13 Ноември, 2011 15:26 5 795 1

Проф.Ставри Ставрев: Шанс за нанотехнологиите срещу рака

  • рак-
  • проф. ставри ставрев
Проф.Ставри Ставрев: Шанс за нанотехнологиите срещу рака - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Учени в областта на онкозаболяваниета възлагат надежда и на още един революционен метод - „нанодиаманти“. Наночастичките усилват невероятно действието на химио- и лъчетерапията, а най-впечатляващо е действието им при резистентните тумори. За трудностите и перспективите пред лечението разговаряме с проф. Ставри Ставрев.

Проф. Ставри Ставрев, докъде стигнаха вашите изследвания, посветени на нанотехнологиите в борбата с рака?

Приключихме с доклиниката. В момента сме на първия етап на клиниката. Ще продължаваме с втория и третия етап на клиниката, ако успеем да изкараме чрез проект пари от Брюксел. В момента обсъждаме създаването на консорциум и на проект, който да се финансира от Европейския съюз за разработката на препарат. Проучването напредва по-бавно, отколкото ми се иска.

Какво показват предварителните резултати?

Изключително добри са предварителните резултати. Имаме колеги, с които работим от Русия, Англия и Ирландия. Резултатите показват, че препаратът е изключително безопасен. Помага да се осъществи така наречената „прицелна химиотерапия“. Оттук се помага да се намали и количеството на използваните препарати в химиотерапията.

Докога трябва да разрешите въпросът с финансирането?

Мисля, че до нова година ще го разрешим. Което, между другото, е добре за България, защото ще влезе в още една пазарна ниша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 0 Отговор
    От къде може да бъде закупено в България лекарството на Професор Ставрев, може ли да помогне при напреднал IV-ти стадий на рак на стомаха. Благодаря.