11 Април, 2017 21:56 1 970 8

Защо национализмът е грях

  • национализъм-
  • европа-
  • избори-
  • популизъм-
  • мартин лутер-
  • ценности
Защо национализмът е грях - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един призрак броди из Европа. С тези думи започва публикуваният през 1848 година "Комунистически манифест" на Карл Маркс и Фридрих Енгелс. Под "призрак" тогава се разбираше комунизмът. След 169 години и безброй комунистически потиснически режими, от "призрака" не е останало нищо повече от някакви отшумяващи визии.

Призракът, който днес броди из Европа, се нарича десен популизъм. Във всеки случай популизмът занимава медиите и политиците в Европа в неподозирани досега мащаби, както никой друг феномен в политиката и обществото. Особено в контекста на темите за бежанците и исляма около този ключова дума се обединиха партии, които поставят под въпрос консенсуса по основните ценности в Европа.

2017- година на избори

На 23 април във Франция предстоят президентски избори, а през юни - парламентарни. В Германия през годината ще се проведат местни избори в три федерални провинции, а през септември са изборите и за Бундестаг. годината е изборна също и за България, Сърбия, Чехия и Турция.

Наскоро в Кобленц си дадоха среща лидерите на няколко деснопопулистки партии от различни страни в Европа. Там беше казано, че след британското решение за Брекзит и избора на Доналд Тръмп в САЩ 2017-а трябва да стане "годината, в която народите от Централна Европа ще се събудят".

Събуди се, Германия!

Един нов и опасен език се прокрадва в Европа, и още по-точно - в предизборното говорене напоследък. "Езикът не твори и мисли само за мен, той направлява и моите чувства, цялото ми духовно същество... Понякога думите могат да бъдат като малки дози арсен - поглъщат се незабелязано и привидно не ти влияят. Но след време отровата започва да действа." Така навремето Виктор Клемперер е описал езика на Третия райх.

Силно нарасналият брой на дясноекстремистките престъпления ме изпълва с най-голяма загриженост. Всеки, който прекомерно величае своята собствена страна или народностна група и я настройва срещу останалите, произвежда омраза, което води след себе си и насилие, а накрая вероятно дори и безброй жертви. Затова казвам, че национализмът е вид грях. Национализмът отравя атмосферата между хората. А когато той се крие зад християнската вяра, възниква ясно противоречие, защото национализмът погазва всички християнски традиции.

А църквата се застъпва за точно обратното: за помирението между народите, уважението и достойнството на всеки индивид, независимо от неговата националност или народностна група. И всичко това е в съзвучие с реформатора Мартин Лутер. Той илюстрира греха с образа на един човек, който "се е затворил в себе си" и е откъснат от Бога и събратята си. Аз съм на първо място, моята партия е най-важна, германското е над всичко, America first?

Обичай Бога и ближния! Това са ориентирите на християнството. Какво означава това за политиката ли? - Трудно е да се каже. Либералните и консервативните ценности имат място в църквата. Не обаче и национализмът, също както и расизмът, антисемитизмът и всички други форми на насочената срещу определени групи ксенофобия. Църквата не е място за партийно-политически битки. Но маркира рамката на етично отговорното поведение. Също и в предизборна обстановка.

* Хайнрих Бедфорд- Щром е председател на Протестантската църква в Германия, епископ в протестантско-лутеранската църква в Бавария и издател на християнското списание chrismon.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    14 1 Отговор
    Как изобщо някой може да публикува тая простотия??? Всички знаят DW и немските глупости,не ви ли стигат престъпленията на т.наречените ”бежанци” ???Докога???

    Коментиран от #4

  • 2 fffff

    2 7 Отговор
    Добре казано стига да има кой да го чуе
  • 3 Ала баланица

    14 0 Отговор
    Докато в ЕС се чудят какво е грях и какво не е, Коранът е категоричен:
    “Не вземай за приятели юдеи и християни... Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).
    Молитва към Аллах: „Господи мой, не оставяй на земята нито един неверник!” (71:26) Сура "Нух"
  • 4 ддд

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Брат ми":

    то затова не пише кои е автора:)
  • 5 германец

    10 0 Отговор
    Дано наистина Германия да се събуди! Защото тя си беше много добре, преди да я налазят арабелите. Дори с турците и босненските помаци се справяше някак, но след поканите от Меркел към Ислямска дължава свободно да заселва цяла Гелмания вече става зле. Събудете се хора! Арабския свят е поне 5 века назад, а и религията му е да мрази и убива всичко различно. Не можеш да интегрираш нещо което не иска да бъде интегрирано, а да те унищожи!
  • 6 no name no face no number

    9 1 Отговор
    Национализмът не е грях и не сее омраза. Национализмът е уважение на културата традициите на различнихе народи по света. Стаж и пазител на индентичността.. Пишете глупости за да всявате страх у хората, но промените са неизбежни и много необходими. Вярвам, че те ще се случат.Светът трябва да стане по-справедлив. Сега е адски дисбалансиран.Желая на националните партии успех.
  • 7 VMORO

    5 0 Отговор
    А когато ближният иска да ти среже гърлото, за да иде в неговия си рай и да люби цифра девственици, как да постъпим отче? Овце ли сме или човеци?
  • 8 Бат Саше

    3 0 Отговор
    Докато така наречените либерали си говорят за християнски и п...лски ценност, мюсюлманите ни превзех без война. Аман от измислени християнски ценности. Новите ценности, които ще съхранят европейската култура са национализъм и нетолерантност. И слепият го вижда вече, само някакви еврейски журналистчета и политици демагогстват още.