Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 15:06 2 272 0

Слънчеви изригвания удрят Земята след 5 дни

  • слънце-
  • изригвания-
  • магнитни бури

 

Американската Обсерваторията на слънчевата динамика, която всъщност е научен спътник, регистрира едно от най-мощните изригвания на Слънцето този четвъртък. Мощното изхвърляне на разтопена плазма (поток от протони, електрони и тежки елементи) се насочи към Венера, но според Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ гигантската зона на слънчевата активност ще се измести така, че след пет дни разтопената плазма ще бъде изхвърлена директно по посока към Земята.
 
"Този район (от повърхността на Слънцето) ще стои обърнат към Земята в продължение на две седмици", отбелязва водещият научен сътрудник на управлението Джо Кунчес, цитиран от ИТАР-ТАСС. Изригването в четвъртък предизвика нарушения на радиокомуникационните връзки на Земята. По принцип подобни явления водят до нарушения в работата на спътниците, наземните средства за връзка и предизвикват магнитни бури, но не представляват пряка заплаха за човека. БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА