Last news in Fakti

2 Януари, 2017 08:00 2 403 4

Популистките партии в Европа, към които трябва да гледаме през 2017 г.

  • 2017 година-
  • европа-
  • популистки партии-
  • ес-
  • политика

Ще успеят ли популистите да преобърнат политическото статукво в Европа през тази година?

Популистките партии в Европа, към които трябва да гледаме през 2017 г. - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Из цяла Европа, бандата на самозабравилите се политици, които внесоха популисткия дискурс в политиката и разклатиха нейните установени правила и норми, успяха да извоюват значителни победи пред изминалата 2016 г. Политолози и анализатори предполагат, че през тази година нововъзникналите партии и изплувалите от дъното на политическия живот популистки лидери ще продължат да стоят на гребена на вълната и могат сериозно да застрашат традиционната политика в цяла Европа.

Ето един поглед към някои ключови държави, където популизмът започна да властва:

АВСТРИЯ

Партията на свободата на Австрия (FPOe) е третата по-голяма сила в парламента на страната. Крайнодясното движение набира все по-голяма популярност и одобрение сред австрийците, като по време на президентските избори през 2016 г. нейният кандидат Норберт Хофер получи безпрецедентните 35% от гласовете на избирателите. Въпреки че накрая той загуби изборите, силната подкрепа, която получи разпали надеждите на FROe за бъдещи победи. Националистите се надяват, че на предсрочни парламентарни избори през 2017 г. ще бъде избрано дясно правителството.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Партията на независимостта на Великобритания (UKIP) бе сред най-яростните поддръжници на идеята за Brexit и активно пропагандираше Великобритания да напусне ЕС, като основната теза, с която защитаваше позициите си, беше фокусирана върху имиграцията. Дясната популистка партия продължава да е доста силна, въпреки бурната смяна на лидерите ѝ. UKIP се издигна до третата най-голяма партия в страна по време на парламентарните избори през май 2015 г. и спечели 13 на сто от гласовете, но само едно място в парламента, заради начина, по който е изградена британската избирателната система.

ГЕРМАНИЯ

Основана през 2013 г., германската крайнодясна Алтернатива на Германия (AfD) започна като класическа либерална партия, настоявайки за изоставяне на еврото, децентрализиран Европейски съюз и преминаване към швейцарския стил на пряка демокрация. Когато страната се изправи пред безпрецедентна бежанска вълна през 2015 г., партията изостави своя умерен основател и зави на дясно, заговаряйки на езика на ксенофобията и омразата, залагайки най-вече на зараждащите се антиимигрантски настроения сред германците.

След редица местни избори, AfD сега има представители в 10 от 16-те регионални парламента в Германия. За сега партията има между 10,5 и 13 на сто на одобрението на германците на национално ниво, което означава, че най-вероятно ще се превърне в третата най-силна партия в Бундестага на изборите през 2017 г.

ФРАНЦИЯ

Крайнодясната партия "Национален фронт" се издигна до най-голямата политическа сила във Франция, след като Марин льо Пен пое ръководството от своя баща Жан-Мари льо Пен. Макар Националният фронт да има само четири места във френския парламент, партията показа много добри резултати на изборите за Европейски парламент през 2014 г. Това се дължи на усърдната работа на Марин Льо Пен да направи крайнодясната партия по-апетитна за масовия потребител.

Сега нейното име се чува все по-често, щом се заговори за победа на първи тур в предстоящите президентски избори тази година. Според проучвания на общественото мнение тя може да спечели на първия тур с около 25 на сто от гласовете и да загуби на втори тур с около 30 на сто. През 2002 г., когато стария Льо Пен успя да стигне до втори тур на президентските избори, изправяйки се срещу Жак Ширак, традиционните консервативни и левите партии се обединиха, за да предотвратят неговото влизане в Елисейския дворец.

ИТАЛИЯ

В Италия, основната крайнодясна партия е "Северната лига". В миналото тази партия, възникнала като движение, обединяващо различни регионални движения, подкрепяше пламенно идеята за отцепването на богатата Северна Италия от бедния Юг. От създаването си, партията участва в много правителствени коалиции, като една от тях е с бившия премиер Силвио Берлускони. Днес, "Северната лига" се определя като крайнодясно популистко движение, което отправя антиевропейски и антиимигрантски послания. На парламентарните избори през 2013 г. партията успя да се издигне до 4-тото място сред политическите партии, като според проучвания на общественото мнение, подкрепата за нея е около 12%.

Антиправителственото движение "Пет звезди", основано от комика Бепе Грило, е най-голямата опозиционна сила в Италия. То не се поддава на никакви политически категоризации за ляво и дясно. Сред основните каузи и идеи, зад които застава тази политическа формация са чиста политиката, пряка демокрация и основно подпомагане на доходите за всички италианци. "5 звезди" може да се определи и като движение с протекционистки и евроскептични възгледи, което иска страната да излезе от еврозоната. На следващите парламентарни избори то може да се превърне в най-голямата партия в Италия, но отказва си да се съюзи с други партии, с което стопява шансовете си за влизане в парламента.

ШВЕЦИЯ

Антиимигрантската популистката партия "Шведски демократи" се очерта като третата по големина партия през 2014 г., спечелвайки 13 на сто от гласовете на избирателите. До сега никоя друга партия в парламента не искаше да се коалира с десницата, но това скоро може и да не е проблем, тъй като социолозите отчитат ръст на общественото одобрение за партията. Около 18% от шведите изпитват симпатии към Шведските демократи, като това се разглежда като доказателство за антиимигрантските настроения в страната.

ДАНИЯ

Антимигрантската популистка "Датска народна партия" стана втората най-голяма партия в скандинавската страна през 2015 г., когато спечели 21 на сто от гласовете, които ѝ осигуриха 37 депутатски места. Така тя стана най-голямата дясна партия в парламента, изпреварвайки дяснолибаралната "Венстре". Сред изборите, партията предпочете да предложи подкрепата си за правителство на малцинството, оглавявано от Ларс Льоке Расмусен, като в замяна получи желания по-строг закон за предоставянето на убежище. Позициите на партията могат да се определят като ислямофобски, ксенофобски и антиевропейски, но въпреки това, официални нейните членове се дистанцират от дясно екстремистките позиции и личности.

ГЪРЦИЯ

Крайнодясната екстремистка партия "Златна зора" все още е третата най-голяма сила в гръцкия парламент, където разполага с 18 от общо 300 места. Текущи проучвания на общественото мнение дават на партията между 7 и 10 на сто от подкрепата на народа. На последните избори през септември 2015 г., "Златна зора" спечели 7% от гласовете. Партията, която се противопоставя на имиграцията, глобализацията и мултикултурализма, за известно време бе утихнала, но се активизира с началото на бежанската криза в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георгиева

    16 1 Отговор
    Нищо лошо няма в тези партии ,които незнайно защо някои идиоти определят като популистки . Те са алтернативата за цяла Европа - щом ЕС успя да разедини народите . Ако ЕС не беше това ,което е тези партии нямаше да се появят .
  • 2 лицемерие

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:::::::: Из цяла Европа, бандата на самозабравилите се политици, които внесоха популисткия дискурс в политиката и разклатиха нейните установени правила и норми,............................ЛЕЛЕееееее вие вече надминахте и "Работническо Дело" по пропаганда .......
  • 3 Тряс

    10 1 Отговор
    Авторката Милена явно пие хапчета за познаване! Иначе няма как да обясни, че партии, които не са били на власт, НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КВАЛИФИЦИРАНИ КАТО ПОПУЛИСТКИ!!! На времето и Хитлер са го имали за най-върлия популист, пък той завалията спечелил изборите и изпълнил всичките си предизборни обещания... Е, Миленче, Хитлер популист ли е или истински евродемократ? Не си гледай в пищовите, там отговорът го няма...
  • 4 десен

    3 1 Отговор
    На практика в България най-популистката партия е ГЕРБ. Забележете, че тя системно работи против дребния и среден бизнес. Ето пак увеличават минималната заплата и вноските за осигуровки, с което задушават още повече едва кретащите дребни фирмички от семеен тип. Но в това няма нищо чудно! ГЕРБ се явява комунистическата партия на България. По принцип всичко, което има прилагателното "народен" е съмнително! Ето: народна република, народна милиция, народна партия, народна армия, народна банка, народен съд и т.н. Така е и с европейската народна партия, начело с руската шпионка Меркел. Това са рубладжии, работещи за Москва! Москали!