Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 13:39 4 044 0

5 пъти по-защитени сме от магнитни бури

  • магнитни бури-
  • слънчево избухване-
  • бан

Максимумът на слънчевата активност се очаква през лятото на 2013 г.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Петър Велинов е астрофизик, председател на Научния съвет на Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН.

Проф. Велинов, в международната преса се появиха информации, че до дни ще ни връхлетят мощни слънчеви изригвания. Какво показват вашите изследвания?

В момента в нашия институт групата прави анализ. Има едно изхвърляне, но то е в посока към Венера, не е към Земята. Ако се види такова нещо, има система от четири спътника, които наблюдават непрекъснато слънцето, ние ще знаем, че след два дни ще има магнитна буря. В момента няма такова нещо. Не може да се говори за апокалипсис.

Според данните, с които разполагаме, на повърхността на слънцето има гигантско петно с дължина 80 000 км и ширина 40 000 км.

Да има такова петно. То е вече към централния меридиан, но още не е изригнало. Най-активно беше преди два дни, но вече започва да заглъхва. То се движи и след една седмица ще се скрие зад слънцето. Ще се появи отново след 27 дни – периода на въртене.  

Каква е вероятността петното да предизвика слънчево избухване?

То вчера направи няколко ерупции, но те бяха по-средни. Говори се за вероятност от по-силна ерупция, но все още няма такава. Няма активно коронално изхвърляне на маса.

Кога ще можете да знаете със сигурност дали образувалото се петно ще избухне?

Ние го виждаме вече от една седмица. И американци, и руснаци казват, че има потенциална възможност за избухване. Направи няколко средни ерупции, но все още няма голямо избухване. Божа работа е. Всеки ден правим анализи и на нашия сайт ежедневно се публикува прогноза за слънчевата активност.

Какво би станало, ако има голямо избухване?

Ако петното избухне, тръгва голям облак от частици към Земята и ще предизвика магнитна буря след два дни. Това може да стане. Всъщност магнитната буря е тази, която ни смущава. Не толкова частиците, тъй като те не могат да достигнат до земята. Но няма причина за паника. Всичко е нормално.

Твърди се, че България е защитена в такива ситуации, защото се намира на средна ширина. Какво точно означава това?

При нас магнитното поле е много силно. В северните райони магнитното поле е по-вертикално и там тези частици и токове проникват. Те са подложени на 4-5 пъти по-силно въздействие отколкото ние. Те да му мислят. Там стават големи сияния, изсипвания, цялото небе свети, става нагряване и по-силни въздействия на слънцето. При нас виждали ли сте полярно сияние? Така че не трябва да има паника. Българите и славянските народи повече изпадат в паника от бурите, а западните усмихват и с камери снимат небето.

Все пак едно евентуално голямо избухване какъв ефект би имало върху нас?

Върху здравите хора – почти никакъв ефект. А болните трябва да внимават. Тези, които имат някакви хронични проблеми, трябва здравословен начин на живот, без натоварвания.

Може ли да има някакви смущения върху техниката?

Да, при апаратурите в космоса много големи. Цели спътници изгарят при тези големи слънчеви смущения. Но това е горе в космоса. Тук при нас – не толкова. Големите далекопроводи на САЩ и Русия са под по-голяма опасност, но ние нямаме такива.

Колко често се случват подобни слънчеви смущения?

Сега сме в период на нарастваща слънчева активност и ще започнат постепенно да се появяват някои ерупции. Но общо взето слънчевата активност е ниска. Няма признаци за големи събития.

Кога очаквате пик на тази нарастваща активност на слънцето?

През следващите 2 години. Максимумът на активността се очаква през лятото на 2013 г. Дотогава ще видим как ще се развият събитията. Но във всички случаи слънчевата активност е по-ниска от нормалното, което пак не е хубаво, защото слънцето не дава достатъчно енергия. Сега опасността е по-скоро от ниската слънчева активност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА