Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 07:02 3 155 0

Надживели динозаврите риби са в опасност

  • wwf-
  • есетри-
  • стоян михов-
  • хайвер-
  • дунав
Надживели динозаврите риби са в опасност - 1
Стоян Михов. Снимка: WWF
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Есетрите са надживели динозаврите, но тяхното оцеляване е застрашено от улова им за незаконен добив на хайвер, казва пред Факти.бг екологът от WWF Стоян Михов

 

Г-н Стоян Михов, каква е ситуацията с есетровите риби у нас и добива на нелегален хайвер?

За тенденция още не може да се говори, защото уловът на есетри е криминализиран у нас едва през тази година.

Уловът им беше разрешен до февруари месец. По-скоро става дума за инерция, отколкото за тенденция. Част от рибарите продължават да ловят есетрови риби. Все пак по-голямата част от тях знаят, че уловът е незаконен и спазват забраната.

Трябва ли тази забрана да се удължи и да стане десетгодишна, както е в Румъния?

Да, при всички положения. Трудно ми е да кажа колко години трябва да бъде тя, но поне за следващите 5 години трябва да се наложи мораториум.

В същото време трябва да се провеждат паралелни изследвания, за да се следи числеността на всичките шест вида, които се срещат в българския участък на р. Дунав.

Забраната за улов е много необходима мярка и тя трябва да се контролира много добре. Известен факт е, че без контрол всяка една забрана е безсмислена.

Правителствена агенция или неправителствена организация трябва да провежда изследванията на есетровите риби?

Проучванията трябва да се правят от съответната научна институция, защото тя може да даде един реален поглед върху състоянието на популацията. Дали тя ще бъде към Министерството на околната среда или това на земеделието и водите чрез Агенцията за рибарство не е толкова важно. Контролът и изследванията на запасите от есетра трябва да са работа на правителството, а неправителствените организации да следят дали това се спазва.

Доколко приложима е идеята за развитието на изкуствени рибарници като алтернатива за добива на хайвер?

Това е приложимо. Това е една мярка насочена към запазване на рибното богатство, като в същото време е икономическа изгодна. Предполагам, че ще се намерят желаещи да инвестират в подобно начинание.

Имате ли програми за защита на есетрите?

Да, вече сме кандидатствали с няколко проекта, които се отнасят за есетрите като мониторинг и програми за разселване. Документите ни са в процес на одобрение и аз се надявам да бъдем одобрени. Продължава и нашата дългогодишна програма за опазване на есетровите риби в Дунав и Черно море.

Нашата стратегия е да предизвикаме интереса на общественото внимание към тези два вида, които традиционно са възприемани за източник на богатства и храна. Трябва все пак да имаме в предвид, че те са изчезващ вид и тази опасност е съвсем обозрима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА