мартенс, Михаел Гайер, Гернот Ерлер и Хайнц Брам са само някои от познавачите на политическите процеси в България, чиито мнения бяха публикувани в сайта на Дойче Веле.
 
Погледът отвътре обаче ни показва съвсем друга картина: според овластените да говорят, тези избори бележат пореден успех в най-новата демократична история на страната. С други думи “болният” оспорва поставената диагноза и заявява, че се намира в прекрасно здраве.
 
Двата "разказа" за тези избори съжителстват независимо един от друг. Единият говори на чужд за популярните български медии език. Познавачите не преведоха посланието си и то остана затворено в херметичния кръг на едно статистически пренебрежимо малцинство. Другият разказ е разбираем за мнозинството, което отиде да гласува, но не биваше да бъде тревожено. И консорциумът от медийни магнати създаде необходимите за това условия.  
 
Медиите - съучастници в антидемократичен комплот
 
Според анализа на германската фондация “Фридрих Науман” България днес е страна, която се характеризира с липсата на плурализъм, с отсъствието на баланс във властта, с евтин популизъм и със зависими медии. Именно медиите, повтарят външните наблюдатели, се превърнаха в съучастници на един антидемократичен комплот, изключително опасен “в условията на доминираща политическа култура от поданически тип” (според определението на доц. Антоний Гълъбов).
 
о време на пресконференциите на управляващата партия и след първия, и след втория кръг на президентските избори беше повдигнат въпросът за съществуващия в България медиен монопол и за грубото нарушаване на елементарни етични и професионални правила. Размяната на реплики в залата, както и реакцията на присъстващите журналисти показа, че самата колегия се отнася към темата по-скоро сеирджийски и че водещите репортери и редактори не се вълнуват нито от “мръсната тайна в тези избори”, нито от своята професионална хигиена.
 
Има много начини за превъртане на часовника, твърди Любослава Русева.
 
Има и много начини това упражнение да си остане за домашна употреба.

 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    0 0 Отговор
    Вие наблюдатели чужденци, политици и какви ли не още си ви е яд че сте в криза и то най-най голямата икономика в ЕВРОпата е в криза.Гледайте си там Гърция, италия ои банките и не се занимавайте с нас.Вие ни докарахте до този хал.Това,онова. друго и хоп затварайте че не е по европейските стнадарти.Ядем ГМО, боклуци и какво ли не защото трябва да има БДС-български дървавни стандарти.
  • 2 Костадин Иванов

    0 0 Отговор
    Всички се пpавят на щипани моми. Купуването на вота почна с капачки и дефицитни стоки пpеди 22 години. Днес всички със закъснение викат "Аууууууууууу". И от кого ви е стpах? Защо? Ако имаше повод за шубе, щяха ли да са толкова юнаците? Това е политика, внушават ни, че някой ни заплашва.
  • 3 Juss

    0 0 Отговор
    Село България ще е винаги последна дупка на кавала!!!
    Петко Славейков е написал:НЕ СМЕ НАРОД, НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША
  • 4 Дора

    0 0 Отговор
    Охх! С моите снимки.. :) Поздрав от Унгария!